reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell S2340L: ideální levné IPS?

30.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Dell S2340L: ideální levné IPS?
Firma Dell nás v poslední době přesvědčila, že její monitory jsou skutečně na úrovni. Dnes se podíváme na jeden levnější a přesto velmi zajímavý. Inu, vypadá to, že firma Dell se stane synonymem pro kvalitní a i levné monitory.

Pozorovací úhly


Protože se jedná o e-IPS panel, tak jistě všichni očekáváte kvalitní pozorovací úhly. A je tomu skutečně tak. Kontrast klesá jen málo a barvy zůstávají slušné. Bohužel celé pozorovací úhly kazí lesklá povrchová úprava, která vytváří odlesky, a tak je obraz zkrátka hůře pozorovatelný z většího úhlu. Také pokud se posadíte před monitor, tak se v něm velmi dobře vidíte. Osobně lesklé panely nemám rád, sice odstraňují "špinavou" strukturu a bílá vypadá přirozeněji, ale nekupoval jsem si zrcátko, ale monitor, že? Každopádně rozsudek, zda je lepší matná či lesklá nepřísluší této recenzi. Každý jistě již lesklý panel viděl, a tak ví, co to obnáší. Je škoda, že zatím nikdo nenasadil lesklý plast bez odlesků, který se na některých výstavách už objevil. Uvidíme časem.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Největším zklamáním je nízký kontrast. Okem však není až tak tragický. Dokonce jsem si myslel, že sonda lesklé panely trošku znevýhodňuje. Po vypnutí monitoru však sonda ukázala čistou nulu (tma v místnosti), a tak jsem opět sondě uvěřil.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Co naplat, kontrast je zkrátka nízký a nic s tím neuděláme. Rozdíl mezi maximem a minimem však až tak velký není. Stabilita kontrastu je také dobrá.




Průběh jasu


Regulovat jas lze klasicky v OSD menu a to ve slušném rozmezí od 21 do cca 200 cd/m2.


 - průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení dnešních W-LED panelů je obvykle hodně kolísavá. Některé mají díky kompenzaci téměř ideální a některé bohužel naopak tragické. Pokud bychom brali čistě podsvícení, tak u Dell S2340L patří bohužel do druhé kategorie. Hodně to vylepší absence průsvitů, která vás neruší ve tmě. Každopádně nyní se podíváme na podsvícení v řeči čísel.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Rozdíl mezi maximem a minimem je 27%, resp. 26%. Je to hodně a hlavně je celkově podsvícené výrazně "zvlněné". Horní část obrazu je navíc znatelně světlejší.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu



Ani při převodu grafů do gamy 2,2 se podsvícení moc nezlepšilo.

reklama