reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Cosmos SE: modularita především

31.10.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Cosmos SE: modularita především
Dnes přichází řada na zbrusu novou počítačovou skříň Cosmos SE, která navazuje na předchozí modely své dlouhé řady sahající až do roku 2007. Dnes se tedy podíváme na to, kam až nejnovější zástupce skříní Cosmos došel a co nám nabídne.
Cooler Master Cosmos SE je posledním modelem řady, kterou započal původní model Cooler Master Cosmos 1000, což samozřejmě nezapře a ani se o to nesnaží. Výrobce pouze modernizoval jeho vzhled a pochopitelně i výbavu, aby odpovídala požadavkům na moderní skříň. Zachovány zůstaly nohy i madla vyrobené z hliníkových trubek, stejně jako jiné prvky série Comos. Dnešní skříně, a zvláště herní modely však musí mít dostatek ventilátorových pozic, ideálně prostor pro velké radiátory vodního chlazení a také pro dlouhé grafické karty a vysoké procesorové chladiče. A pro Cosmos SE by toto mělo platit dvojnásob.




Cosmos SE se dodává ve dvou verzích, jak ukazuje fotografie nahoře, přičemž tyto verze se liší pouze svou levou bočnicí. Ta má ve verzi COS-5000-KKN1 v sobě zasazený perforovaný panel pro nabírání čerstvého vzduchu. K nám ale dorazila verze COS-5000-KWN1, jež má namísto onoho panelu boční plexisklo.





Testovaná skříň patří mezi dražší modely, a tak není divu, že došla v barevné krabici. Ta má barvy firmy Cooler Master, čili černou a fialovou. Samotnou skříň uvnitř dobře chrání velmi tlusté polystyrenové bloky, igelitový vak navrch a na plexiskle ještě přilnavé fólie.


Model
Cooler Master Cosmos SE (COS-5000-KWN1)
Rozměry
263,8 x 569,4 x 524,4 mm (Š x V x H)
Hmotnost
10,8 kg
Materiál
0,7 - 0,8mm SECC, perforovaný plech, plast, plexisklo
Kompatibilita
Micro ATX, ATX, Mini ITX
Šachty
3x 5,25"
8x 3,5"
18x 2,5" (16x v 3,5" pozicích)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio
Sloty
7x
Chlazení
Vrchní: 2x 120/140mm ventilátor (1x 140mm, 1200 RPM, 19 dBA, 1x volitelný)
Přední: 2x 120mm ventilátor s modrým LED podsvícení (1200 RPM, 17 dBA)
Zadní: 1x 120mm (1200 RPM, 17 dBA)
Boční: 1x 120/140mm (volitelný, pouze u verze COS-5000-KKN1)
HDD šachta: 2x 120mm ventilátor (volitelný)
Radiátory - až 360mm vepředu, 280mm nahoře, 120mm vzadu
Verze
COS-5000-KKN1 - s perforovaným panelem v levé bočnici
COS-5000-KWN1 - s bočním plexisklem
 


Cosmos SE je skříň pro náročnější uživatele, a tedy i silnější počítačové sestavy. Tomu odpovídá i počet diskových pozic, jež můžeme v případě využití 2,5" zařízení zdvojnásobit a využít 2 další pozice vyhrazené přímo pro 2,5". Díky tomu získáme dokonce 18 pozic.


Máme tu široké možnosti především s ohledem na vodní chlazení. Dopředu se totiž vejde až 360mm radiátor (3x 120 mm), nahoru pak 280mm (2x 140 mm) a dozadu jako obvykle 120mm. Pak ale nebudeme moci využít všech ostatních vlastností skříně, což se týká předního radiátoru, jenž může zabrat drtivou většinu diskových pozic. Maximální výška procesorového chladiče je u této skříně 175 mm a délka karet 276 mm, respektive až 395 mm bez nainstalované diskové šachty.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro náročnější uživatele a jejich herní/výkonné komponenty. Nabízí kvalitní zpracování, boční plexi (v naší verzi), mohutná madla pro snadné přenášení a pak především dvě klíčové vlastnosti:
  • Široké možnosti pro chlazení, a to především pro vodní chlazení (viz 3. kapitola)
  • Modularita přední šachty (viz. 2. kapitola)


Zpracování skříně


Cooler Master měl 6 let na to, aby své skříně Cosmos patřičně vyladil, přičemž jde o jeho chloubu, takže bychom neměli očekávat nic než vysokou kvalitu a minimum problémů nebo nejlépe vůbec žádné. Cosmos nepatří a nikdy nepatřil mezi jednoduše tvarované skříně, spíše naopak. Chlubil se zaoblenými tvary podpořenými trubkovitýma nohama a madly, přičemž úspěch této série dokládá, že původní Cosmos 1000 stále figuruje v nabídce firmy (v našich obchodech jej však už nejhledejme), ovšem dnes už je přeci jen dávno nahrazen modelem Cosmos II z minulého roku.




