reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance K60/K90: klávesnice v hliníku

17.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance K60/K90: klávesnice v hliníku
K nedávno recenzovaným myším Corsair M60 a M90 určeným pro FPS a MMO patří také klávesnice K60 a K90, které jsou určeny ke stejnému účelu. Jde tedy o herní klávesnice, jež k nám přišly vybaveny mechanickými tlačítky Cherry MX Red. A co dalšího nabídnou?
Stejně jako jsou Corsair M60 a M90 (recenze) herní periferie určené především pro hry typu 3D střílečky či podobné tituly, respektive masivně multiplayerové online hry, tak stejné určení mají i klávesnice K60 a K90, což je výmluvně uvedeno i v jejich celkovém označení. Uzpůsobeny jsou tomu především jejich funkce, což se odrazí především v designu modelu M90, který má navíc 18 samostatným programovatelných kláves ve stejném rozložení jako klasika v podobě původního modelu Logitech G15 Gaming Keyboard.


Corsair Vengeance K60 a K90 - balení klávesnic


Dále se obě klávesnice chlubí použitými tlačítky Cherry MX, zde ve verzi Red. Ty se začaly k mé osobní spokojenosti v poslední době značně rozšiřovat ve světě PC klávesnic, což by snad mohlo přinést i snížení jejich cen. Jenomže zde na uživatele čeká po koupi velké rozčarování.

Z prezentace firmy Corsair na webových stránkách i z obalu samotného celkem jasně vyplývá, že obě klávesnice mají všechny klávesy s mechanickými tlačítky (uvedeny jsou pouze Cherry MX Red), ale tak tomu není. Až po rozbalení klávesnice se uživatel dozví, že část kláves má pod sebou klasickou membránu. V případě K60 je mechanický hlavní blok bez vrchních kláves Escape až F12, pak šipky a pak numerický blok. Celkem 23 kláves tedy nemá tlačítka Cherry MX. A u K90 je to ještě horší, protože tam jsou membránové i všechny klávesy G, tedy G1 až G18. Přeberte si to jak chcete, ale osobně bych se cítil od Corsairu podveden.


Corsair Vengeance K60 Performance FPS Mechanical Gaming Keyboard

 
Titulek udává úplný název této první klávesnice, na kterou se dnes podíváme. Vyrobena je na první pohled především z hliníku, ale po bližším prozkoumání zjistíte, že jde o tlustý plech usazený v plastové základně. Klávesnice nám slibuje bleskurychlou odezvu, ergonomii díky dodávané podložce pod zápěstí, vyměnitelná tlačítka, respektive čepičky, jeden přídavný USB port a také řadu multimediálních tlačítek. Není toho tedy zrovna málo a nezapomnělo se ani na 20-key rollover, čili možnost detekce až 20 najednou stisknutých kláves. To vám, pokud nemáte na rukou šest prstů, musí stačit.


Corsair Vengeance K60 - základní pohled na klávesnici

- klikněte pro zvětšení -


Klávesnice přišla pěkně zabalená v krabici laděné do červena, kde si bezpečně hověla v pevné vaničce z recyklovaného papíru.

Model
Corsair Vengeance K60 Performance FPS
Rozměry klávesnice
438 x 163 x 24 mm
Hmotnost klávesnice
gramů
Použité materiály
plast, hliník s broušeným povrchem
Klávesy
Cherry MX Red, hybridní membránová
20-key rollover
Rozhraní
USB 2.0
dotazovací frekvence 1000 Hz
Kompatibilita a ostatní
OS Windows

Corsair má jako obvykle podrobnosti o produktu roztahané všude možně jako kočka koťata. Nakonec se třeba dozvíme i to, že klávesnice má "aluminium unibody construction", ale to bych musel zcela ztratit soudnost, abych tak nazval kus zohýbaného plechu s otvory pro klávesy sedícího na plastové základně.


Dále si už ale snad nebudeme muset stěžovat a naopak se těšit z multimediálních tlačítek usazených nad numerickým blokem, kde je i kulatý ovladač hlasitosti zvuku. Dobře využitelný bude také jeden USB port umístěný na zadní hraně, přičemž se ale nedá mluvit o USB hubu. Jde v podstatě pouze o prodlužku, což poznáme, když do počítače zapojíme ten pravý ze dvou USB konektorů klávesnice. Ona samotná zůstane nedetekována, ale pokud do ní zapojíte třeba flash disk, systém si jej najde. Jen by mě zajímalo, proč jsou USB konektory modré, když nepodporují USB 3.0, a to by přitom v případě konektoru na klávesnici přišlo velmi vhod a ani by to moc nestálo. Škoda, ale stěžovat si musím alespoň ještě jednou.

