reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair TWINX 4400C25, 1GB (DUAL 2x512)

7.10.2005, Miroslav Pokorný, recenze
Corsair TWINX 4400C25, 1GB (DUAL 2x512)
V dnešním profilu máme možnost seznámit se s vynikajícím představitelem pamětí osazených čipy Samsung TCCD. Pro tyto čipy budeme v kategorii maximální rychlost velmi těžko hledat konkurenci. Běžně dosahují maxima v oblasti kolem 300MHz. Vlajkovou lodí firmy Corsair je řada XMS (Xtreme Memory Speed) – testované Twinx 1024-4400C25 patří právě do této prestižní řady.
Firma Corsair - značkový výrobce pamětí byla založena v roce 1994. Pro nový moderní závod bylo zvoleno americké město Fremont v Kalifornii. Firma je aktivním členem asociace JEDEC. V nabídce najdeme vedle pamětí pro servery a pracovní stanice ještě paměti Flash, vodní chlazení Corsair COOL, dále SD a CF paměťové karty.



Corsair Twinx 4400C25

Corsair Twinx 4400C25 se vyrábí ve dvou designových provedeních – jednak v černi jak vidíte na fotografii a jednak v provedení platinum. Je zajímavé, že stříbřitá verze je o poznání dražší. Přesto si své zákazníky najde. Paměti jsou ve výrobním závodě párovány a tak má kupující záruku, že dostane moduly velmi podobných parametrů. Jednotlivé páry se mohou mezi sebou samozřejmě lišit – garantované hodnoty (275MHz při latenci 2,5-4-4) jsou minimální a musí být dosaženy vždy. Jinak bychom tu měli důvod k reklamaci. Doživotní záruka je v této kategorii de facto standard.


Čipy Samsung TCCD a TCC5




Již delší dobu prosakují tiskem informace o omezení výroby a problematické dostupnosti těchto velice rychlých čipů. Podle dostupných informací společnost Samsung dodává čipy TCCD výhradně pro společnost CORSAIR a tato spolupráce bude pokračovat nejméně do konce roku 2005. Tuto skutečnost se Corsair snaží pochopitelně obchodně využít a v tiskových informacích „Corsair news“ barvitě popisuje: TCCD jsou nejlépe přetaktovatelné čipy pro platformu AMD. TCC5 přes podobné označení nedosahují parametrů TCCD. TCC5 firma Corsair také používá, ale pouze v produktech nižší třídy. Na druhé straně ostatní výrobci jako například OCZ a Mushkin tvrdí, že jde o dva identické čipy lišící se pouze posledním znakem v označení a postupem v testování. Pokud se podíváme na webové stránky Samsung semiconductors www.samsungsemi.com, najdeme zde specifikace pro TC/CD a TC/C4 zatímco TC/C5 zde nejsou uvedeny. Závěr si musí každý udělat sám.

Z jiného pohledu je asi každému zřejmé, že vývoj směřuje k novým standardům a odbyt DDR2 je vyšší a tedy pro výrobce i zajímavější. Přesto paměti osazené TCCD a TCC5 má v produkci asi každý značkový výrobce a jsou na dnešním trhu stále dobře dostupné. Situace v České republice je, jak asi každý ví, poměrně smutná. Vzhledem k velké a dlouhodobé oblíbenosti procesorů AMD je to i překvapivé. Asi šetříme na nesprávném místě. Svoji roli možná sehrává i neinformovanost.

Specifikace pamětí:
Časování: 2,5-4-4-8
Frekvence: 275MHz
Napětí: 2,75V
Čipy: Samsung TCCD
Záruka: Doživotní

Sestava použitá k testování
AMD Athlon64 3000+ Winchester
DFI nF4 Ultra-D
BIOS 618-1
WinXP Pro SP2
HDD SATA Seagate 80GB NCQ
Odhlučněný zdroj EUROCASE 500W
Chladič Zalman FB123


Přetaktování pamětí



270MHz 1T, 2,5-3-3-8, 2,76V

Při agresivnějším časování 2,5-3-3-8 1T pracují Corsair Twinx 4400C25 bez chyb na frekvenci 270MHz. Pokud použijeme časování doporučené výrobcem 2,5-4-4 1T jsou paměti stabilní a bez chyb na frekvenci 295MHz. V obou případech bylo použito velmi střízlivé napětí DRAM 2,76 - tedy velmi blízké doporučenému 2,75V. Výsledky propustnosti pamětí měřené programem Everest nejsou bohužel pro obě časování přímo srovnatelné protože jsem v případě frekvence paměti 295MHz musel použít násobič 8 a nikoliv standardní 9 jako v předchozích případech měření. Můj procesor nepatří mezi špičku v přetaktování a při takové výsledné frekvenci již není schopen pracovat. Pro vydařený Opteron 144 by to bylo, předpokládám, velice vyrovnané partnerství.


Přetaktování 270MHz (pro zvětšení klikněte)

Použité časování:



Časování pamětí při taktu 270MHz (pro zvětšení klikněte)



Everest benchmark 270 x 9, propustnost paměti při čtení, propustnost paměti při zápisu a latence paměti (pro zvětšení klikněte)



295MHz 1T, 2,5-4-4-10, 2,76V


Přetaktování 295MHz (pro zvětšení klikněte)



Časování pamětí při taktu 295MHz (pro zvětšení klikněte)



Everest benchmark 295 x 8, propustnost paměti při čtení, propustnost paměti při zápisu a latence paměti (pro zvětšení klikněte). Architektura Intelu se asi trochu straní kolektivu.


Závěr



Čipy Samsung TCCD jsou schopny pracovat ještě v oblasti kolem 300MHz. Z tohoto pohledu nemají konkurenci. K provozu jim stačí napětí DRAM dostupné snad na každé základní desce. Jejich potenciál se může velice dobře realizovat ve spojení s procesory s vysokým stupněm přetaktování jako je nyní velmi diskutovaný AMD Opteron 144. Pokud bychom měli hledat slabiny – může se vybavit poněkud vyšší cena a řekněme střední dosahované latence. Favoritům tohoto kalibru je veřejnost ochotná bez váhání odpouštět i výraznější zakolísání. Corsair Twinx 4400C25 mohu bez zaváhání doporučit každému zájemci s hlubším zájmem o HW. Jde o produkt s leskem luxusu, který nezklame. Firma CORSAIR má navíc zcela unikátní smluvní vztahy s výrobcem legendárních TCCD čipů a garantuje u testovaného typu jejich použití.

Paměti k tomuto profilu zapůjčil pan Joerg Stieglbauer z firmy CORSAIR MEMORY, kterému jménem Světa hardware děkuji.
reklama