reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 200R: vysoké ambice

19.12.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 200R: vysoké ambice
Corsair dále rozšiřuje svou známou řadu počítačových skříní Carbide a dnes se dostalo i na model s označením 200R. Už jeho označení jej řadí mezi levnější modely, ovšem i tak nám slibuje moderní funkce a vlastnosti, takže pojďme na něj.
Od firmy Corsair jsme si naposledy vyzkoušeli vyzkoušeli model Carbide 500R, předtím Vengeance C70 a ještě dříve Carbide 400R recenzovanou v minulém roce. Nyní přichází řada na model Carbide 200R, jenž doplnil nabídku firmy Corsair teprve nedávno jako jedna z jeho levných skříní. Výrobce stanovil cenu na 60 USD, ale i tak nám má Carbide 200R nabídnout podobné vlastnosti jako dražší skříně, čili výkonné chlazení, dostatek prostoru pro výkonné komponenty, podporu SSD, USB 3.0, atd. Na něčem se ale jistě šetřit muselo.



- klikněte pro zvětšení -


To ostatně poznáme hned po prvotním prozkoumání skříně, která byla vyrobena ze 0,6mm plechu SECC, jehož tloušťku trošku nastavuje barevný nátěr. Zpracování je na pohled velmi jednoduché a chybí zde dnes obvyklá horní plastová nástavba, která se vžila u skříní s vrchními ventilátorovými pozicemi. Osobně však toto trochu paradoxně vidím jako výhodu, neboť se mi plastem oplácané skříně nelíbí. Carbide 200R je také díky tomu na svůj druh menší, takže se snáze vejde třeba do počítačového stolku.





Další znaky šetření nalezneme uvnitř samotné skříně, ale o tom si povíme až později, konkrétně v druhé kapitole. Carbide 200R přišel v klasické světle hnědé krabici s jednoduchým potiskem, který však dobře ukazuje její schema a uvnitř ji chrání polystyrenové bloky. Ty by mohly být trošku mohutnější, protože od skříně samotné nemůžeme čekat velkou mechanickou odolnost, ale i tak k nám dorazila bez škrábance.

Model
Corsair Carbide Series 200R
Rozměry
430 x 210 x 497 mm (V x Š x H)
Hmotnost
kg
Materiál
ocel, plast
Kompatibilita
Micro ATX a ATX
Přední I/O
2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
7x
maximální délka karet 43 cm
maximální výška CPU chladiče 160 mm
Šachty
3x 5,25"
4x interní 3,5"
4x interní 2,5"
Chlazení
1x 120mm vzadu
1x 120mm vepředu
celkově 5x 120/140mm pozice a 3x 120mm pozice
Verze
pouze černá

Corsair Carbide 200R se snaží být moderní skříní pro herní sestavy, což mimo jiné znamená, že nabídne mnoho ventilátorových pozic. Z nějakého důvodu si výrobci myslí, že tím všichni budeme nadšeni, a tak bez rozmyslu cpou ventilátorové pozice všude tam, kam se vejdou. Pokud tedy chceme značkovou, ale jednoduchou skříň, která je určena pro rozumné množství ventilátorů a nepřipomíná cedník, moc toho na výběr není. Ještě že tu jsou výrobci jako Fractal Design, kteří se snaží tuto díru na trhu ucpat, ovšem to nic nemění na tom, že ostatní by měli začít trošku přemýšlet. Však k čemu je pozice pro 140mm ventilátor ve dně low-endové skříně, která má nohy sotva jeden centimetr vysoké a nenabídne ani jednoduchý prachový filtr? Leda k tomu, aby měl majitel co ucpávat.

Tento model tak nabídne celkem osm ventilátorových pozic pro 120 či 140mm modely. Ty tak můžeme umístit na všechny její strany kromě pravé bočnice a tak trochu k tomu můžeme připočíst i nasávací otvory pro ventilátor zdroje, takže se zastavíme na čísle devět. Zajímalo by mě, jestli si v Corsairu myslí, že toto někdo opravdu u takovéto skříně využije. Můžeme asi jen doufat, že tento nesmysl již brzy zmizí v propadlišti dějin stejně jako dříve tolik opěvované lesklé plasty, jež nahradily znovuobjevené matné materiály (kolikrát samozřejmě prezentované jako převratná novinka).

Nicméně věnujme se našemu Carbidu, jejž jsem označil za low-end, ovšem to bych mu trošku křivdil. Existují totiž ještě levnější a hůře vybavené skříně. Zde už získáme možnost využít přední porty USB verze 3.0, dlouhé grafické karty, pro jejíž chlazení Corsair v základním balení nabízí vyhrazený ventilátor. Podobný přístup se uplatní také v jeho modelu Vengeance C70 (recenze).


