reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance C70: celokovová herní skříň

10.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance C70: celokovová herní skříň
Corsair se v poslední době rozjel a začal na trh chrlit řadu nových produktů pod značkou Vengeance. Řada přišla také na počítačové skříně C70, které jsou zatím mezi herními modely ojedinělé, ovšem jinak má Corsair samozřejmě s výrobou skříní své zkušenosti.
Corsair představil své skříně Vengeance C70 letos v dubnu společně s herním headsetem patřícím do stejné rodiny. Na trh uvedl hned tři verze, které se však liší pouze svým zbarvením. Jednak je to tmavá Gunmetal Black, kterou jsme dostali pro dnešní test, pak bílá Arctic White a nakonec khaki Military Green. Výrobce tedy dává jasně najevo určení těchto skříní - sestavy patřící spíše mladším nadšencům do her, kteří dokáží ocenit také jednotlivé prvky jako tematicky provedená tlačítka.

Corsair Vengeance C70 - základní pohled

- klikněte pro zvětšení -


Tyto skříně mají být také moderní a postavené s ohledem na možnost využití vodního chlazení. A to by se dle představ výrobců nemělo už dávat ven mimo skříň, ale naopak nacpat rovnou dovnitř, kde má být dostatek místa i pro dva 240 mm dlouhé radiátory. To tedy není mezi moderními skříněmi žádná výjimka, stejně jako pozice pro celkem 10 ventilátorů. Zatím to tedy vypadá, že Corsair Vengeance C70 bude pouze jednou z mnoha.


Corsair Vengeance C70 - balení


Model C70 přišel v klasické lepenkové krabici chráněn igelitem a polystyrenovými bloky. Nyní ke specifikacím:

Model
Corsair Vengeance C70 "Gunmetal Black"
Rozměry
501 x 232 x 533 mm (V x Š x H)
Hmotnost
8,3 kg
Materiál
SECC, plexi
Kompatibilita
Micro ATX a ATX
Přední I/O
2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
8x
maximální délka karet 320 mm
Šachty
3x 5,25"
6x interní 3,5" / 2,5" pozice
Chlazení
1x 120mm vzadu (1200 RPM +/- 10%, 32,95 CFM, 18 dBA)
2x 120mm vepředu (1200 RPM +/- 10%, 32,95 CFM, 18 dBA)
2x boční 120/140mm (volitelné)
2x vrchní 120/140mm (volitelné)
2x spodní 120/140mm (volitelné)
Verze
Corsair Vengeance C70 "Gunmetal Black"
Corsair Vengeance C70 "Arctic White"
Corsair Vengeance C70 "Military Green"

Corsair jako obvykle dávkuje informace a specifikace na různých místech svých stránek, ale ani přesto nelze najít to, co se jiní výrobci už naučili automaticky sdělovat. Nedozvíme se tak podrobnosti o chladicím systému a ani maximální výšku procesorového chladiče nebo hloubku napájecího zdroje. Toto vše včetně hmotnosti si musíme zjistit sami a alespoň, že jsme se dozvěděli o maximální délce karet 320 mm.

Když se tedy podívám na dostupné specifikace, ani nevidím důvod, proč by tato skříň měla stát přes 3000 Kč. Hmotnost ukazuje na nanejvýš 0,8mm tlusté plechy, není zde zmínka o žádné speciální výbavě v podobě externích pozic pro rychlé zapojení disků/SSD, integrované čtečce karet nebo alespoň něčem nadstandardním. Uvidíme tedy, zda nám tato skříň přeci jen nepřichystá nějaké překvapení, však Corsair není firmou bez zkušeností s výrobou skříní a také ji můžeme považovat za výrobce kvalitního hardware. Je ale pravda, že její produkty patří spíše mezi ty dražší.


Zpracování skříně


Tato skříň je v podstatě celá vyrobena z plechu SECC, o němž posuvné měřítko tvrdí, že má tloušťku 0,8 mm, ovšem něco z toho bude barva, takže jde nejspíše o 0,7mm plech. Vedle toho Corsair použil světleji zbarvený plast pro přední panel i jinde je umělá hmota použita pouze pro detaily, pokud tedy nepočítáme boční plexi. Všechny hlavní části skříně tedy jsou kovové, stejně jako netradiční zámky bočnic, což je dobrá zpráva. Skříň tak nepůsobí levně a naopak bytelně, i když její materiál, přesněji jeho tloušťka, nezaručuje nejvyšší pevnost konstrukce.


