reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crucial Ballistix PC3200 DDR400, 2x512MB, dual channel

26.8.2005, Miroslav Pokorný, recenze
Crucial Ballistix PC3200 DDR400, 2x512MB, dual channel
Většina rychlých paměťových modulů dostupných na dnešním trhu je založenana na čipech Windbond UTT BH5/CH5, Samsung TCCD, TCC5 a Micron G. Ve volně navazujích profilech chceme postupně podrobněji představit zástupce jednotlivých kategorií. Jako první si vezmeme na mušku paměti postavené na posledním z jmenovaných - Crucial Ballistix DDR400.
Společnost Crucial Technology je divizí předního výrobce polovodičů - firmy Micron. Řada Ballistix je určena svými parametry komunitě počítačových nadšenců - ať již jde o náruživé hráče her požadujících od svého systému co nejvyšší výkon nebo obecně pro zájemce s hlubším zájmem o HW a možnosti přetaktování. Od uvedení na trh již uplynul nějaký ten měsíc. Přesto tyto paměti stále snesou srovnání s tím nejlepším, co je dnes na trhu rychlých pamětí dostupné.

Heatspreader se stal u většiny výkonných a také dražších pamětí defacto standardem – něco jako luxusní výbava. Jde o designovou záležitost a jak si řekneme v části o přetaktování, nemusí být jeho použití vždy výhodou. Barva kovového povrchu se nepopisuje snadno - řekněme něco mezí zlatou a barvou mědi. Od výrobce jsou baleny v kartonové krabičce.




Moduly Crucial Ballistix PC3200


Čip Micron "G"

Specifikace pamětí:
  • DDR400, PC3200, 184-pin DIMM
  • Dostupné velikosti modulů: 256MB, 512MB, 1GB
  • DIMM typ: UNBUFFERED
  • Error Checking: NON-ECC
  • Napětí: 2,6 až 3,0V
  • Časování paměti: 2-2-2-6, 1T

Sestava použitá k testování
AMD Athlon64 3000+ Winchester
DFI nF4 Ultra-D
WinXP Pro SP2
HDD SATA Seagate 80GB NCQ
Odhlučněný zdroj EUROCASE 500W

Hodnoty garantované výrobcem
Paměti jedou okamžitě po instalaci s garantovanou latencí 2-2-2-6, 1T při FSB 200MHz a napětí 2,7V. Jelikož je vše v pořádku podíváme se na výsledky přetaktování.

Přetaktování pamětí
Paměťové moduly se podařilo stabilně přetaktovat na 252MHz při časování 2,5-2-3-8. Při vyšší frekvenci se začaly objevovat chyby v Memtest86 testu číslo 5. Nepomohlo ani zvyšování napětí DRAM. Detailní výpis časování zobrazený programem A64 Tweaker je uveden na obrázku. Pro měření propustnost paměti pro čtení, zápis a latenci byl použit oblíbený program Everest Home Edition verze 2.01.347. Teplotu paměťových modulů odhaduji na cca 34 stupňů (subjektivní porovnání s teplotou chladiče CPU změřenou programem Smart Guardian).


Přetaktování 252MHz



Nastavení časování, 252MHz



Everest benchmark, propustnost paměti při čtení, propustnost paměti při zápisu a latence paměti (pro zvětšení klikněte)


Přetaktování s aktivním chlazením
Pokud část veřejnosti považuje přetaktování PC komponent za ztrátu času, úsilí i peněz pak to o této části profilu bude platit dvojnásob. Rameno s větrákem Zalman FB123 je v ČR dispozici za velmi příjemnou cenu 180Kč. Při otáčkách 1600 za minutu se hlučnost větráku o průměru 90mm pohybuje kolem 20dB. Způsob chlazení pamětí je patrný z obrázku.


Rameno s větrákem Zalman FB123

Při tomto způsobu vzdušného chlazení se v Memtestu86 kritický test číslo 5 podařilo udržet bez chyb ještě nad 270 MHz. Problém se přesunul jinam - test 7 byl bez chyb na 266MHz. Tuto hranici se mi nepodařilo překonat. Jediná změna v časování byla RAS# to CAS# Delay z 2 na 3.



CPU-Z: 266MHz (pro zvětšení klikněte)


SmartGuardian a Prime95

Napětí DRAM je zvednuto z 2,7V na 2,8V. Vyšší napětí než 2,8V při tomto způsobu chlazení nepřineslo další zlepšení. Závěrečný několikahodinový test s Prime 95 potvrdil stabilitu celého systemu. Teplota paměťových modulů je odhadem opět cca 34 stupňů. Jak je vidět možnosti přetaktování jsou přímo úměrné možnostem odvodu tepla z modulů. Existují dokonalejší možnosti chlazení, než je ukázáno v tomto článku. Prvním krokem je vždy sejmutí hetasprederu. Nenalezl jsem způsob, jak heatspreder sejmout bez použití násílí a jeho nevratného poškození. Hrozba ztráty záruky také sehrála své. Jde o volbu pro opravdu silné jedince. Pokud si na tuto operaci čtenář troufá, nebo potřebuje chladit moduly již bez plechové okrasy, je možné nalepit chladiče na jednotlivé paměťové čipy pomocí teplovodivé oboustraně lepící pásky, nebo ještě lépe - použít masivnější chladiče a paměťové moduly do nich sevřít. Možná si něco podobného budeme moci ukázat v některém z následujících profilů. Pokud můžeme věřít odezvám v diskuzních fórech na internetu, tak již pouhé sejmutí zlatavých plíšků a použití větráku jako v našem případě zlepší přetaktovatelnost o několik MHz.



Everest: Sláva vítězům, čest poraženým... (pro zvětšení klikněte)

Kdo obsadil stupně vítězů? Hmatatelná porážka Pentia EE 840 s chipsetem Intel D955XBK a paměťmi typu Dual DDR2-667 je jistě důvodem ke spokojenosti. Pro zachování objektivity musíme ale uznat, že porovnáváme přetaktovaný system s nepřetaktovaným.


Kde nakoupit
Osobně jsem si paměti objednal od britské pobočky firmy Crucial. Situaci poněkud komplikuje neochota akceptovat mezinárodní platební karty pro zákazníky z naší geografické oblasti (pak že už patříme do Evropy... opět pro zachování objektivity - odvolávají se na podvody s platbami ze zahraničí). Jedinou možností je tedy elektronický převod peněz včetně vykrvácení na poplatcích bance. Zajímavou variantou je objednání v USA – ceny jsou nižší a dodání většinou zdarma. Nutnou podmínkou je dodací adresa v této veliké zemi – tedy ve schematické zkratce - kamarád v USA a dovoz do ČR.


Závěr


Velkou výhodou při přetaktování oproti vynikajícím Windbond UTT BH5 je u modulů osazených čipy Micron G možnost použití běžného napětí DRAM do 2,8V dostupného na základních deskách. Pokud nejste zrovna šťastnými majitely desek DFI nF4 s jejich možnostmi nastavení napětí DRAM do 4V, nebo se vám nechce investovat do napěťového OCZ DDR boosteru (není kompatibilní se všemi základními deskami), jsou Crucial Ballistix PC3200 DDR400 jednoznačně doporučeným kandidátem.
reklama