reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF XM: kvalita, výbava a cena

25.4.2012, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF XM: kvalita, výbava a cena
Dnes se podíváme na horkou novinku, a sice poslední přírůstek do série High Air Flow firmy Cooler Master. Jeho označení je HAF XM a jeho výrobce slibuje, že jde o ideál z hlediska poměru kvality, výbavy a ceny. Pojďme jej tedy prozkoumat.
Kapitoly článku:
Cooler Master HAF XM je horkou novinkou v nabídce této firmy a rozšiřuje známou řadu skříní, kterou Cooler Master započal modelem HAF 932, jenž v naší recenzi získal ocenění TREFA. To ještě ani nebyly standardem skříně s barveným interiérem, ovšem dnes už HAF XM samozřejmě nabídne moderní zpracování s různými prvky, jako třeba zvenčí přístupnými šachtami pro pevné disky, a přitom zůstává věrná svému původu. To znamená, že se zaměřuje na chlazení.




- klikněte pro zvětšení -


Na zpracování modelu HAF XM nás asi nejvíce zaujme levá bočnice. Ta se totiž nevysunuje dozadu a ani se nevyklápí zadní hranou napřed. Namísto toho má pant na dolní hraně skříně a plastový zámek nahoře, díky čemuž je přístup dovnitř ještě jednodušší, rychlejší a s trochou cviku ji můžeme klidně zavřít jednou rukou. Přichází k nám v pěkně zpracované krabici, která zdůrazní její důležité vlastnosti.





Cooler Master HAF XM k nám v pořádku dorazil v klasickém balení, tedy lepenkové krabici, chráněný měkkými polystyrenovými bloky. Specifikace skříně jsou následující:


Model
Cooler Master HAF XM
Rozměry
252 x 530,5 x 571 mm (Š x V x H)
Hmotnost
10,5 kg
Materiál
0,8 mm SECC, perforovaná ocel, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX, E-ATX
Šachty
3x 5,25"
8x 3,5" (dvě z toho v X-docích)
9x 2,5" (na úkor 3,5" pozic, jedna za trayem základní desky)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio
Sloty
8+1
Chlazení
Přední: 1x 200mm ventilátor s LED (nebo 2x 120mm / 1x 140mm)
Vrchní: 2x 200mm ventilátor, z toho 1 volitelný (nebo 2x 120/140mm)
Zadní: 1x 140mm ventilátor (nebo 1x 120mm)
Boční: 1x 200mm ventilátor - volitelný (nebo 2x 140mm)
HDD: 2x 120 x 25mm ventilátory - volitelné
Verze
- s ventilátorovými pozicemi v bočnici
- s plexisklem v bočnici

V manuálu najdeme hlavní specifikace, jejichž údaje hovoří o dobře vybavené moderní skříni vyrobené z kvalitních materiálů (to lze usoudit z hmotnosti přes 10 kg). Dočkáme se mnoha diskových pozic připravených i pro SSD, rozhraní USB 3.0 upravené pro interní headery základních desek (to by již mělo být standardem) a počet slotů nám napoví, že kolem základní desky bude dost místa. Výrobci si již také vesměs zvykli informovat o tom, jak dlouhé karty a vysoké procesorové chladiče se dovnitř vejdou.

Dozvíme se, že karty mohou být dlouhé maximálně 354 mm, pokud necháme na místě vrchní diskovou šachtu a 463 mm, pokud ji odstraníme. Tím se ale připravíme o 3 diskové pozice. Maximální výška procesorového chladiče je zde 196 mm. Dle těchto údajů lze říci, že dovnitř této skříně nacpeme v podstatě jakýkoliv chladič a jakoukoliv grafickou kartu, přičemž svou sestavu můžeme založit i na velké základní desce formátu Extended ATX (E-ATX).



Zpracování skříně


Skříň Cooler Master HAF XM pochází ze série High AirFlow (od toho HAF), a tak je zcela přirozené, že obsahuje mnoho ventilátorových pozic, z nichž 3 jsou už zaplněny. Tato skříň také nenabízí v podstatě nic nového, ale to není na škodu, neboť její mix ověřených materiálů a prvků je i tak zajímavý a není třeba stále vymýšlet něco nového. Jediný prvek, který dnes není tak často využívaný, je shora vyklápěná bočnice. Tu ale svého času přinesla už recenzovaná Spire Pininfarina, čímž neříkám, že ta byla celkově první.





