reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master, Noctua a Thermalright pro LGA 1366

30.12.2009, Jan Vítek, recenze
Cooler Master, Noctua a Thermalright pro LGA 1366
Socket LGA 1366 pro procesory Intel Core i7 je již na trhu dostatečně dlouhou dobu, aby se stačily objevit i příslušné chladiče. Dnes se zaměříme na ty výkonnější a dražší, konkrétně tři modely od renomovaných firem Cooler Master, Noctua a Thermalright.

Noctua NH-D14


Druhý model je nejnovější počin a chlouba společnosti Noctua. Chladič NH-D14 je určen pro řadu socketů, avšak sám výrobce jej předurčil pro ty nejnáročnější úkoly, tedy chlazení nejvýkonnějších procesorů. Bude se tedy dobře hodit i pro náš přetaktovaný Core i7-920. Jistě vám na balení přijde něco divného. Přišel k nám totiž předprodejní vzorek, jenž byl chráněn zmuchlaným papírem, ale do prodeje už samozřejmě půjdou chladiče zabalené normálně.



Chladič už přišel složený se dvěma ventilátory - starším NF-P12 s maximálními otáčkami za minutu 1300 a druhý nový NF-P14 FLX, jenž je 140mm, ale nabízí kruhový rámeček, takže jeho montážní otvory odpovídají klasickým 120mm modelům.

Model
Noctua NH-D14
Rozměry chladiče
160 x 140 x 158 mm
Hmotnost
1070 / 1240 g (1/2 ventilátory)
Materiál
měď, hliník, heatpipe
Ventilátory
120mm NF-P12
140mm NF-P14 FLX
Hlučnost
viz odkazy na ventilátory
Kompatibilita
Intel LGA1366, LGA1156, LGA775 & AMD AM2, AM2+, AM3

Co se týče provedení, pak se jedná o rozdvojený věžovitý chladič, kde se využijí duální heatpipe. Ty ve svém středu protínají základnu a pak se napojují na samostatná žebroví. To je dnes už běžné provedení, které nabízí také poslední z dnes testovaných modelů - Thermalright IFX-14.


- klikněte pro zvětšení -

Heatpipe je celkem šest, každá s tloušťkou 6 mm a jak je vidět z fotografií, Noctua se zde nesnaží o žádné vylomeniny a nabízí jednoduché tvary a jednoduché provedení. Na vzhledu však u chladičů samozřejmě nezáleží, pokud to tedy nebereme z marketingového hlediska. Tepelné trubice jsou tedy umístěny vedle sebe v řadě, okraje žeber byly vykousnuty, aby se za ně mohly zachytit spony ventilátorů a delší hrany byly pro lepší proudění vzduchu opatřeny ostrými zuby.



Tyto zuby ostatně lépe ukáže pohled zepředu, kde se chladič pochlubí i pravidelnými rozestupy mezi žebry. Ta jsou také o něco silnější než u jiných chladičů, tedy 0,4 mm a mají mezi sebou rovněž větší, asi 2mm rozestupy. To má zajistit jednak kvalitnější rozvod tepla od heatpipe a také lepší protékání vzduchu skrz chladič. Na druhou stranu to také znamená menší aktivní plochu pro odvod tepla v porovnání s chladiči s hustějším uložením žeber.



Základna chladiče je velká tak akorát, aby do sebe mohla uzavřít šest 6mm heatpipe, které jsou natěsnány vedle sebe. V postranních rozšířeních jsou pak připraveny závity pro uchycení potřebných spon určených rozdílným socketům.






Příslušenství


Veškeré dodatečné drobné příslušenství je přehledně zabaleno ve třech popsaných sáčcích a manuály zvlášť pro sockety AMD a Intel jsou uzavřeny ve dvou přihrádkách malé brožurky. V sáčcích se pak dočkáme sady pro montáž na sockety AMD, pak sady pro sockety LGA firmy Intel a nakonec to jsou společné věci jako adaptéry pro regulaci otáček obou ventilátorů, teplovodivá pasta a také jednoduchý křížový šroubovák. Pro instalaci tohoto chladiče tedy nebudeme potřebovat už nic jiného než vlastní ruce.




Instalace


V porovnání s předchozími instalačními mechanismy už SecuFirm2 značně vyspěl. Poskytuje totiž nejen bezpečnou a pevnou montáž (od toho vychází konečně i jeho název), ale také dobrý komfort. U socketu LGA 1366 si nejdříve připravíme zadní rámeček a těmi pravými otvory protáhneme šroubky, které adekvátně drží samy o sobě. Na takto vybavený rámeček nasuneme základní desku a na vyčnívající šroubky pak vysoké plastové podložky. Ze si pak musíme uvědomit, jak chceme mít chladič otočený a podle toho do vhodných pozic nasunout horní spony. Ty se nakonec zajistí matkami, pro něž funguje i dodávaný křížový šroubovák a tím zakončíme přípravu základní desky.



Druhým krokem je našroubování vhodných spon na základnu chladiče. Každou drží dva menší šroubky. Následně si připravíme pastu, namažeme ji na procesor a přiložíme chladič. Zde je nutné předtím vysunout středový ventilátor, abychom se dostali k připraveným šroubkům, které jsou součástí spon přimontovaných k chladiči. Pak už jednoduše utáhneme šroubky až kam to jde, protože o rozložení přítlaků se postarají jejich silné pružiny.

Nemusíme se tedy starat o to, zda je chladič nedotažený, nebo zda už na desku tlačí příliš. Novinkou oproti staršímu mechanismu rovněž je, že se šroubky do závitů chytnou samy, takže je nemusíme na jedné straně šroubovat a na druhé chladič přidržovat, aby se neodlepil od procesoru. To by vhodnému rozprostření pasty rozhodně neprospělo.
reklama