reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-323 - bohatý NAS box

20.11.2007, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-323 - bohatý NAS box
Do řady námi testovaných storage systémů určených pro síťová prostředí se nyní zařazuje i produkt od společnosti D-Link s označením DNS-323. Jedná se o síťové úložiště schopné hostit dva Serial ATA pevné disky o velikosti 3,5" a zvýšit bezpečnost vašich dat pomocí pole RAID 1, tedy zrcadlení. Jaké jsou ale další jeho kvality, to se uvidí v recenzi.

TOOLS


V záložce TOOLS je dalších osm podzáložek, které kompletují možnosti tohoto boxu. Nastavíte si zde účet administrátora, systémový čas s možností využití jednoho z připravených NTP serverů, dále systémová nastavení, která zahrnují restart zařízení, jeho reset do továrního nastavení, vypnutí, uložení konfigurace do souboru a volba prodlevy, po které vás box při nečinnosti odloguje ze systému. Další záložka patří firmware a jeho update, jež jsem provedl na verzi 1.04 z 16.10.2007. E-Mail alerts mohou být velmi užitečné také. Zvolíte si zde, na jaký e-mail se mají posílat upozornění například o volném místu na discích (po určitých časových úsecích), dále vás box může zpravit o chybě disku, změně administrátorského hesla, upgradu firmware a také o překročení teplotního limitu. Následuje power management pro vypnutí disků při nečinnosti, kde je připraveno několik hodnot od 5 do 30 minut, nastavení RAID pole a přeformátování disků a nakonec dynamické DNS.
























A jako v předchozím případě, nastavení jsou zde velmi přehledná, nechybí stručná nápověda a možnosti jsou opravdu široké. Možná by se ale hodilo, kdyby při nastavení prodlevy pro vypnutí disků při nečinností nám systém umožnil zvolit si vlastní hodnotu a ne pouze jednu z přichystaných. Například u IDLE TIME pro automatický logout to jde bez problémů.


STATUS


Zde naleznete pouze jednu, zato ale velmi užitečnou podzáložku, která vás bude přehledným způsobem informovat o statutu boxu. Dozvíme se informace o síťovém připojení, nastavení Samby, pevných discích a popřípadě také připojené tiskárně k připravenému USB portu. A především zde uvidíte i aktuální teplotu, která v boxu panuje. Tu si také zkusíme posléze vyhnat na maximum.




SUPPORT


Stejně také záložka SUPPORT nám ukáže pouze jedno okno s tématy nápovědy, odkud se ale dostaneme k několika dalším. Jde celkem o tři pop-up okna, kde je rozebráno více témat.



A nakonec je tu poslední volba - LOGOUT, která vás ihned a bez milosti odloguje ze systému. Tím však s webovým rozhraním nekončíme, při logování do systému si totiž můžete zvolit, jestli se ukáže okno s právě popsanými nastaveními, nebo se dostanete do download manageru.
reklama