reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coolink a Noctua: NF-F12 PWM proti všem

6.12.2011, Jan Vítek, recenze
Coolink a Noctua: NF-F12 PWM proti všem
Od spřízněných firem Coolink a Noctua dorazily celkem 4 ventilátory včetně zbrusu nového modelu Noctua NF-F12 PWM. Tomu bude dělat společnost řada Coolink SWiF2 v počtu třech modelů, takže se podívejme, kdo vyjde ze souboje jako vítěz.
Kapitoly článku:

Testy průtoku vzduchu a hlučnost


Nyní se podíváme, jak si ventilátory vedly v testech průtoku vzduchu, v nichž jim konkurenci tvořil model Noctua NF-P12, který je známý svým výtečným výkonem v tomto ohledu, ale také původní ventilátor Noctua NF-S12, jenž v tomto ohledu nijak nevynikal. Průtok vzduchu byl sledován za pomoci testovací komory a digitálního anemometru, přičemž byla použita metodika, již jsem popsal v samostatném článku.


Digitální anemometr Omega HH-31A


V těchto testech se tedy ukáže, jak dobře jsou ventilátory schopny překonávat odpor vzduchu při jeho nasávání a tlačení. Silné nasávání ventilátoru se uplatní hlavně v zadní pozici v počítačové skříni a tlačení vzduchu zase v přední pozici a u chladičů s hustými žebry, i když tam to bude vlivem téměř přímého styku s žebry poněkud komplikovanější. Vlivem zvýšeného odporu se také ventilátorům mohou patřičně snížit otáčky, ale většinou mají ventilátory díky toleranci své výsledné maximální otáčky spíše větší, než jaké se udávají ve specifikacích, takže tím se to kompenzuje.



Výkony trojice ventilátorů jsem měřil v otáčkách od 700 RPM po 1500 RPM, ale některé starší ventilátory, jako Noctua NH-U12P a Thermaltake ISGC Fan 12, zvládají pouze nižší otáčky, takže jejich křivky končí už dříve.

Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.


Výsledky testů


Abychom si mohli nově testované ventilátory Noctua NF-F12 PWM a Coolink SWiF2 srovnat s jinými modely, použijeme i výsledky z předchozích testů, které se naposledy uplatnily na začátku tohoto roku. Podívejme se, jak se předvedly jednotlivé modely v testech tlačení vzduchu i při jeho nasávání. U axiálních ventilátorů můžeme očekávat vyšší výkony především při tlačení vzduchu...





V testech tlačení vzduchu lopatkami ventilátorů jsme narazili na nového výkonnostního krále, jímž se stal Noctia NF-F12 PWM, který tedy skutečně dokáže vytvořit silný proud vzduchu. Ten byl navíc velmi soustředěný díky použitým lamelám, které mu však v dalším testu jen těžko pomohou. Co se týče ventilátorů Coolink SWiF2, pak od nich nemůžeme čekat nic než průměrný výkon, jenž tedy vpravdě patří do lepšího průměru.





Druhý graf ukazuje, že nový Noctua NF-F12 PWM už není lepší než starý NF-P12, ale naopak mírně slabší. Z toho vyplývá, že pokud máte zájem o jeho použití třeba na místě zadního skříňového ventilátoru, jehož prací je vysávat vzduch ze skříně ven, pak nemá cenu nahrazovat přítomné modely NF-P12. Pokud jste ale skuteční nadšenci a hodláte ventilátorem NF-F12 PWM nahradit původní model na chladiči Noctua NH-U12P, svůj smysl to podle prvního grafu rozhodně má. Ostatně dle mého názoru nebude trvat dlouho a firma Noctua představí nový model svého hlavního procesorového chladiče, který by mohl dostat označení NH-U12F (spojení pasivu NH-U12 a ventilátoru NF-F12 PWM). Stejnou věc totiž udělali po příchodu modelu NF-P12, který nahradil původní NF-S12.

Co se týče Coolink SWiF2, pak ty již dokonale zapadly do průměru tvořeného 3 dalšími kousky, jež jsme testovali již dříve.


Hlučnost ventilátorů


S hlučností na tom nebyl žádný z testovaných ventilátorů špatně. Bylo také potěšitelné, že jednotlivé modely Coolink SWiF2 na tom byly při stejných otáčkách velmi podobně, respektive jsem nezaznamenal v podstatě žádné rozdíly. V kontrastu s testovaným modelem Noctua NF-F12 PWM měly SWiF2 výrazně výše položený zvuk vznikající při proudění vzduchu (říkejme mu aerodynamický hluk), což jsem subjektivně vnímal jako vyšší, respektive více znatelnou hlučnost. Tento hluk měl s klesajícími otáčkami tendenci se posouvat do nižších spekter, a nebyl tak otravný. Naopak při nižších otáčkách se zase začalo projevovat mírné vrčení od motorku.

Noctua NF-F12 PWM měla při všech otáčkách velmi hluboký zvuk, což by měl být důsledek působení lamel se zářezy a také dalších prvků, které jsme zmiňovali v 2. kapitole. S dalšími otáčkami aerodynamický hluk velmi výrazně slábl, respektive začal zanikat v okolí a ztrácet se, což můžeme hodnotit velmi kladně. S ložisky a vrčením motorku pak nebyl sebemenší problém.

Ve všech případech pak bylo třeba pro nízkohlučný provoz nastavit otáčky alespoň na 1100 RPM, aby ventilátory nerušily a pro tichý provoz je ideální klesnout až ke 900 RPM. Ventilátor Noctua má však tu vlastnost, že při vyšších otáčkách je sice slyšet, ale díky hlubokému hučení nás nebude tolik rušit.

reklama