reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-323 - bohatý NAS box

20.11.2007, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-323 - bohatý NAS box
Do řady námi testovaných storage systémů určených pro síťová prostředí se nyní zařazuje i produkt od společnosti D-Link s označením DNS-323. Jedná se o síťové úložiště schopné hostit dva Serial ATA pevné disky o velikosti 3,5" a zvýšit bezpečnost vašich dat pomocí pole RAID 1, tedy zrcadlení. Jaké jsou ale další jeho kvality, to se uvidí v recenzi.

Download manager


Pokud se tedy dostanete do tohoto menu, ukáže se okno pro stahování souborů, či celých adresářů, pokud však na ně máte přímou adresu, což samozřejmě není vždy zajištěno. Jsou zde celkem čtyři okna, z nichž si ukážeme první dvě, protože poslední dvě zobrazí nápovědu, popřípadě vás odlogují.



V SCHEDULE DOWNLOADS si zvolíte login k serveru, pokud je nutný, dále URL souboru či adresáře, místo pro jeho uložení, čas pro začátek stahování a zálohování s možností volby, při které bude zařízení porovnávat soubory a zálohovat pouze tehdy, když je zdroj novější než jeho záloha.



V další záložce si pak můžete prohlédnout aktuální úkoly a jejich statut. Téměř stejná informace je však i na hlavní záložce, pouze bez zobrazení procentuelního stavu.


Memeo backup


Se zařízením si domů na přiloženém CD přinesete také software Memeo pro zálohování dat. Jak je vidět ze zachycených obrázků, jde spíše o průvodce než o klasickou aplikaci, takže zde si zálohujete v několika krocích, což je sice velmi snadné, ale také to poněkud svazuje. Memeo také automaticky bez ptaní začne prolézat vaše disky a hledat data, která pak jednoduše hodí do několika kategorií, z nichž si zaškrtnete ty potřebné. Pak vám již jen oznámí, že se postará o zbytek.






Testy boxu


Nejdříve se zmíním o teplotách. Zkusil jsem disky trošku namáhat tím, že jsem dal na box kopírovat desítky GB dat, což nějakou tu dobu zabralo. Asi po hodině se při okolní teplotě 20 °C ve statutu zařízení ukázala teplota 47 °C, přičemž zadní ventilátorek byl v podstatě tichý, i když ne neslyšný. Tato teplota mi připadá již poněkud vysoká, pokud odpovídá realitě. Také záleží na umístění čidla, protože samotné disky mohou mít ještě o nekolik stupňů více, nebo také méně (v případě, že čidlo je zahříváno jinou součástí). Poté jsem zkusil, co se s teplotou stane, když sejmu přední kryt, který se stejně poroučí téměř sám. Z hodnoty 47 °C jsem se téměř ihned dostal na 45°C a po několika minutách ještě o dva stupně méně. Tady se již vyplatí zauvažovat nad tím, zda box raději provozovat bez předního krytu, aby se zlepšil průtok vzduchu. Kryt totiž sám o sobě žádné průduchy nemá a vzduch musí proudit škvírami okolo.

Avšak, poté, co jsem box vypnul a ihned vyjmul disky, ty byly sotva vlažné a rozhodně neměly 43 °C, ale spíše o deset stupňů méně, jak ukázal i digitální teploměr. Chlazení v tomto případě tedy nebude problém.


Testovací sestava:
  • Základní deska Gigabyte 965P-DS3P rev. 3.3
  • CPU Intel Core 2 Duo E4300 Allendale
  • RAM 2x 1024 MB DDR2-800 GeIL GX22GB6400UDC
  • HDD Samsung HD321KJ + Western Digital WD2500KJ
  • Instalovány dva pevné disky Western Digital WD2000JS-60NCB1 200 GB


A nyní přichází na řadu přenosové rychlosti. Nejdříve jsem zkusil, jakých hodnot dosáhnu s použitím klasického 100 Mb/s routeru Linksys WRT54G. U toho byly přenosové rychlosti slušné, ale neodpovídaly teoretickému maximu 100Mb/s připojení, pouze upload u FTP se mu blížil. Zde je také zajímavé, že nejrychlejší je právě upload, protože obecně se stávalo, že rychlejší je download. Poté jsem tedy zkusil využít schopnosti boxu na maximum a připojil jej kabelem přímo k počítači vybavenému 1Gb/s Ethernetem (Marvell na základní desce Gigabyte 965P-DS3P).

100Mb/s Ethernet - RAID 1
Samba
FTP
Upload
Download
Upload
Download
6,19 MB/s
8,21 MB/s
9,05 MB/s
7,21 MB/s

Jak je vidět z dolní tabulky, rychlosti se zvedly, ale vzhledem k dostupnému připojení skutečně minimálně. Tyto testy proběhly s disky nakonfigurovanými do pole RAID 1, tedy zrcadlení pro vyšší spolehlivost. Box také podporuje pole RAID 0, striping pro vyšší rychlost, takže na to jsem se zaměřil naposled, aby se vidělo, zda to je k něčemu vůbec dobré. Nesliboval jsem si od toho přiliš, i když se výrobce u tohoto pole zmiňuje o rychlostech 23 MB/s u downloadu a 15 MB/s u uploadu.

1Gb/s Ethernet - RAID 1
Samba
FTP
Upload
Download
Upload
Download
8,70 MB/s
14,57 MB/s
11,58 MB/s
9,10 MB/s

Výsledky si můžete prohlédnout v závěrečné tabulce. Rychlosti se skutečně zvedly, ale jak je vidět, za cca 1 MB/s navíc opravdu není výhodné podstupovat riziko spojené s polem RAID 0. Můžete si zde také všimnout, že u FTP stále zůstává rychlejší upload než download. Při stahování dat z boxu přes FTP jsem si také všiml, že je rychlost nestálá a kolísá od 16 MB/s až po 7 MB/s, zatímco v ostatních případech je datová propustnost víceméně stabilní.

1Gb/s Ethernet - RAID 0
Samba
FTP
Upload
Download
Upload
Download
9,91 MB/s
15,92 MB/s
11,98 MB/s
10,08 MB/s
reklama