reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Obsidian 700D: černý elegán

19.7.2010, Jan Vítek, recenze
Corsair Obsidian 700D: černý elegán
Společnost Corsair se nedá považovat za tradičního výrobce počítačových skříní a také v jeho nabídce dnes figurují pouze tři. Mohutná 700D z Obsidian Series je jednou z nich a chystá se nás zaujmout čistým černým vzhledem i komorovým systémem chlazení.
Otevřít Corsair Obsidian Series 700D je velmi snadné a možná se vám to leckdy přihodí i nečekaně a omylem. Stačí k tomu stisknout tlačítka na zadním panelu, čímž se posune lišta s packami a bočnice se odklopí. Její opětovné nasazení je ještě snazší - stačí ji zaklesnout za spodní okraj a přiklopit, až se ozve ostré cvaknutí. Jak jsem již psal, je škoda, že bočnice nelze nijak uzamknout, i když na druhou stranu se nepředpokládá, že budete tuto masivní skříň vozit někam, kde by si jí a jejích komponent mohl všímat někdo nepovolaný.


- klikněte pro zvětšení -

Výrobce nám slibuje komorový systém chlazení a na první pohled je vidět, že toto skříň splňuje. Způsob provedení je přitom klasický - první komora je určena pro základní desku s kartami a v podstatě i pro mechaniky. Jich si výrobce ve svých doprovodných materiálech ke skříni nevšímá, ovšem měl by, protože u řady uživatelů jsou oblíbené tišicí a chladicí 5,25" boxy pro pevné disky.

Druhá komora je vespod a určena pro je pro umístění napájecího zdroje, ale také pro nábírání čerstvého vzduchu. A pak je tu vpravo dole třetí svislá komora pro šest 3,5" či 2,5" pevných disků. Do útrob pak výrobce rozmístil tři 140mm ventilátory napájené černými kabely s třípinovými konektory pro základní desku, a to jeden v klasické pozice vyfukujího ventilátoru v první komoře, další mezi druhou a první komorou a poslední přepažuje třetí komoru pro pevné disky. K tématu chlazení lze u této skříně jistě pohovořit více, ale to si necháme až na následující kapitolu.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní si všimneme spíše systému pro rozvod kabeláže nejen od napájecího zdroje (tzv. cablemanagement). Corsair to v této skříni dovedl téměř ad absurdum a jak můžete sami vidět, prošpikoval především tray základní desky celkem 11 různě velkými otvory pro kabely, jež všechny ale vybavil gumovými chlopněmi. Zde je jasně vidět snaha zajistit vhodnou polohu otvorů i pro případ, že se uživatel rozhodne využít malou základní desku, třeba Micro ATX. Ovšem zda má využití tak malé základní desky v tak přerostlé skříni nějaký smysl, to už je věc jiná.



Zatím nevídaným prvkem (alespoň pro mou maličkost) jsou plastová dvířka kryjící otvor, za nimiž budeme moci najít otvory u socketu nainstalované základní desky, abychom mohli případně vyměnit chladič procesoru i bez demontáže desky. To tedy pokud využívá zadní sponu, nebo jiný podobný systém. Zatímco samotný otvor má praktický smysl, pak jeho plastová dvířka tu jsou pouze na efekt.



Fotografie zadní části skříně nám přinese lepší pohled na pozici zdroje i základní desky. Zdroj je umístěn na dvou dlouhých kolejničkách a jeho montážní otvory dovolují pouze jednu jedinou orientaci, a to ventilátorem dolů. Jiné skříně umožňují zdroj umístit také opačně, ale to by zde nemělo smysl kvůli přepážce nahoře. Ta obsahuje jeden ze 140mm ventilátorů krytý vyraženým roštem a také dva otvory pro hadičky vodního chlazení, kdybyste snad byli majiteli napájecího zdroje chlazeného vodními bloky.

V hlavní komoře se nachází sedm záslepek přidržovaných pomocí přítlačných šroubků a místo zbylo i na podobně tvarovanou část s průduchy. To napovídá, že základní deska bude mít kolem sebe dostatek prostoru, protože nad ní je ještě daleko větší prostor pro montáž ventilátorů, nebo i radiátoru vodního chlazení s až třemi 120mm ventilátory.



Přední část skříně má vahoře jednoduchou šachtu pro pět externích 5,25" mechanik, které budou na místě přidržovány plastovými zámky. Ty pracují velmi jednoduše, a to tak, že jejich posunutím doprava se směrem do šachty vysunou trny, které zajistí mechaniky za jejich otvory pro šroubky. Možné ale je využít i klasický způsob montáže, což se bude hodit pro nestandardní zařízení, jako například panely pro ovládání ventilátorů, s nimiž by systém plastových zámků nemusel fungovat.

Vespod je pak samostatní komora pro pevné disky opatřena plastovými šuplíky, do nichž se disky jednoduše zacvaknou a pak se v šuplíku zasunou konektory dovnitř. Dole jsou dvě pozice v klasické orientaci, nad nimi jeden 140mm ventilátor (lze vyměnit za 120mm, což je ona čtvrtá 120mm pozice uvedená ve specifikacích) a nahoře pak 4 svislé pozice se stejnými šuplíky. Ventilátor se dá snadno vysunout poté, co odstraníme jeden jisticí přítlačný šroubek.



Podívejme se ještě na přední část skříně zbavené masivního hliníkového čela. To lze snadno sundat s použitím síly, protože drží jen za osm trnů, avšak nemáme k tomu příliš důvodů, leda že bychom potřebovali čelo snadněji zbavit některé ze záslepek.


Příslušenství


Veškeré příslušenství se dodává v malé krabičce, kterou najdete v 5,25" šachtě. Nachází se v ní prodlužovací kabel pro přídavné napájení základní desky, k jejímuž konektoru by kabel od zdroje nemusel dosáhnout, pak gumový pohlcovač vibrací pro 120mm ventilátor. Výrobce informuje, že je určen pro ventilátor u zdroje, pokud byste tedy hodlali vyměnit již instalovaný 140mm model. V modrých sáčcích také nalezneme sadu šroubků, distančních sloupků a plastových stahovatelných pásků, jež nám pomohou zkrotit kabely.



Co se týče manuálu, pak je dodáván pouze dvojlist A4 v pěti evropských jazycích, který slibuje, že na adrese http://corsair.com/700Dmanual se nachází kompletní manuál, ovšem v době psaní recenze jsme si mohli pomocí daného URL stáhnout leda tak kalhoty. Využít ale můžete manuály od modelu 800D, který se od 700D markantně neliší.

Nakonec Corsair vložil do skříně červený papír s informací, že v případě problémů se skříní nemáme kontaktovat obchod, kde jsme ji zakoupili, ale přímo zastoupení firmy.


reklama