Klávesnice samotná tedy potřebuje pouze jeden konektor USB a ten druhý se jí v podstatě vůbec netýká. Rychlou odezvu jí má zajistit také 1000Hz dotazovací frekvence a zmínit se také musím o délce kabelu s pletenou izolací, který dosahuje cca dvou metrů a je velmi tlustý a nepoddajný.


Zpracování klávesnice


Na první pohled nás Corsair Vengeance K60 nemá čím překvapit. Její čistě stříbrně zbarvený a podélně broušený vršek je vytvořen z 2 mm tlustého hliníkového plechu a přímo na něm jsou nasázeny samotné klávesy. Ty jsou tedy vysazeny nad povrch více než obvykle, ale zato se tato klávesnice bude velmi dobře čistit. Prach a jiné nečistoty totiž nemají kam zapadnout a pouze ulpí na rovném povrchu hliníkového plechu. Klávesnice je také díky profilovanému hliníku pevná.


Corsair Vengeance K60 - tlačítka levé strany klávesnice


Na levé straně toho moc neuvidíme. Můžeme zjistit pouze to, že klávesa se zpětným lomítkem se u této klávesnice nastěhovala k levému Shiftu, což asi řadě uživatelů nebude moc po chuti. Dobře patrný je také vzorkovaný povrch mezerníku, který tak hmatem poznáte ihned a neomylně.


Corsair Vengeance K60 - tlačítka středu klávesnice


Na druhé straně hlavního pole kláves se díky zkrácenému levému Shiftu našlo dost místa pro Backspace, Enter i pravý Shift. Jinak zde můžete vidět už jen přilepené logo firmy Corsair, což je jediný samoúčelný detail. Vzhled této klávesnice se dá tedy považovat za střízlivý.


Corsair Vengeance K60 - tlačítka pravé strany klávesnice


Nejzajímavější je tak pravá část klávesnice, kde nad tradičně posázenými klávesami jsou v nejvyšší řadě tři bílé kontrolky pro Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock se sotva viditelným označením, nalevo od nich je modře podsvícené kulaté a kovové tlačítko pro deaktivaci kláves Windows a napravo pak tlačítko pro ztišení zvuku (Mute) a kulatý ovladač hlasitosti. Přímo nad numerickými klávesami pak máme dobře známá tlačítka pro ovládání multimédií.


Corsair Vengeance K60 - klávesnice z boku


Když se podíváte na klávesnici z boku, dobře můžete vidět jednak profil vrchního plechu, a také rozdíl ve vzhledu mezi tlačítky Cherry MX u numerického bloku a membránovými u vrchní řady kláves. Navíc je patrné, že i bez vyklopených nožek má klávesnice dostatečný sklon.


Corsair Vengeance K60 - spodní strana klávesnice

- klikněte pro zvětšení -


Tento sklon můžete naopak snížit, pokud namísto vrchních nožek vyklopíte ty spodní, ale vyhovující nastavení si už koneckonců vyberete sami. Já pouze dodám, že spodní nožky jsou o něco slabší než ty vrchní, ale přesto dostatečně silné. Měly by tedy vydržet, pokud se tedy vaše frustrace u počítače zrovna neprojevuje bušením do klávesnice. Pro měkké dosednutí klávesnice na stůl a proti skluzu pak poslouží čtyři gumové podložky.


Corsair Vengeance K60 - úchyt pro podložku zápěstí


Pod jednou touto podložkou najdete také úchyt pro kus dodávaného příslušenství, jímž je také podložka, ale již ne pro klávesnici, nýbrž pro vaše zápěstí. Stačí jej pomocí plastových pacek uchytit do otvorů v klávesnici, tedy stejně jako se uchycují normální podložky.


Corsair Vengeance K60 - klávesnice s podložkou zápěstí

- klikněte pro zvětšení -


Zda vám tato podložka bude vyhovovat, to už musíte zjistit sami. Má sice gumový povrch, ale i tak by mohla být menší a na můj vkus je také až moc vypoulená.


Příslušenství


Vedle klávesnice najdete také zmíněnou podložku, krátký a ne moc užitečný manuál (k čemu také, když je vše jasné), informace o záruce a dále čtyři výměnné čepičky kláves WASD červeného zbarvení.


Corsair Vengeance K60 - příslušenství klávesnice


To ale není všechno. Podložka pod zápěstí se dá rozdělit vedví a uvnitř se nachází jednak dalších šest čepiček (1-6), pozice pro předchozí čtyři, a pak také malý klíč pro snadné vyjmutí oněch čepiček. To se dá ale s trochou šikovnosti spáchat i nehty.

Corsair Vengeance K60 - vnitřek podložky pod zápěstí

reklama