reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master - vodní bloky pro váš VGA hi-end

3.12.2007, Jan Vítek, recenze
Cooler Master - vodní bloky pro váš VGA hi-end
Dnes jsme si připravili specialitku v podobě testu dvou vodních bloků Hydra 8800 a Glacier 600 pro grafické karty NVIDIA 8800 GTS/GTX/Ultra a ATI Radeon HD 2900 XT. Výrobcem je společnost Cooler Master, jež na poli vodního chlazení ještě moc zkušeností nemá.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master - vodní bloky pro váš VGA hi-end
  2. Cooler Master Glacier 600
  3. Provoz a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Vodní chlazení již dnes není nic výjimečného. Svou sadu hotového a sestavitelného vodníka již nabízí řada firem, takže není problém sehnat malé integrované vodní chlazení, jehož instalace je otázkou minut, nebo modely, které vám z počítače svými rozměry učiní téměř nemovitost. Nebo si můžete vybrat mezi jednotlivými produkty profesionálních i amatérských výrobců a z nich si vše sestavit dle vlastních potřeb a přání.

Dvěma takovými produkty jsou i dnes recenzované Cooler Master Hydra 8800 a Glacier 600, coby samostatné vodní chladiče pro grafické karty NVIDIA 8800 GTS/GTX/Ultra a ATI Radeon HD 2900 XT. Rozdíl mezi nimi je ten, že Glacier 600 je čistě vodní blok spoléhající se pouze na cirkulující chladicí médium a Hydra 8800 je hybridní blok, jenž kromě vodního okruhu využívá i ventilátoru, žeber a heatpipe.



Dále bylo do testu ještě nutné vybrat samotné vodní chlazení. Vhod přišel model firmy Gigabyte s názvem 3D Galaxy II, jenž sám o sobě obsahuje pouze vodní blok pro procesor, což je vzhledem k dnešním grafickým kartám a jejich nárokům na různě tvarované bloky pochopitelné.


Cooler Master Hydra 8800


Společnost Cooler Master a VGA chladiče, to nejde příliš dohromady, ale v poslední době se tato firma začala zajímat i o oblast chlazení výkonných grafik, což nastartovala svým modelem CoolViva, jenž byl však ještě v podstatě klonem chladiče Arctic Cooling Accelero X1/X2. Nyní ale Cooler Master přišel s dvěma zbrusu novými chladiči, jež mají jedno společné – využívají vodní chlazení a nyní si představíme první z nich, Hydra 8800.



Model
Hydra 8800
Rozměry
224,6 x 123,5 x 33,9 mm
Hmotnost
505 g
Materiály
hliník, měď, heatpipe
Ventilátor
75 x 24 mm, 1800 RPM, 14 CFM, 19 dBA

Jedná se o hybridní chladič pro karty NVIDIA řady GeForce 8800. Hybridním myslím to, že využívá jak přímé ochlazování žeber vzduchem za pomoci ventilátoru, tak má v sobě integrovaný vodní blok, jenž bude chlazení napomáhat dále.



Tento model dostanete v rozměrné černé krabici, která vás nenechá na pochybách, že se uvnitř skrývá něco netradičního. Zevnitř pak vytáhnete plastový obal a po zdvihnutí jeho horního víka se již se zálibou můžete hrabat uvnitř. První přichází na řadu samotný chladič, s jehož vzhledem se výrobce moc nepáral. Ze všeho nejvíce vám totiž připomene referenční chladič karty GeForce 8800GTX s tím velkým rozdílem, že na nás seshora koukají dvě kovové fitinky.



Seshora tedy chladič připomíná originální model karet GeForce 8800 GTS/GTX. Svým vzhledem působí tak, že by mohl tyto karty uchladit i sám o sobě. Jedná se totiž o model s rozměrným žebrovím a třemi heatpipe, které pomáhají rozvádět teplo do vzdálenějších končin žebroví, tedy k levému konci chladiče.



Spodní strana je bohatě strukturovaná a obsahuje množství výstupků pro chlazení pamětí, oblasti napájení a samozřejmě také GPU, pro něž zde ale máme měděnou kontaktní plochu, jejíž lesk a rovný odraz přítlačného šroubu dokazuje, že je dobře vyhlazena. To se tedy nedá říci o ostatních styčných plochách, ale ty stejně nebudou v přímém kontaktu s čipy, nýbrž se zde využijí teplovodivé podložky. Chladič je tedy stvořen tak, aby uživatel mohl pouze sundat originální model, očistit kartu od zbytků pasty, aplikovat teplovodivý materiál a stejným způsobem přišroubovat nový chladič. Potom již bude rozhodně těžší zapojit celou kartu do vodního okruhu.



Hydra 8800 tedy kvůli tomu, že je hybridní chladič, využívá také ventilátor. Jeho rozměry jsou 75 x 24 mm a točí se konstatní rychlostí 1800 CFM a při tom má tvořit hluk 19 dBA. Dle stránek Cooler Master má však tento chladič stačit na svou práci i bez ventilátoru, jenž sníží teplotu pouze o 3 – 4 °C, což uvidíme z testů.


Příslušenství


Mezi příslušenstvím se toho příliš neskrývá, protože zde tolik dodatečných prvků není třeba. Předně je to jednoduchý manuál, z jehož schématických nákresů pochopíme vše snadno i beze slov.



Poté zde máme vyměnitelné fitinky – k dispozici jsou buď 1/2“, nebo 3/8“. Instalují se pomocí imbusového klíče, jenž by však mohl být součástí balení. Vyměnit se dají velmi snadno, pouze si musíte dávat pozor na to, abyste následně správně umístili gumový kroužek a kovovou podložku. Gumové těsnicí kroužky dostanete ještě dva do zásoby. Nakonec jsou tady příslušné teplovodivé podložky, teplovodivá pasta, podložky pod montážní šroubky a redukce z třípinového napájecího konektoru na Peripheral Power.


Instalace


Jak jsem již naznačil, instalace je velmi jednoduchá a není na ní co zkazit. Z grafické karty odšroubujete originální chladič, odstraníte všechny zbytky podložek, teplovodivé pasty a dalších nečistot. V našem případě byl použit model Gigabyte GeForce 8800 GTX 768 MB GDDR3 (NX88X768H-RH).



Poté je nutné aplikovat teplovodivé podložky na příslušné součásti karty, které jsou třeba chladit, jako paměti, napájení, atp. Ty se na čistý povrch čipů přilepí samy, takže je nebudete muset při manipulaci s kartou co chvíli otravně přerovnávat. Dále je samozřejmě nutné na čip nanést teplovodivou pastu, jež je od Cooler Masteru dodávaná v malé tubě. Na rozlehlý heatspreader čipu GeForce 8800 GTX se tato tuhá pasta roztírá poměrně nesnadno, a je třeba tedy mít dostatek trpělivosti.



Pak již jen na chladič kartu přiložíme tak, aby se slícovaly otvory se závity, uchytíme šroubky, pod něž může, ale nemusí být třeba nejdříve nalepit ochranné podložky a vše postupně a pečlivě utáhneme. Je zde však také ještě otázka, zda hadičky k fitinkám připojit ještě před instalací chladiče na kartu, nebo až potom. To je třeba si vyzkoušet nanečisto a pokud se vám bude zdát, že to jde až příliš těžko, je vhodné si hadičky připravit předem. K tomu vám pomůže i fakt, že fitinky zůstavají otočné v rozsahu 360°.

reklama