reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CoolViva G1 a Cyclops pro nižší mainstream

15.6.2007, Jan Vítek, recenze
CoolViva G1 a Cyclops pro nižší mainstream
Dnes přicházejí na řadu další dva chladiče grafických karet, konkrétně Cooler Master CoolViva G1 a Gigabyte Cyclops. Provedením si jsou trochu podobné, ale rozdíl je mezi nimi především v ceně. Uvidíme, kam se svým výkonem a dalšími vlastnostmi zařadí.
Kapitoly článku:
  1. CoolViva G1 a Cyclops pro nižší mainstream
  2. Gigabyte Cyclops
  3. Teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Ještě než se podíváme na samotné chladiče, tak si připomeneme minulé testy, jejichž výsledky budou aktuální i dnes, protože probíhaly nedávno na stejné grafické kartě. Nejdříve to byl tedy megatest 20 VGA chladičů (1.část, 2. část, závěr) a následně byly výsledky doplněny i o další test čtyřech chladičů, kde se ukázala především vynikající pasivní AC Accelera řady S.


Cooler Master CoolViva G1


Nejdříve přichází na řadu Cooler Mater CoolViva G1, jenž přichází v klasickém plastovém výlisku, v němž jej můžeme dobře vidět i s přiloženými hliníkovými pasivky pro BGA paměti. Zajímavé je, že na obalu vidíme dvě verze – hliníkovou a měděnou s ventilátorem podsvíceným pomocí LED. Jenomže měděnou verzi jsem nikde prodávat neviděl a ani Cooler Master se o ní na svých stránkách nezmiňuje.



Chladič již od pohledu patří mezi lowend a jelikož je celý z hliníku a nenalezneme na něm ani heatpipe, tak uvidíme, jestli bude vůbec lepší než originální chladič z karty GeForce 7600GT. Začneme ale od začátku, tedy od základny. Ta je tvořena hliníkovým plechem o tloušťce 2 mm, který má za úkol rozvádět teplo ze středu do všech stran.





Po stranách se pak na něj jako paprsky slunce seshora napojují velmi tenká (cca 0,2mm) hliníková žebra. Ta jsou spojena asi centimetr dlouhým a 2 mm širokým proužkem kovu a celek je pevně sletovaný. Již od základu jsem tedy pojal podezření nad takovým zpracováním. V době, kdy chladiče pro dobrý rozvod tepla používají měděné základny a ve většině případů ještě posílené několika trubicemi heatpipe, jde o řešení, jehož chladicímu výkonu bych dle prvního pohledu příliš nedůvěřoval.





Při pohledu seshora uvidíme rotor z 60mm ventilátoru, jehož 11 lopatek se bude starat o ofukování žeber. Proud vzduchu pak usměrní horní kouřový kryt z plastu, na němž si můžeme přečíst také název firmy. Ventilátor je napájený přes průchozí Peripheral Power konektor, takže si otáčky nezměříme, ale výrobce udává asi 3300 RPM, při nichž má ventilátor vydávat asi 23 dB hluku.


Příslušenství

Mezi příslušenství u tohoto modelu patří již zmíněné jednoduché pasivky na BGA paměti, jichž zde máme celkem 8 kusů.



V sáčku se dále skrývá ještě montážní kit v podobě čtyřech sloupků, čtyřech matek opatřených pružinkami a čtyřech ochranných podložek. Nakonec je tu ještě sáček s teplovodivou pastou a jednoduchý manuál, který ale ani nebude potřeba, protože instalace je velmi jednoduchá.




Instalace

V základně je pro čtyři montážní sloupky připraveno několik závitů. Stačí si tedy vybrat ty pravé, s nimiž budou lícovat otvory v grafické kartě a do nich sloupky našroubovat. Pak se chladič nasadí na kartu s namazaným GPU. Zde bývá občas problém s provléknutím sloupků otvory, takže nejlepší je to dělat postupně a každý provléklý sloupek si zajistit z druhé strany matkou (nezapomeneme na ochranné podložky). Nakonec se chladič rovnoměrně utáhne a máme hotovo.




Kompatibilita

Přehlednou tabulku s kompatibilními grafickými kartami naleznete na stránkách výrobce pod záložkou „Features“.
reklama