reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 452: tichá skříň levně

24.3.2014, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 452: tichá skříň levně
Řada počítačových skříní Silencio zaměřených na tichý provoz počítače se stále rozšiřuje. V dnešní recenzi se podíváme na model Silencio 452. Jedná se o Middle Tower s rozumnou cenou a jednoduchým designem. A co víc?
Cooler Master Silencio 452 dle svého označení vychází z modelu Silencio 450, ovšem jeho design má daleko blíže vyšším modelům této řady. Tomu se nelze divit, když původní Silencio 450 bylo představeno již v roce 2011 jako levná skříň a osobně jeho vzhled nepovažuji za zrovna povedený a líbivý. Silencio 452 tak můžeme označit za moderní low-end, alespoň co se týče jeho vlastní řady. Nicméně Silencio 450 je stále běžně v nabídce českých obchodů, a to za výrazně nižší cenu. Nedá se tedy říci, že by nový model posloužil jako náhrada starého.



- klikněte pro zvětšení -


Silencio 452 má cenově i designově blíže spíše k modelu Silencio 550 (recenze), který tedy už také nepatří mezi horké novinky. Obě skříně na trhu dělí jen cca 200 Kč, a tak se můžeme zaměřit i na jejich srovnání. Nedávno jsme testovali ale také Silencio 650 Pure, ovšem to je již podstatně dražší skříň s typickou cenou 3100 Kč.





Testovaná skříň patří mezi levnější modely, a tak není divu, že došla v jednoduché krabici s černým potiskem. Samotnou skříň uvnitř dobře chrání tlusté polystyrenové bloky a igelitový vak navrch.


Model
Cooler Master Silencio 452 (SIL-452-KKN1)
Rozměry
190 x 449 x 497 mm (Š x V x H)
Hmotnost
6,14 kg
Materiál
0,7 mm SECC, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
až 158 mm vysoký CPU chladič
až 386 mm dlouhé karty
Šachty
2x 5,25"
6x 3,5"
2x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 2x audio, 1x čtečka SD (Class 10)
Sloty
7x
Chlazení
Přední: 2x 120/140mm pozice (jeden instalovaný 120mm, 800 RPM, 15 dBA)
Zadní: 1x 120mm, 800 RPM, 15 dBA (volitelně 80/90mm)

Radiátory - až 240mm vepředu, 120mm vzadu
Verze
pouze černá SIL-452-KKN1
 


Přímo se tedy nabízí srovnání skříně Silencio 452 s modelem Silencio 550, a to nejdříve dle specifikací. Nový model je o 2 cm užší, mírně kratší ale o 3,5 cm vyšší. Použitého materiálu by tedy mělo být víceméně stejně, ovšem i tak má nová skříň jen dvoutřetinovou hmotnost oproti staré. Za tím můžeme vidět tenčí materiál, ale také absenci těžkých kovových plechů v bočnicích, které u modelu 550 brání jejich rezonování.


Přestože je Silencio 452 výrazně užší než 550, nabízí o pár milimetrů více prostoru pro procesorový chladič, za což asi částečně mohou tenčí bočnice a možná i méně prostoru pro kabely za trayem základní desky. Pro grafické karty je v obou případech více než dostatek místa a obě skříně shodně podporují základní desky Micro ATX a ATX.

Šachty pro úložná zařízení mají o obou případech dvě pozice pro 2,5" i 5,25" formát, ovšem nové Silencium má šest diskových pozic oproti třem ale chybí mu přední dokovací stanice pro 3,5" disk. A pak tu máme chlazení, které je srovnatelné i co se týče dodávaných ventilátorů, ovšem Silencio 452 oficiálně podporuje také přední 240mm radiátor vodního chlazení. Speciální výbava v podobě čtečky SD karet zůstala, přičemž nová skříň se již pochopitelně více orientuje na rozhraní USB 3.0, pro něž nabízí dva porty a ne pouze jeden.