Zpracování skříně


Jediný plast, který na vnějším plášti najdeme, je tedy vepředu. Celý přední panel je z černého a matného plastu, přičemž v jeho dolní části není zhola nic, žádné průduchy. Ty se přesunuly do mírně zapuštěného boku, kde jsou plástvové mřížky opatřené jemnými prachovými filtry. Toto řešení sice nenabídne tu nejvyšší efektivitu, ale alespoň vypadá pěkně. Carbide 200R také díky tomu získává nenápadný vzhled, který narušují pouze porty, tlačítka a kontrolky nahoře a logo výrobce dole.





Nahoře tak nad třemi nenápadnými záslepkami mechanikových pozic najdeme dva porty USB, jejichž modrá barva nás ubezpečí, že podporují verzi 3.0. Vedle nich jsou obvyklé 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon a nakonec tlačítka Power a Reset s kontrolkami disků a napájení.





Přesuneme se k levé bočnici, přičemž z tohoto pohledu jsou také vidět boční průduchy v předním panelu. Samotná bočnice je klasická zasouvací, což poznáme už jen z jejího zadního madla a dvou přítlačných šroubků. Corsair sem umístil dvě ventilátorové pozice pro 120mm či 140mm modely a montážní otvory vybavil měkkými podložkami, aby se alespoň trošku tlumily vibrace, což tedy příliš nepomůže. Z hry světla a stínů také můžeme poznat, že tyto bočnice jsou vypoulené, ovšem poněkud nelogicky směrem dovnitř. Sice jde o jen o jeden či dva milimetry, ale stejně - obvyklé a logické je to, že tomu je naopak, aby ventilátory nezabíraly drahocenné místo uvnitř skříně.

Nicméně tyto pozice stejně postačí v naprosté většině případů ponechat neosazené, aby sloužily jen pro pasivní nabírání čerstvého vzduchu. Praktické využití pak najde především ta spodní pro vhánění vzduchu mezi dvě grafické karty, ale kolik procent uživatelů má více než jednu?




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice je pak už dle očekávání naprosto holá a rovná, takže na ní není nic zajímavého. Opatřena je také přítlačnými šroubky, aby šla snadno sundat, což je pro instalaci komponent nezbytné.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část skříně ukazuje dnes již klasické rozložení komponent, čili s pozici zdroje vespodu. Tak trochu jsem očekával, že Corsair nevynechá otvory pro hadičky vodního chlazení, které se také obvykle dávají i do velmi levných skříní, ovšem zde nejsou. Ostatně dnes jsou stále více populární tzv. bezúdržbové vodní chladiče, které od uživatele vyžadují jen o trochu více práce při instalaci než klasické vzduchové chladiče. A právě pro jeden takový, respektive pro jeho radiátor je připraven strop skříně, kam se pohodlně vejde 240 mm dlouhý model. Jak si můžete ze zadního pohledu všimnout, montážní otvory jsou posunuty směrem od základní desky, aby se radiátor vešel.

Ovšem zde se nabízí otázka, zda má vodní chlazení u dnešních procesorů se stále nižším TDP smysl. Vodní chladič má tak smysl pro overclockery, kteří se nebojí vyšších napětí a frekvencí, ovšem spíše bych viděl smysl pro využití vodního chladiče pro grafické karty, které jsou naopak čím dál víc nenažrané. Jenže to už od uživatele vyžaduje větší um než při zakoupení a instalaci bezúdržbového chladiče pro CPU.





Když se podrobněji podíváme na zpracování zadního roštu pro ventilátor, pak zjistíme, že Corsair se zde mohl snažit více. Mřížka je velmi tlustá, a bude tedy značně omezovat průtok vzduchu. Nevím proč výrobci ještě alespoň u zadních ventilátorů nezačali běžně nabízet kulaté mřížky. Přitom by se stačilo jen trošku opičit po Lian Li, která takové řešení v řadě případů nabízí (model PC-B70 a další).





V horní části máme průduchy zpracované úplně stejně, ovšem zde již jde o větší plochu, která je navíc připravena pro 120mm i 140mm ventilátory a radiátory. A z nějakého důvodu je také vypoulena směrem dovnitř.




- klikněte pro zvětšení -


Vespodu pak narazíme na již zmíněnou pozici pro další 120mm či 140mm ventilátor, kterou bych klidně oželel. Alespoň že tu máme vysunovací prachový filtr pro zdroj, který však v kombinaci s velmi nízkými nožkami skříně způsobí, že i tenký koberec nám tento životně důležitý přísun vzduchu spolehlivě ucpe. Čímpak nám to asi výrobce přemýšlel?




- klikněte pro zvětšení -

reklama