reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-323 - bohatý NAS box

20.11.2007, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-323 - bohatý NAS box
Do řady námi testovaných storage systémů určených pro síťová prostředí se nyní zařazuje i produkt od společnosti D-Link s označením DNS-323. Jedná se o síťové úložiště schopné hostit dva Serial ATA pevné disky o velikosti 3,5" a zvýšit bezpečnost vašich dat pomocí pole RAID 1, tedy zrcadlení. Jaké jsou ale další jeho kvality, to se uvidí v recenzi.
Po základní konfiguraci boxu se vám v prohlížeči otevře následující, dle mě pěkně zpracované menu.


- klikněte pro zvětšení -

Pro méně zkušené uživatele je zde ihned na úvodní obrazovce připravený wizard, tedy průvodce nastavení. Ostatní si raději vše projdou postupně a nastaví v libovolném pořadí. V horní liště máme šest základních záložek - SETUP, ADVANCED, TOOLS, STATUS, SUPPORT a LOGOUT. Projedeme si je pěkně postupně.


SETUP


Pod tímto menu se skrývají tři základní záložky, kde se nastavuje IP a vše okolo společně s názvem zařízení a pracovní skupinou pro přístup přes Windows Samba (SMB protokol). Dobré je, že D-Link nahoře v každém okně stručně vysvětluje, o co se v daném případě jedná.






ADVANCED


Rošířená nastavení již zahrnují daleko více možností, jak si box přizpůsobit svým potřebám. Máme zde tedy management uživatelských účtů a jejich skupin, kvóty pro uživatele či skupiny, nastavení povolení přístupu k různým částem disků, zprovoznění FTP serveru, uPNP AV (Audio/Video) serveru pro vaše kompatibilní multimediální zařízení, iTunes server, pokud využíváte produkty firmy Apple a nakonec také DHCP server pro distribuci IP adres na síti.
















Jak můžete vidět ze screenshotů výše, volby jsou přehledné, snadno pochopitelné a D-Link nám dává na výběr ze širokého spektra funkcí. Líbila se mi především přehlednost uživatelských účtů, kde máte ty již zadané pěkně pod sebou vypsány v seznamu. To platí i pro stav FTP serveru a další.
reklama