reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i3-4150: nejlevnější svého druhu

30.6.2014, Jan Vítek, recenze
Core i3-4150: nejlevnější svého druhu
Intel nám zaslal k vyzkoušení zbrusu nový procesor Core i3-4150, který patří do generace Haswell Refresh a i když ve své řadě nestojí nejníže, byla mu stanovena nejnižší cena. Může tedy jít o vhodnou volbu pro domácí počítač.

Herní testy


Nyní se zaměříme čistě na herní testy a následně výkon v OpenGL. Výběr dopadl na starší i zbrusu nové tituly, a tak se zde setkáme s Company of Heroes, Just Cause 2 či TES: Skyrim, ale také s Crysis 3 a Batman Arkham Asylum. Nejnovější tituly se neobjeví, protože by pak nebylo s čím srovnávat. V případě, že daný titul nedisponoval vlastním benchmarkem, pak byla jako obvykle využita utilita FRAPS, přičemž v té jsme několikrát zaznamenali stejný úsek hry a ze zaznamenaných průměrných hodnot FPS vytvořili také průměr.

S jádry Radeon se tedy pustí do křížku integrovaný Intel HD Graphics 4400 vybavený 20 shaderovými jednotkami a taktovaný na 350 až 1150 MHz dle potřeby a pak také HD Graphics 4600 ve výkonném Core i5-4670K.















Core i5 minule svým výkonem nepřekonal výkonná integrovaná jádra v APU od AMD, takže je nad slunce jasné, že slabší jádro v Core i3 nemohlo dosáhnout lepších výsledků. Jeho výkon ve hrách je cca o 20 procent nižší a zdaleka se nepohybuje na úrovni, kde se nachází výkonné Kaveri. Nicméně abychom mohli provést opravdové srovnání toho, co nabízí Intel a AMD, museli bychom mít v testu také grafiku Iris Pro. Nicméně to bychom se ale už pohybovali někde zcela jinde a ne v cenové hladině 3 - 4 tisíce korun. Grafiku Iris Pro jsme si také už vyzkoušeli, a to v testovaném minipočítači Gigabyte BRIX Pro.


OpenGL - Cinebench


V každém testu Cinebench jsme také provedli test výkonu v OpenGL, takže tu máme tři grafy. V OpenGL už Intel tak moc nezaostává a ve starším Cinebench R10 se dokonce vyrovná konkurenci.







reklama