reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master N600: slušný mainstream

3.9.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master N600: slušný mainstream
Dnes se podrobně podíváme na nejvyšší model řady N společnosti Cooler Master, a sice N600. Jde o middle tower podobný nižšímu modelu N400, jejž jsme si nedávno také vyzkoušeli. Očekávat bychom ale měli vyšší kvalitu, neboť i cena je výrazně vyšší.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř skříně


Vysunovací bočnice jsou stejně jako jinde zajištěny přítlačnými šroubky a samotné jsou díky tlustým přeloženým okrajům těžké a celkem dobře drží svůj tvar. Pevná je také holá konstrukce skříně bez bočnic, takže oproti modelu Cooler Master N400 je to bezpochyby výrazně lepší. Zde se tedy silnější plech projevil a už jen to ospravedlňuje vyšší cenu modelu N600.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče zpracování interiéru, pak ten má podobné znaky jako u N400, ale je daleko propracovanější. To především tedy s ohledem na přední část skříně s šachtami, kde u N400 najdeme pouze jednu velkou vertikální šachtu táhnoucí se odshora až dolů. Změn doznal také tray základní desky, jenž má v sobě již kryté otvory pro protáhnutí kabelů a jejich uschování vedle pravé bočnice. Cooler Master N600 tedy vypadá na první pohled téměř stejně jako N400, ovšem po bližším prozkoumání interiéru je třeba říci, že je daleko více propracovaný.




- klikněte pro zvětšení -


Na pravé straně traye narazíme tedy na obvyklé otvory pro protažení kabelů, jež jsou opatřeny gumovými "chlopněmi" a také na očka pro upoutání těchto kabelů. Vedle toho tu ale máme také jednu pozici pro 2,5" zařízení, jež by tedy mohla být zpracována trošku lépe. Nejde ani tak o to, že jedna z pacek s otvorem pro šroubek byla ohnutá, to lze snadno napravit kleštičkami, ale o to, že na opačné straně jsou pouze vyražené háčky, za něž se má dané SSD či jiné zařízení zaklesnout. Tloušťka 2,5" zařízení ale není vždy stejná, a tak by bylo lepší, kdyby tu namísto háčků byly také packy s otvory pro šroubky.

Dále si můžete všimnout jednoduchého rámečku, který je přišroubován před horní diskovou/SSD šachtou a poslouží nejen k instalaci 120mm ventilátoru, ale také až 240mm radiátoru vodního chlazení. Ten se ale na stejném místě s horní šachtou nesnese, takže budeme moci využít jedno, nebo druhé. Nakonec poukážu na kabely vedoucí nahoře za trayem k jednoduchému regulátoru otáček přepínajícímu mezi vysokými a nízkými otáčkami. Určen je pouze pro dva ventilátory, přičemž oba dostaneme v základním balení, ovšem vzhledem k napájení z konektoru Peripheral Power by jistě nebyl problém pomocí adaptéru napojit další ventilátory.





Zadní část skříně ničín nepřekvapí. Máme tu zadní 120mm ventilátor, jenž může být napájený přímo ze zdroje nebo pomoc zmíněného regulátoru. Dole pak jsou záslepky, jež už nejsou jako u modelu N400 vylamovací, ale přišroubované pomocí přítlačných šroubků, to tedy včetně jedné další vertikální. Nakonec je tu pěkně zpracovaná pozice zdroje, jenž se může dole opřít o výstupky s měkkými podložkami a nahoře jej zajistí vyražená packa z traye.





Přední část skříně nese klasicky zpracovanou 5,25" šachtu pro tři zařízení, která můžeme zajistit pomocí již instalovaných plastových zámků. Pak tu máme spodní šachtu pro tři 3,5" disky, která je stejně jako ta vrchní napevno přinýtovaná a zařízení v ní budou orientována stejně, čili konektory směrem k základní desce.

Zcela odlišná je pak šachta mezi nimi tvořená dvěma přišroubovanými plechovými pláty. Ta může posloužit ve výchozím stavu pro instalaci čtyř 2,5" zařízení, či případně pro stejný počet 3,5" zařízení, k čemuž je nutné posunout jeden plát doleva, čímž se šachta rozšíří. Poslední možností je pak obě části odstranit, čímž získáme jednak místo pro instalaci 240mm radiátoru do boční pozice (ten může být celkově tlustý až necelých 7 cm) a potom se nám uvolní průchod pro vzduch od předního ventilátoru, pokud si jej tedy přidáme do systému.




- klikněte pro zvětšení -


A pak se jako obvykle podíváme také na odstrojenou přední část skříně. Přední plastový panel lze sejmou velmi snadno. Stačí za něj mírně trhnout a sám odpadne, takže jej pak můžeme snadno vyčistit i s jeho prachovým filtrem. Odhaleny budou jednak přední porty a tlačítka, ale také pozice pro ventilátory. Jejich tenké rošty jsou velmi vzdušné, ovšem pokud se vám i tak nebudou líbit, můžete si je klidně vyštípat i malými kleštičkami.


Příslušenství


Posledním tématem druhé kapitoly je jako obvykle příslušenství. Jednak tu máme manuál, na němž jsou nejdůležitější ilustrace, neboť popisky, byť jsou i v češtině, jsou kvůli své stručnosti v podstatě zbytečné.





Vedle manuálu tu máme menší krabici zastrčenou do diskové šachty, v níž se ukrývá sáček s drobným příslušenstvím, kam patří malá petlice, šroubky, distanční sloupky, plastové stahovací pásky a také PC Speaker. Nakonec dostaneme nezbytné plastové ližiny pro instalaci disků či SSD.


reklama