reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master TPC 800: výparníková komora v akci

28.11.2012, Jan Vítek, recenze
Cooler Master TPC 800: výparníková komora v akci
Cooler Master nedávno uvedl svůj procesorový chladič TPC 800 jako první model na světě, který využívá vertikální výparníkovou komoru. Co se za tím skrývá a jaký výkon nám díky tomu tento model nabídne, na to se podíváme v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
Dnes jsme se věnovali procesorovému chladiči Cooler Master TPC 800, jenž nás nemá zaujmout designem, který je vcelku běžný, ale zakomponováním dvou tzv. vertikálních výparníkových komor. Jedná se v podstatě o dvě velké zploštělé heatpipe, které mají pomoci k lepšímu rozvodu tepla.




- klikněte pro zvětšení -


Ve skutečnosti je však TPC 800 typickým věžovitým chladičem pro jeden či dva 120mm ventilátory, které si v tomto případě musíme dokoupit, což pokládám za výhodu. Cooler Master má však v nabídce ještě modely TPC 812 a TPC 812XS, které již představují kompletní řešení, ale pochopitelně jsou také výrazně dražší.

Zpracování tohoto chladiče vypadá velmi dobře. Tělo je pevné, dobře vypadá a má žebra z poctivého 0,5mm plechu. Výparníkové komory zde však sedí až v druhém patře nad heatpipe, takže tyto klasické trubice budou stále hrát prim a komory budou mít jen podružnou roli. Jejich problémem také je, že na socketech uživateli znemožňují výběr orientace chladiče, takže je pouze jeden způsob, jak jej nainstalovat - ventilátory na straně otvorů s menší roztečí.

Výkon TPC 800 je zvláště při použití se dvěma ventilátory velmi dobrý a jeho rezerva bude stačit i na přetaktované procesory. Nicméně v našem případě jsme dostali málo muziky za hodně peněz a vyvstává otázka, zda má smysl utrácet takové peníze za procesorové chladiče, když spotřeba procesorů na rozdíl od grafických karet klesá. V dnešní době nám bude bohatě stačit i daleko levnější chladič, třeba minulý vítěz celého testu - Cooler Master Hyper 412S.


Plusy


+ Výborné zpracování
+ Výparníkové komory pro lepší rozvod tepla
+ Vysoký výkon
 
 

Minusy


- Vyšší cena (je třeba přikoupit ventilátor)
- Nelze zvolit orientaci na socketech AMD
 
 
Cena v době testování: cca 1.400 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení chladiče TPC 800 děkujeme ABACUSu.


 
------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

Today we have engaged in review of the Cooler Master TPC 800 processor cooler which does not have unconvetional design, but it still offers something new. It encompasses two "vertical vapour chambers" which are basically large flattened heatpipe that should improve heat transfer from the base to the fin area.

TPC 800 is in general a normal tower cooler for one or two 120mm fan. Users will have to buy them according to their choice and personally, I see this as an advantage. Still, Cooler Master also offers TPC 812 and TPC 812XS, that is already complete cooling solutions and as such they are naturally more expensive.

TPC 800 looks very good. Its body is solid and uses fair 0,5mm aluminium fins. However, in the base the vapour chambers sit only in the second level above the heatpipes, so they are taking the back seat here. The problem also is that the chambers make it impossible to choose the orientation of the cooler on AMD sockets, so there is just one way to do it - with fans on the same sides as the mounting holes with shorter distance between them.

Performance of the TPC 800 is especially with two fans very good and it certainly has a great cooling reserve for overclocked processors. On the other hand, in our case we got little for too much money and the question is whether it makes sense at all to spend money for such coolers. Processors are getting less power hungry (unlike graphics cards), so one should be more than satisfied with much cheaper model, for instance the last test winner - Cooler Master Hyper 412S.
Jak hodnotíte chladič Cooler Master TPC 800?
V anketě šlo hlasovat od 28.11.2012 do 25.11.2013. Počet hlasujících: 11
Výborný27 %
Průměrný55 %
Špatný18 %
reklama