reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell S2340L: ideální levné IPS?

30.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Dell S2340L: ideální levné IPS?
Firma Dell nás v poslední době přesvědčila, že její monitory jsou skutečně na úrovni. Dnes se podíváme na jeden levnější a přesto velmi zajímavý. Inu, vypadá to, že firma Dell se stane synonymem pro kvalitní a i levné monitory.

Odezva


V OSD menu bohužel nelze měnit hodnotu OverDrive ani jiné "vychytávky" v odezvě. Musíme se tedy spokojit s nastavením, co výrobce vnutil monitoru. Bohužel se zde uchýlil k razantnímu překmitu, který zrovna dvakrát rádi nevidíme. Naopak hodnoty rise a fall jsou naprosto perfektní. A zde nastává jeden zajímavý fakt. Pokud má totiž obraz 60 Hz (FPS), tak je odezva velmi dobrá a překmit je téměř eliminován. Samozřejmě ne ve všech případech, ale rozhodně není tak znatelný. Přesto jej ignorovat nemůžeme.


 - odezva tabulka





Jak je z předchozích tabulek zřejmé, tak odezva jako taková je opravdu dobrá. Překmit je však znatelný. Je to jak na houpačce. Jednou je nahoře a jednou zase dole.

 - odezva graf

A z konkrétního příkladu můžete vidět onen překmit. Hodnota překmitu je v některých případech přes 45%. Monitor tedy sem tam zobrazí hodně odlišnou barvu než jakou očekáváte.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Velikost překmitu hodně záleží na konkrétní změně. Stále je však hodně velký.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Inputlag je pro herní monitory důležitý. Toto však vysloveně herní monitor není a v kanceláři je inputlag téměř zanedbatelný, resp. nedůležitý. Přesto se na něj zaměříme. Průměrná hodnota se pohybuje kolem 16ms.


Sledování videa


Dnes se monitory provozují často i jako televize. To, jestli je to správně, nebo ne, je jiná otázka. Faktem je, že se na tento aspekt zaměřujeme. Dell S2340L si v tomto ohledu nevede až tak dobře. Lesklý povrch, menší úhlopříčka a nízký kontrast. To jsou základní kameny úrazu. Naopak dobrá je odezva a absence průsvitů na okrajích. Pokud tedy hledáte monitor vysloveně pro sledování filmů, tak se raději poohlédněte po něčem jiném. Pokud však máte rádi malý bod (jemný obraz), tak je 23" s 1920×1080 téměř ideální.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé barvy bohužel nepatří k tomu nejlepšímu. Místo černé se zde spíš setkáte s tmavě šedou. Lesklý povrch sice na oko tento fakt lehce vylepšuje, ale to na věci nic nemění.








Hraní her


Při hraní her v noci vás lesklá obrazovka tak rušit nebude, ale ve dne je zkrátka nepříjemná. S tím se musíme smířit. Pokud jsem odezvu kritizoval na začátku kapitoly, tak to bylo dáno hlavně tím, že má vysoký překmit. Ten se ve hrách samozřejmě projevuje tím, že některé pohybující se objekty mají za sebou světlý stín. Pokud se však hra pohybuje ve vysokých FPS, tak se tento jev docela ztrácí. Je to dáno tím, že ještě před nástupem velkého překmitu vlastně sem tam dojde ke změně barvy, a tím vlastně i ke zrušení překmitu.

Celkově vzato se Dell S2340L ve hrách docela vytáhl. Pozor však na vysoký překmit, který může někomu opravdu vadit.





reklama