Přední panel vypadá velmi podobně jako panely ostatních skříní rodiny HAF a nejen těch. Však kombinace černého plastu jako rámu a perforovaných plechů pro záslepky a rošty ventilátorů je velmi rozšířená. V tomto případě máme dole velký kus děrovaného plechu se stříbrným logem výrobce, střední část okupuje dvojice tzv. X-dock, čili zvenčí přístupných pozic pro 3,5" i 2,5" pevné disky či SSD. Jedná se v podstatě jen o plastové rámečky velmi podobné rámečkům uvnitř diskových šachet. Do nich stačí nacvaknout disk a pak jej s rámečkem zasunout dovnitř, kde se disk připojí na konektory v plošném spoji. To je běžné zpracování podobných pozic, takže nic nového. Nakonec je tu kromě portů už jen trojice záslepek 5,25" mechanikových pozic.





Až nahoře tedy máme připraven panel s konektory, mezi nimiž najdeme dvojici USB 2.0, stejně tolik USB 3.0 a uprostřed pak vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka. Až nahoře pak jsou tlačítka a LED kontrolky umístěné v drážce. Velký šestihranný Power naštěstí nejde tak snadno stisknout, abychom se museli bát, že o něj jen zavadíme a vypneme si počítač. To už se spíš stane s Resetem napravo, nad nímž je kontrolka pevných disků. Nalevo je už jen tlačítko, kterým se dají vypnout LED předního 200mm ventilátoru.




- klikněte pro zvětšení -


Levá bočnice má u naší verze ve vypoulené části obdélníkové pole průduchů, do nějž můžeme přišroubovat buď jeden 200mm ventilátor, nebo dva 140mm ventilátory, nebo také nic a ponechat ho jen jako vstup pro čerstvý vzduch. Tyto ventilátorové pozice jsou evidentně umístěny tak, aby se z proudu vzduchu mohly těšit především grafické karty. Prodávat se má ještě jedna modifikace skříně, která bude mít v této bočnici plexisklo kopírující tvar vypoulené části.

Tato bočnice je stejně jako pravá zajištěna pomocí dvou přítlačných šroubků, a to ze zadní strany, kde je zde i malá petlice pro její uzamknutí. Jenomže pak už ji drží jen plastový zámek seshora a spodní panty, takže pokud zámek vycvaknete, klidně se můžete dovnitř dostat, a to zvlášť když použijete více síly a vyháknete bočnici i z pantů. Ale to ostatně není chyba, však počítačová skříň není žádný trezor.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice má zcela stejný tvar jako levá (jen zrcadlový, samozřejmě) a postrádá průduchy i horní zámek. Kvůli tomu se tedy ke zbytku skříně připojuje klasicky. Vypoulená část zde také poskytne více prostoru pro kabely, nebo i pro jedno SSD, jehož pozice je na trayi hned pod velkým otvorem pro přístup k chladiči procesoru. To ostatně uvidíte v další kapitole.





Zadní část skříně zaujme osmi záslepkami pro PC karty (klasický počet je sedm) a jednou další, která je na ně položena kolmo. Využít ji můžeme dle libosti, třeba pro zařízení, která nepotřebují být zapojena do základní desky (regulátor otáček, apod.). Zde již také Cooler Master do zadní pozice osadil 140mm ventilátor, takže se nesetkáme s tím, že je v nabídce velký rošt a do něj výrobce nelogicky dá menší ventilátor. Tak tomu bylo například nedávno u skříně BitFenix Shinobi. Pro vodní chlazení jsou zde obvyklé otvory s gumovými kryty, a to dva velké pro hadičky a jeden menší pro případné kabely.





Jinak je tu zajímavá už jen horní část zajištěná přítlačným šroubkem. Když ten vyšroubujeme, půjde snadno odklopit vrchní panel, který je zakončen hned za druhým plechovým průduchem. Pod tento panel se pak vejdou dva 200mm, 140mm nebo 120mm ventilátory a případně také až 45 mm tlustý a 280mm dlouhý radiátor vodního chlazení. Na ten pak půjdou napojit i ventilátory, ale ty již musí být umístěny z druhé strany, tedy přímo uvnitř skříně. A ještě jednu věc najdete na vrchní části, a to hned za tlačítky. Jedná se o malý odkládací prostor (cca 7,5 x 14 cm) s volně položenou gumovou výstelkou, díky níž půjde snadno vyčistit.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část skříně má v sobě pouze průduchy pro nabírání čerstvého vzduchu pro napájecí zdroj a samozřejmě také čtyři nohy s měkkými podložkami. Rošt u zdroje má také prachový filtr, ale ten je v podobě jemně děrované fólie umístěn uvnitř skříně.




- klikněte pro zvětšení -


Jiné skříně mají prachový filtr v této pozici umístěný zvenčí, což značně usnadní jeho vyčištění. Takto budeme muset skříň otevřít a filtr nějakým způsobem ze škvíry mezi zdrojem a dnem vydolovat.
reklama