Ze specifikací vyplývá, že obě skříně k sobě mají velmi blízko a hlavní rozdíly jsou ve výbavě bočnic a hmotnosti. Nová skříň nabídne také přední pozici pro 240mm radiátor, což je dnes tedy běžné, ale zase jí chybí dokovací Hot-swap stanice pro pevný disk. To vše s výhodou ceny nižší o cca 200 Kč.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro běžné sestavy a uživatele, kteří si chtějí sestavit tichý počítač a nepotřebují skříň s bohatou výbavou a silným chlazením.
  • Důraz na tichý provoz
  • Jednoduchý design
  • Možnost instalace 240mm radiátoru do přední pozice


Zpracování skříně


Cooler Master Silencio 452 má stejně jako jiné skříně této série vepředu dvířka. Tato dvířka se otevírají zprava doleva, jak je ostatně jasné už od pohledu, přičemž jsou vyrobena z plastu s tmavým matným povrchem. Výrobce se zde tedy ani nesnaží imitovat kov a naštěstí ani nepoužil lesklý plast. Pouze na ně vytisknul své logo. Na pravé straně pak máme tlačítka, a to mírně vystouplý větší podsvícený vypínač, menší reset a nakonec malou LED kontrolku pro disky.





Dvířka můžeme otevřít maximálně do pravého úhlu, přičemž u skříně je drží tři jasně viditelné magnety umístěné vedle pěnového materiálu. Pod dvířky narazíme na dvě záslepky mechanikových pozic nahoře a pak velký vyndávací panel dole. Všechny tyto panely jsou tvořeny plastovou mřížkou, na niž je přichycen hrubý prachový filtr z tenkého děrovaného plastu. Ten můžeme v případě potřeby klidně prolít vodou, abychom ho vyčistili a velký panel k tomu stačí jen uvolnit pomocí jeho horní páčky.





Když tedy sejmeme velký panel, narazíme na poměrně hlubokou komoru, do níž se mají vejít nejen dva 120/140mm ventilátory, ale také až 240mm radiátor vodního chlazení. Musí však mít i s ventilátory tloušťku do 55 mm a ani pak to nebude s přísunem čerstvého vzduchu žádná sláva. Přední panel má pouze úzkou boční škvíru, skrz kterou může dovnitř proudit trošku vzduchu, ale ten bude dále blokovat jeho pěnová výstelka. Pak už tu jsou jen boční průduchy v plastovém předním panelu, ovšem ty zase nebudou před ventilátory, ale po jejich bocích. A aby toho nebylo málo, tak přímo za ventilátory či radiátorem je napevno umístěný panel, jehož vzdušnost můžete vidět sami na spodní fotografii.




- klikněte pro zvětšení -


Na bočnicích toho moc neuvidíme. Jde pouze o holé a z obou stran nalakované panely, jež mají na zadní hraně vyraženo malé madlo a drží je dvojice přítlačných šroubků. Jinými slovy standard.




- klikněte pro zvětšení -


Lépe si ale můžete prohlédnout umístění předních průduchů a udělat si obrázek o tom, kolik se skrz ně asi může dostat dovnitř vzduchu.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část skříně nám ukáže dva kryté otvory pro hadičky vodního chlazení. Pak na nás koukne zadní ventilátorová pozice, kterou Cooler Master z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu vybavil montážními otvory pro 92mm i 80mm ventilátor, ačkoliv 120mm ventilátor už dostaneme jako součást skříně. A pak narazíme na vylamovací záslepky rozšiřujících slotů, které bych tedy u skříně s cenou téměř 2000 Kč rozhodně nečekal, a to zvláště když jde o skříň, která má za úkol tlumit zvuk vnitřních komponent, čili utěsnit otvory, jimiž by mohl unikat.





Jinak tu už máme klasickou spodní pozici napájecího zdroje, takže se podívejme na vrchní část, kde je zajímavý pouze soubor rozhraní na hraně předního panelu. Ten čítá dva 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon, dále jeden port USB 2.0, dva USB 3.0 a nakonec čtečku karet Secure Digital.




- klikněte pro zvětšení -


Zbývá se podívat už jen na spodní část skříně, kde se ukazují plastové nohy (bohužel bez měkkých podložek), průduchy pro vzduch určený k chlazení zdroje opatřené stejným prachovým filtrem, jaký je i u předních panelů a nakonec jsou uprostřed viditelné čtyři otvory. Jde o jednu ze dvou pozic pro 2,5" zařízení, které se tak bude instalovat přímo na dno skříně.




- klikněte pro zvětšení -

reklama