- klikněte pro zvětšení -


Cosmos SE tedy patří mezi větší skříně typu Middle Tower. Za Big Tower jej pokládat nemůžeme, protože jeho podpora základních desek končí u formátu ATX a záslepek pro rozšiřující porty je pouze 7. On je také ve skutečnosti velký jen kvůli svým nohám, madlům a mohutným plastovým nástavbám, takže jeho vlastní kovová schránka přerostlá není.

Přední panel s mohutnými plastovými okraji evidentně vychází právě z modelu Cosmos II. Oproti němu tu však nemáme kryté mechanikové pozice a jinak jsou také orientované přední porty a tlačítka. Záslepky ale zůstaly stejné, čili i zde je máme opatřeny plastovými zámky pro snadné uvolnění i opětovné nasunutí.





Hlavní část panelu je však vyrobena z plastového rámu pokrytého děrovaným plechem s jemným pleteným prachovým filtrem. Tuto část můžeme snadno sejmout, stačí ji vzít za spodní část a odtrhnout od předního panelu (drží v něm možná až příliš volně), takže s čištěním filtru nebude žádný problém. Uprostřed něj je pak kovové logo výrobce.





Ve vykouslé části, jež už patří k hornímu plastovému krytu, máme umístěny jasně popsané přední porty, a to nalevo dvojici USB 2.0, napravo stejně tolik USB 3.0 a mezi nimi dva 3,5mm konektory pro mikrofon a sluchátka. Tlačítka a kontrolky si našly místo až na horním plastovém štítu s lesklým logem Cosmos. Nalevo od něj máme hlavní vypínač ohraničený podsvíceným pruhem a napravo stejně zpracované dvojtlačítko - Reset a vypínač LED podsvícení ventilátorů. Jeho podsvícený pruh bude indikovat práci pevných disků či SSD.




- klikněte pro zvětšení -


Levá bočnice, u naší verze s plexisklem, je na rozdíl od té pravé zcela plochá. Dokonce i plexi je zcela zarovnané s kovovou plochou, takže je mezi oběma materiály jen tenká škvíra. Stejně jako pravá bočnice ale drží pomocí dvou přítlačných šroubků.




- klikněte pro zvětšení -


Bočnice na pravé straně svým tvarem sedí především svému protějšku u verze COS-5000-KKN1, protože kopíruje tvar jeho perforovaného plechu. K naší verzi s plexisklem by se hodila spíše plochá bočnice, ale je pravda, že takto získáme aspoň více místa pro kabely vedené za trayem základní desky.





Zadní panel je velmi strukturovaný. Základní deska je utopená hluboko ve skříni, zatímco pozice zdroje zase vystupuje na opačnou stranu, ovšem jinak je rozmístění jednotlivých prvků klasické. Cooler Master nezapomněl ani na kryté otvory pro hadičky a kabely vodního chlazení, které zde máme 3 - dva velké a jeden malý. Pak je tu ale také ještě jedna vertikálně umístěná dvojzáslepka se dvěma otvory, kterou výrobce v manuálu nezmiňuje a na dotaz sdělil, že ji můžeme použít pro "externí radiátor vodního chlazení". Samotná pozice může být ale také určena pro nějaká zařízení ve tvaru karty, která nenesou žádné rozhraní, což může být třeba regulátor otáček ventilátorů.





Zadní pozice pro ventilátor je již osazena jedním 120mm a 1200otáčkovým modelem a je zpracována průměrně. Mřížka by mohla být tenčí a vzdušnější. Nakonec si můžete všimnout přítlačného šroubku v horní části, s jehož pomocí uvolníme vrchní panel kryjící ventilátorové pozice.




- klikněte pro zvětšení -


Tento panel tak stačí uvolnit a pak vysunout směrem dozadu, což odhalí jeden nainstalovaný 140mm ventilátor s 1200 otáčkami a jednu další pozici pro stejně velký model. Namísto nich si pak můžeme případně zvolit menší 120mm ventilátory.




- klikněte pro zvětšení -


Na opačné, tedy spodní části skříně, jsou patrné 2 stejné prachové filtry. Smysl toho zadního je jasný, ten bude filtrovat vzduch pro zdroj, ovšem ve specifikacích se nepíše nic o spodní ventilátorové pozici a také zde žádná není. Jsou zde pouze průduchy přímo pod diskovými šachtami, takže je příhodné, že tu máme i prachový filtr. Tyto průduchy tak pouze poslouží jen jako další místo, kudy může vzduch samovolně vnikat dovnitř. Daný filtr lze ale vysunout pouze když předtím odstraníme přední ventilátorový kryt.
reklama