reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell UltraSharp U2312HM: pan pracant

24.11.2011, Jakub Doležal, recenze
Dell UltraSharp U2312HM: pan pracant
Když se řekne Dell, většina z vás si jistě představí notebook nebo server, avšak tento americký výrobce umí i monitory a zejména v profesionálních modelech mu to jde dobře. Jaký však bude U2312HM s e-IPS a cenou 6000 Kč?

Odezva


Monitor vybavený e-IPS panelem je především o lepším podání barev a částečně stranou tak jde odezva, která již tradičně trápí všechny monitory s IPS panelem. Nechci zde vyhlašovat soudy ještě před samotnými grafy, ale neočekávám, že tento monitor předběhne TN konkurenci.





Měření hodnot Rise celkem jednoznačně nastiňuje, že s rychlostí zobrazení se bude Dell U2315HM celkem trápit. Hodnoty se pohybují často kolem hranice 20 ms, což je už pro herní nadšence nedostatečné.





Ani při návratu na původní odstín si monitor nevedl příliš dobře, i když v některých situacích se rychlost odezvy velmi výrazně přiblížila rychlým TN panelům. Bohužel hned vzápětí si to elektronika pokazila díky přítomnosti jisté „urychlovací“ technologie. Uhodnete, jakou mám na mysli?







Než si promyslíte odpověď, pojďme si shrnout celkovou odezvu modelu U2312HM. Naměřené hodnoty jsou na průměru až lehkém podprůměru, technologie e-IPS musí ujít ještě nějaký kus cesty.





Nyní již k zmiňované urychlovací technologii. Ti z vás, kteří hádali OverDrive, se mohou pochválit a požádat doma o řádnou odměnu. Monitor Dell UltraSharp U2312HM je totiž doslova posedlý přestřely napětí, a to na obou stranách, tedy jak při rozsvícení, tak při zhasínání pixelů. U odezvy 0-175-0 díky tomu narostla výsledná hodnota odezvy na takřka 20 ms.





U odezvy 50-200-50 se k počátečnímu „přestřelu“ přidal také „podstřel“. Zkrátka snaha urychlit celkovou odezvu se tak trochu obrátila proti výrobci, neboť jsem takové obrazce vídal prakticky u všech změn odstínů. Zde si monitor při změně Rise vyžádal celých 18 ms, než dosáhl požadované barvy.


Inputlag


Měření zpoždění oproti staršímu CRT modelu je i u dnešních monitorů stále důležité. V případě dnes testovaného modelu jsem dosáhl na zpoždění kolem 26 ms, což je dost dlouhá doba.





Součástí testování je i flashové video s rychle pohybujícími se objekty (zajíci a kraslice). Dell U2312HM si vedl i přes vyšší odezvu dobře. Místy tedy nepatrně docházelo k rozostření hran, ale nic zásadního.



Sledování videa


Ačkoliv je hodnota odezvy relativně vysoká, při sledování filmů jsem ji nijak výrazněji nepostřehl, spíše prakticky vůbec. Takže na grafické práce a občasné sledování filmů je tento model takřka ideální. Navíc můžete díky výrazně lepším pozorovacím úhlům přizvat další kolegy.





Tedy jen do chvíle, než pustíte snímek mimo nativní rozlišení, který nezaplní celou obrazovku. Poté jsou totiž v rozích vidět celkem znatelné prosvity od diod. Podobné to bylo i u Asusu a zdá se, že u takto levných monitorů se s tímto nedostatkem budeme vídat častěji.




Foceno s delším časem, všimněte si prosvítání podsvětlení v rozích monitoru


Hraní her


Jakkoliv nebylo u sledování filmů viditelné zpoždění obrazu, tak u her jsem si toho již všiml znatelněji. Jakýkoliv nečekaný a prudký pohyb způsobil „vlnu“, která prolétla obrazem, což bylo nejvíce markantní u strategií. U závodních simulátorů se tento nešvar objevoval také, nicméně zde to bylo o něco méně na očích.





Dell U2312HM nemá pro hraní her zrovna ty nejlepší předpoklady a v určitých situacích se dostává do úzkých. Zde si tedy musíte uvědomit, jak nároční jste na plynulost obrazu a případně se poohlédnout po jiných modelech.
reklama