Corsair Vengeance C70 - pohled zepředu


Přední panel má klasické uspořádání a je vyražen z jednoho kusu plechu, což se jen tak nevidí. Většinou mají dnešní skříně mohutné plastové nástavby nebo případně hliníková čela, takže Vengeance C70 je příjemným osvěžením. Její panel je vybaven kovovým roštem pro vstup vzduchu k předním ventilátorům a v horní polovině jsou tři rovněž kovové záslepky pro 5,25" zařízení. Ony jsou v podstatě čtyři, ale tu vrchní si zabral panel s tlačítky, porty a kontrolkami. Jinak na tomto panelu najdeme už jen logo a lemování vnitřní části ze světlejšího plastu, který je použit i pro lemování bočního plexiskla.


Corsair Vengeance C70 - přední prvky


Přední prvky se evidentně snaží stylem svého provedení zapadnout do vojenské tématiky, o což se nejvíce zaslouží žlutě pruhovaný Reset krytý za malá plastová dvířka. Červený Power je zase držen na kousku přinýtovaného plechu a vybaven jednou LED, přičemž další je hned vedle u kontrolky disků. Nakonec tu je již povinná výbava každé moderní skříně - dva porty USB 3.0 a dva audio pro sluchátka a mikrofon.


Corsair Vengeance C70 - pohled zleva

- klikněte pro zvětšení -


Velmi pěkné je zpracování bočnic, respektive jejich zámků využívajících kovových spon, které se po zaklapnutí zámku zaklesnou o horní panel. Nejsou tak třeba žádné šroubky pro pevné přichycení a ani je není možné využít. Bočnice jsou také mírně vypoulené směrem ven, díky čemuž získáme více prostoru pro ventilátory či procesorový chladič na levé straně a vedení kabeláže na pravé straně. Do plexiskla (které mimochodem lze snadno odšroubovat) můžeme nainstalovat dva 120mm či 140mm ventilátory. Prachové filtry si ale budete muset případně obstarat sami.


Corsair Vengeance C70 - pohled zprava

- klikněte pro zvětšení -


Díky netradičnímu způsobu uchycení ani moc nevadí, že zvláště pravá bočnice se trošku kroutí. Její nasazení je přesto snadné, stačí se trefit do drážky, přiklopit ji a zacvaknout zámky.


Corsair Vengeance C70 - pohled zezadu


Ze zadního pohledu je nejlépe patrné, že boční hrany skříně jsou oblé, což je na celokovovou skříň pozoruhodné. Samotný zadní panel nabídne jako obvykle spodní pozici zdroje s možností jeho instalace ve dvou možných polohách (ventilátorem dolů a nahoru), celkem osm přišroubovaných záslepek (čili o jednu více než standardně) a také dva horní vylamovací otvory pro hadičky vodního chlazení.


Corsair Vengeance C70 - zadní rošt


Corsair ale zaspal dobu při návrhu zadního roštu vyfukujícího ventilátoru, jehož zpracování je přímo ostudné a hodné leda těch nejlevnějších skříní. Jestli si tedy něco zaslouží pozornost moddingu chtivého majitele této skříně, pak je to zrovna tato část a nezachrání to ani gumové kroužky u šroubků.


Corsair Vengeance C70 - pohled seshora

- klikněte pro zvětšení -


Těmi už jsou vybaveny horní pozice pro dva 120mm či 140mm ventilátory nebo rovnou pro celý radiátor vodního chlazení. Pro něj je připraven prostor s rozměry 31 x 15 cm. Rošt je bohužel i zde zpracován stejně jako vzadu či vepředu, ovšem zrovna vepředu to nevadí, protože ventilátory jsou až uvnitř skříně a ne hned za panelem.


Corsair Vengeance C70 - zespod

- klikněte pro zvětšení -


Užitečným prvkem jsou madla, za něž je velmi snadné skříň popadnout a odnést. Zajímavé je, že ať už jde o tato madla či přední krytku tlačítka Reset, Corsair je neopomněl opatřit pružinkami, aby se vždy poslušně vrátily do výchozí polohy. Spodní prachové filtry ale nedrží ani na dobré slovo, takže ty i při opatrné manipulaci ochotně vyjedou ze svých drážek a až si toho někdy nevšimnete, tak si je zlomíte, nebo o ně v horším případě zakopnete. Toto tedy u Corsairu nevychytali.

A nakonec se můžete podívat na nohy skříně, kde také nebyly použity prachsprosté umělohmotné nožičky, ale dvě velké a pevné plechové nohy opatřené gumovou podložkou, aby si skříň měkce sedla.
reklama