reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Flash Survivor GT: 8 GB i v džungli?

17.8.2007, Jan Vítek, recenze
Corsair Flash Survivor GT: 8 GB i v džungli?
Dnešní recenze se bude zabývat flash diskem od Corsairu. Jeho 8GB Flash Survivor GT patří mezi výkonné flash disky a jako přidanou hodnotu přináší odolnost proti nárazům, vodě a vůbec nepříznivým podmínkám, abyste měli svá data v bezpečí.
Kapitoly článku:
  1. Corsair Flash Survivor GT: 8 GB i v džungli?
  2. Výkonnostní testy - h2benchw
  3. ATTO disk benchmark a závěr
Společnost Corsair je po světě známá jako výrobce kvalitních paměťových modulů a rovněž produktů využívajících pamětí Flash. V minulých měsících se například předvedly velmi výkonné Corsair Flash Voyager a následně i řada Flash Voyager GT, která výkonu několik MB/s přidala. Nyní přichází s další řadou - Flash Survivor a Flash Survivor GT, které mají tedy kromě výkonu nabídnout i vysokou odolnost.

Předchozí testy USB Flash disků:


My jsme si vyžádali výkonnější Flash Survivor GT, jenž dorazil zabalen v plastovém výlisku, v němž se velmi dobře vyjímá. Corsair také nezapomíná uživatele upozornit na hlavní výhody tohoto produktu, tedy vodotěsnost či odolnost proti otřesům a nárazům. Co se týče cenového nárůstu od flash disků Flash Voyager, pak ten činí cca 300 Kč, což je ještě akceptovatelné.

Model
Corsair Flash Survivor GT - 8 GB
Rychlost čtení - MB/s
?
Rychlost zápisu - MB/s
?
Rozměry
83,5 x 20 x 20
LED
modrá
Záruka
10 let
Cena
cca 3580,- Kč s DPH


Na zadní straně pak tyto vlastnosti rozvádí a píše o CNC frézovaném hliníkovém obalu, EPDM (Ethylen Propylen Dien Monomer) vodotěsném kroužku a výdrži až do 200 m hloubky a také protišokových gumových kroužcích po obvodu disku. Plug and Play je dnes již samozřejmostí - zařízení se chová jako Mass Storage. Z těchto vlastností tedy předpokládám, že disk bude mít odpovídající stavbu, na což se ovšem ihned podíváme.



Flash Survivor GT již ihned zaujme svou hmotností, která je výsledkem použití rozměrného hliníkového obalu. Corsair o takových specifikacích nic nepíše, takže sem můžu napsat pouze můj skromný odhad, jenž je kolem 50 gramů. Rozměry už ale mohu udat přesné. Zařízení je dlouhé 83,5 mm a má průměr 20 mm. Gumové kroužky však průměr o nějaký 1,5 mm ještě navýší.



Obal disku je vyroben celkem jednoduše. Skládá se evidentně ze tří hliníkových částí - 2 mm tlustou trubkovou střední částí s výraznými drážkami na vnější straně, do níž je coby dno zapuštěn vyfrézovaný hliníkový blok s vyvrtaným uchem. Druhý konec je šroubovací a součástí je tedy i onen těsnicí kroužek. Systém je to tedy klasický a není na něm nic neobvyklého. Co se týče zpracování vnějšku, vypadá tedy velmi odolně, ale nemůžeme čekat, že bude při trochu hrubějším zacházením vypadat stále stejně. Nejdříve to nejspíše odnesou postranní podlouhlé samolepky, protože ty příliš pevně na místě nedrží a potom by to mohly být ony gumové kroužky. Oba jdou totiž vcelku pohodlně sundat a zvlášť ten menší se už u nového disku pohodlně protáčel. Ale funkčnost disku tyto záležitosti samozřejmě ohrozit nemohou.




Otevření disku je záležitostí několika málo sekund a i bez černých kroužků je možné dobře utažený závit povolit, čemuž přispívá především zkosený konec a také hluboké vroubkování. Po otevření disku na nás vykoukne jeho obsah, což je klasicky vypadající holý USB disk jenž je pomocí podpůrných pacek stabilně přilepen k čapce se závitem a těsnicím kroužkem. Samotný disk je vyroben z plastového vnitřku obehnaného hliníkovým kabátkem. Krytky na USB konektor zde samozřejmě není třeba. A zcela posledním prvkem je modrá LED signalizující práci disku. Tu naleznete blízko spoje disku a hliníkové čapky, hned vedle bílého loga Corsair.




Příslušenství


Mezi příslušenství, které se skrývá na druhé straně obalu, se skrývá krátký propojovací USB 2.0 kabel s průhledným těsněním a černými konektory. To je vesměs standardní bonus k USB diskům.



Dále tu máme kovový řetízek na klíče s klíčovým kroužkem, za nějž se Flash Survivor GT připojí. Corsair také chtěl umocnit dojem z tohoto disku tím, že na řetízek přidal ještě 'psí známku' se svým logem a obehnal ji gumovým rámečkem. Je to zajímavý, ale samozřejmě zbytečný doprovodný prvek.



Mezi příslušenství však nemusí patřit jen hardware, ale také software. Zde to je volně šiřitelná bezpečnostní aplikace TrueCrypt 4.3, již využíval už minule představený Corsair Flash Voyager. V jeho recenzi také naleznete popis této aplikace, takže myslím, že není nutné ji popisovat znova.
reklama