reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-323 - bohatý NAS box

20.11.2007, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-323 - bohatý NAS box
Do řady námi testovaných storage systémů určených pro síťová prostředí se nyní zařazuje i produkt od společnosti D-Link s označením DNS-323. Jedná se o síťové úložiště schopné hostit dva Serial ATA pevné disky o velikosti 3,5" a zvýšit bezpečnost vašich dat pomocí pole RAID 1, tedy zrcadlení. Jaké jsou ale další jeho kvality, to se uvidí v recenzi.
Síťový HDD box D-Link DNS-323 je jistě pozoruhodný kus hardwaru, který má ovšem své mouchy. V první řadě je to zpracování, na které spočine pohled. To je bezesporu velmi dobré, především díky použití masivního hliníkového plechu a také instalace probíhá velmi rychle a pohodlně. Vadou na kráse je však přední panel, jenž je uchycen až příliš volně, takže na to je při přenášení boxu třeba dávat pozor, protože by jej mohly následovat pevné disky, které uvnitř drží pouze za konektory. Další menší vadou je absence průduchů, skrz které by mohl lépe proudit vzduch dovnitř.



Co se týče možností nastavení, pak ty jsou velmi dobré. Správa uživatelských účtů, skupin, adresářů a vůbec veškerých vlastností boxu je velmi přehledná a intuitivní na ovládání. Odezva webového rozhraní je také velmi rychlá, ale to se nedá říci o přenosových rychlostech. Ty dosahují maximálně hodnoty kolem 15 MB/s, ale spíše jemně překračují 10 MB/s, takže provozování na pouze 100Mb/s síti vás o mnoho nepřipraví. Přesto ale oproti minule testovanému ICY BOX IB-NAS4220, jenž je asi o 500 Kč levnější, jsou rychlosti více vyrovnané a především upload je rychlejší. Pokud vám tedy takové rychlosti vyhovují, můžete začít uvažovat.

Pěkné zpracování
Příliš volná přední dvířka bez průduchů
Snadná instalace
Přenosové rychlosti by mohly být vyšší
Správa boxu a široké možnosti nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 5200,- Kč s DPH


Za zapůjčení NAS boxu D-Link DNS-323 děkujeme zastoupení společnosti D-Link



Za zapůjčení pevných disků Western Digital WD2000JS děkujeme společnosti Czech Computer

---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Network HDD box D-Link DNS-323 is a noteworthy piece of hardware which, unfortunately, has its weaknesses. First, it is the overall design you'll notice. From this point of view, the box is thanks to massive aluminium case and smooth installation very well done. The only drawback is the front panel, because it is very loose and you'll have to keep that in mind when you move the box, because the panel could be followed by hard drives which are fixed only using their connectors. The next small problem concerns no ventilation holes in the panel.

Considering the settings and other capabilities, they are very broad. Management of user accounts, groups, shares and all other settings is well arranged and intuitive. The web interface has quick response; however, the same cannot be said about transfer rates. They reach 15 MB/s at maximum, but usually it is about 10 MB/s, so if you will use the box with 100Mb/s Ethernet, it won't be a big thing. Still, in comparison with previously tested ICY BOX IB-NAS4220 which is about 500 CZK cheaper, the transfer rates are more balanced and especially upload is faster. So if you don't mind this, it's up to you to consider the rest.
reklama