reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio FP 120: výjimečně tichý ventilátor?

6.4.2015, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio FP 120: výjimečně tichý ventilátor?
Cooler Master začal samostatně prodávat dva nové ventilátory řady Silencio FP 120, jejichž specifikace jsou velmi zajímavé. Udávají totiž velmi nízkou hlučnost a vysoký průtok, takže se na ně vyplatí podívat zblízka.
Kapitoly článku:
  1. CM Silencio FP 120
  2. Průtok vzduchu a hlučnost
  3. Testy rozptylu vzduchu a závěr

Testy rozptylu vzduchu


Nyní se podíváme, jak ventilátory série Silencio FP 120 nakládají se vzduchem, který nabírají svými lopatkami. Známá věc je ta, že klasické axiální ventilátory udělají z poslušné a víceméně nehybné masy vzduchu vířící a neukázněnou melu, která většinou ve tvaru trychtýře proudí dál. V poslední době se výrobci snaží tuto vlastnost napravit s využitím lamel, které mají vzduch usměrnit (zrovna Noctua má v nabídce jeden takový - NF-F12). Dnes testovaný model ale žádné takové nemá.

My jsme pro názornou ukázku tedy využili kouř produkovaný mlhovačem a natáčeli jsme jej na kameru. K dispozici jsou i videa ostatních ventilátorů Noctua a Papst, s nimiž Silencio FP 120 porovnáváme v předchozí kapitole.


Jak je vidět, vzduch se za lopatkami velmi mele a uniká do stran, takže neproudí přímo vzhůru, jak by v ideálním případě měl. Mohlo by to být tedy mnohem lepší, jak ukazují další odkazovaná videa.


Závěrečné hodnocení


Ventilátory Silencio FP 120, které se poprvé objevily loni jako exkluzivní součást skříně Cooler Master Silencio 652S, mají pevné tělo, na němž nenajdeme žádné otřepy a na první pohled na nich zaujmou mohutné a zahnuté lopatky. Jinak jde o klasické 120mm skříňové ventilátory, u nichž výrobce slibuje především dlouhou životnost a také nízkou hlučnost.



Výkon ventilátoru Silencio FP 120 byl dle našich testů veskrze průměrný a jako problém bych viděl příliš turbulentní proudění vzduchu tlačeného jeho lopatkami. Čili pro ofukování komponent nebo spojení s radiátorem vodního chlazení nejspíše nebude zrovna vhodný. Nicméně jako skříňový ventilátor postačí a zde by se měla projevit především nízká hlučnost. Vhod přijde i jejich udávaná dlouhá životnost, ale tu jsme pochopitelně ověřit nemohli.

Cooler Master je nedávno zařadil do své nabídky jako samostatně prodejné produkty, takže si je můžeme pořídit za ceny pod 300 Kč.
 
English translation of the conclusion
Silencio FP 120 arrived last year as an exclusive part of the Cooler Master Silencio 652S case. Their body is strong and firm, there are no flashes at the edges and what catches our eye are the large and bent fan blades. In other respects it is a normal 120mm case fan that should according to the specs be silent and last for a long time.
 
The performance of Silencio FP 120 turned out to be quite average, at least according to our tests which also showed excessively turbulent air flow. In conclusion, FP 120 probably won't be suitable for direct blowing at various components as well as for water radiators. Still, they should work just fine as simple case fans because of their quiet operation and also long life expectancy which, of course, could not be verified.
 
Cooler Master already started selling them as standalone products, so everyone can buy them for a few euros.
 
 

Plusy


+ Pevné a dobře zpracované tělo
+ Nízká hlučnost
+ PWM regulace (u příslušného modelu)


Minusy


- Turbulentní proudění vzduchu za lopatkami
 
 
Za zapůjčení ventilátorů Cooler Master FP 120 3PIN a PWM děkujeme ABACUSu.


 
Cena v době testování: cca 250 Kč s DPH
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte ventilátory CM Silencio FP 120?
V anketě šlo hlasovat od 6.4.2015 do 26.3.2016. Počet hlasujících: 2
Výborné50 %
Průměrné50 %
Špatné0 %
reklama