reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master X Craft - bohatý SATA box

10.11.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master X Craft - bohatý SATA box
Dnes se podíváme na poněkud odpočinkovější téma externích boxů pro pevné disky. Konkrétně to bude model X Craft od známého výrobce Cooler Master. Oproti poslednímu testu HDD boxů se však již jedná o verzi pro Serial ATA HDD, která vyniká konektory USB 1.1/2.0 a eSATA.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master X Craft - bohatý SATA box
  2. Pohled dovnitř a instalace disku
  3. Zkušenosti z praxe a závěr
V dnešní době rychlých komunikačních rozhraní jsou externí boxy pro pevné disky zajímavou volbou pro ty, kteří potřebují mít svá data k dispozici i mimo domov. Už dávno pryč jsou doby, kdy jsme s sebou nosili desítky disket, z nichž po příchodu domů měla alespoň jedna nečitelný sektor, což s úspěchem zničilo celé naše snažení. Nemusíme se ani zabývat vzájemně často nekompatibilními interními šuplíky pro pevné disky, z nichž jsme disk stejně v mnoha případech museli vyjmout a připojit přímo na napájecí a datový konektor. Moderní doba nabídla rychlá rozhraní USB 2.0, IEEE1394 FireWire, nebo i eSATA – externí Serial ATA konektor s podporou Hot Plug. Drtivá většina dnešních počítačů již některý z těchto konektorů má a pokud ne, není problém je jimi dovybavit.


Model
RX-3HU
RX-3HA
RX-3SB
Rozhraní
IDE -> USB2.0
IDE -> USB2.0, FireWire
SATA -> eSATA, USB2.0
Propustnost
480Mbps/12Mbps
400Mbps (FireWire)
1,5Gbps/3,0Gbps (eSATA)
LED
Vysokosvítivá modrá LED, Fialová (HDD aktivita)
Materiál
hliník, plast, ocel
Napájení
5V/2A, 12V/2A
Rozměry
225 x 120 x 38mm
Hmotnost
438g
Podpora OS
Windows 98SE/ME/2000/XP, Mac 9.1 a výš, 10.2 a výš

Cooler Master X Craft je jediným zástupcem HDD boxů od této firmy, avšak dodává se ve třech provedeních lišících se konektorovým vybavením. První provedení se jmenuje RX-3HU, které se připojuje pouze přes USB 1.1/2.0 konektor. RX-3HA k USB přidává také dvojici konektorů IEEE1394 FireWire a konečně, námi testovaný RX-3SB má vedle USB konektoru také eSATA.



Všechny verze pak mají ve výbavě ještě USB hub se dvěma volnými konektory, na které můžete zapojit zařízení dle libosti, což je velice šikovné. Můžete si také vybrat mezi dvěma barevnými provedeními – černé a stříbrné, z nichž nám došla černá verze RX-3SB.



X Craft přichází v atraktivním obalu, kde je znázorněn v celé své kráse a již tak máte možnost odhalit jeho lesklý povrch. Uvnitř najdete vše pečlivě složeno a zabaleno ve výlisku z recyklovaného papíru a ochranných igelitových sáčcích. A co že všechno najdete?


- klikněte pro zvětšení -

V prvé řadě je to samozřejmě samotný HDD box, který je opatřen, jak jsem se již zmiňoval, velmi lesklou až zrcadlovou povrchovou úpravou. Ta mi především vadila při pořizování jeho fotografií a tomu, kdo si box pořídí, bude vadit ihned poté, co na něj sáhne holou rukou. Černý lesklý povrch velmi dobře ukazuje mastné otisky prstů a ještě hůře jsou na tom stříbrné lemy. Recept je jednoduchý: buď si pořídíte rukavice, nebo budete box stále čistit hadříkem z mikrovlákna a nebo vám to bude srdečně jedno. Každopádně se jedná o vysoce nepraktickou vlastnost, která dobře vypadá jen na reklamních materiálech.


- klikněte pro zvětšení -


Box je klasických rozměrů – 225 x 120 x 38mm, tedy akorát tolik, aby se dovnitř pohodlně vešel 3,5“ disk a nezbytná elektronika. Tvoří jej jednolité hliníkové víko ve tvaru U, na kterém Cooler Master velmi pěkně a kvalitně znázornil logo X Craft a samozřejmě také své logo.


- klikněte pro zvětšení -


Přední čelo je pak tvořeno z perforovaného hliníkového plechu (1,5mm kulaté otvory), za nímž se skrývá pro mě neidentifikovatelný materiál připomínající kov, avšak ve skutečnosti se jedná o lesklý plast. Nakonec můžeme na předním panelu najít podlouhlý spínač s logem Cooler Master, který aktivuje P&G zálohovací systém a pod sebou také skrývá světelné diody indikující práci pevného disku.


- klikněte pro zvětšení -


Perforace pokračuje na spodní straně boxu, kde však můžeme zaznamenat hexagonální otvory v plastovém rámečku, jichž je celkem sedm a evidentně mají přispět k lepšímu chlazení pevného disku. Můžeme zde také vidět čtyři gumové nožky. Ty zajistí, aby disk při položení na desku stolu naplocho nedrnčel a nepřenášel nepříjemné vibrace.



Nakonec tu máme zadní stranu s porty. Ta je jaksepatří našlapaná až na kraj svých možností, avšak na druhou stranu by se jeden FireWire port možná vešel. Bráno zleva, máme tu konektor pro připojení USB 1.1/2.0 kabelu a ihned vedle něj dvojici USB 2.0 konektorů zabudovaného hubu. Následuje podlouhlý eSATA konektor, kulatý čtyřpinový konektor pro napájení a nakonec kolíbkové tlačítko Power.


Příslušenství


Mezi příslušenství patří snad vše, co bychom si mohli přát a potřebovat k plnohodnotnému provozu boxu. Samozřejmě tu je napájecí soustava složená z eurokabelu a zdroje, který disku dodává potřebných +5V a +12V (obě 2A). Zde bych ale v duchu mobility uvítal trošku méně mohutnou sestavu, protože takhle je objem přenášeného ‘harampádí’ nepříjemně velký. Proto bych doporučil pro uživatele vyžadující opravdovou mobilitu některý z dostupných 2,5“ boxů nebo rovnou celých řešení i s pevným diskem, které většinou ani nepotřebují externí napájení.



Co se týče datových kabelů, pak v balení dostaneme jeden USB 2.0 kabel a dva kabely pro eSATA. Z nich je jeden interní se záslepkou, již umístíme do zadních pozic počítačové skříně a zapojíme na některý ze SATA konektorů. Do záslepky pak z druhé strany zasuneme eSATA kabel a ten napojíme na box.



Nechybí zde ani stojan pro box, aby se lépe chladil a zabral i méně místa. Ten se zasouvá do drážky z pravé zadní strany. Na něm se mi však nelíbilo, že se příliš viklal a celkově byl nedořešený. Avšak i tak svoji práci odvede.



Nakonec v balení najdeme ještě dvě plastové redukce, abychom mohli do boxu nainstalovat i nízké pevné disky, jaké dnes vyrábí například firma Seagate. Tyto redukce sice příliš tepla nepřenesou, ale zvýší pevný disk, aby se mohl přitisknout na horní teplovodivý materiál, a tak se chladit o hliníkové víko.

reklama