reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojice SSD OCZ Agility v poli RAID

16.11.2009, René Pfeifer, recenze
Dvojice SSD OCZ Agility v poli RAID
Touha po vyšším výkonu nás mnohdy přivádí k experimentům. Řešení s pevnými disky v polích RAID je už léty prověřené. Jak se ale budou chovat SSD? Abychom vám ušetřili zbytečné náklady, postavili jsme proti sobě dvojí sílu WD VelociRaptor a duo SSD OCZ Agility.
Přemysl Oráč by se asi divil, jaká políčka dnes obhospodařujeme. Klesající ceny pevných disků a dostupnost ostatního hardwaru nám dnes umožňují za rozumnou cenu zvyšovat výkon nebo bezpečnost našich PC pomocí dvou i vícediskových polí RAID 0, 1 nebo 5. Účinnost této praktiky je spolehlivě prověřena léty užívání a informací, jak na to, je plný web.

Situace kolem solid-state disků v polích tak jednoznačná není. Technologie sice ukrývá vysoký potenciál výkonu, ovšem její mládí a stále poměrně vysoká cena disků jsou dva klíčové faktory, pro které zatím nenachází širší uplatnění u nás, běžných uživatelů. Vývoj jde však stále kupředu. Nedávné snížení cen výkonných SSD Intel a zvyšování výkonu levnějších MLC čipů už leckoho donutí k zamyšlení, zda si alepsoň malé pole SSD nepořídit. A právě pro vás jsme připravili dnešní test, kde jsme pole osadili nadějnou novinkou OCZ Agility Series.


SSD OCZ Agility


Nejprve si ale pojďmě připomenout, na co bychom neměli před sestavením RAIDu zapomenout.


Co víme / nevíme o nastavení RAIDu?


Je několik způsobů, jak si můžeme RAIDové pole sestavit. Složitější bývá, chceme-li vytvořit pole s operačním systémem. Pokud budeme provozovat RAID jako další logickou jednotku, je nastavení poměrně jednoduché. Ať tak, či tak, můžeme volit mezi softwarovým a hardwarovým sestavením.

Jako softwarové bývá nejčastěji označováno nastavení pole v rámci operačních systémů. Má svá pro i proti a mezi nevýhody patří hlavně větší zátěž procesoru a všech sběrnic na cestě mezi ním a řadičem disku. Z operačních systémů svým způsobem podporují různé typy RAID témeř všechny známé. Asi nejlépe je na tom Linux, který bez problémů zvládá RAID 0 - 6 plus některé kombinace. Jejich sestavení vyžaduje na uživateli jistou míru zkušeností, pro začátečníky jsou ovšem k dispozici detailní návody, jako například zde.

Uživatelé Maců musí sáhnout po serverových distribucích, v nichž mohou sestavovat pole 0, 1, 5 a 1+0. Serverové systémy Microsoftu podporují tři úrovně polí - 0, 1 a 5. Své políčko si mohou vyorat i majitelé desktopových MS OS ve verzích Professional, pokud své disky převedou na dynamické. Jejich pole bude sice pomalejší než HW, ale umožní jim snadnější transfer do jiného stroje bez problémů s kompatibilitou.

Implementace hardwarově založených polí vyžaduje RAIDový řadič. Ten může být vestavěn na základní desce, nebo ho lze do systému přidat v podobě PCI karty. Většina dnešních desek na sobě nese více než dva SATA porty a řadiče pro sestavení pole již obsahují, přesto jsme do testu zařadili i řešení s PCI kartou.


Zabalený PCIe řadič Kouwell


Co umí PCIe řadič?


Samozřejmě existují různá provedení PCIe řadičů určených pro vytvoření RAIDových polí. Jednotlivé typy karet se liší například v použitém čipsetu / procesoru (Silicon Image, Intel), v počtu a sestavení portů SATA (1 až 4; interní, externí) nebo v podpoře tzv. Port Multiplier (umožňuje připojit na jeden SATA kanál na řadiči až 4 disky). Výkon řadičů na kartě je rovněž velmi ovlivňován PCIe sběrnicí.

Propustnost PCI-Express
Ikona Odkaz na databázi
verze 1.1
verze 2.0
250 MB/s
500 MB/s
1 GB/s
2 GB/s
2 GB/s
4 GB/s
16×
4 GB/s
8 GB/s

Jednotlivé konfigurace je třeba trochu probrat s ohledem na požadovaný výkon, ale také na cenu, neboť nejvýkonnější karty se mohou vyšplhat i přes deset tisíc. Mezi známější výrobce v tomto segmentu patří firmy Promise, Adaptec nebo 3Ware a další.

My jsme pro test získali běžně dostupný a tedy i levný model od výrobce Kouwell (resp. Lycom) - KW-5103R5 (resp. PE-103R5).

Souhrn základních vlastností:

Kouwell KW-5103R5
Obecné vlastnosti:2x SATA 3Gbps, NCQ, LCQ a Port Multilplier
Hot-Plug
HW specifikace:PCI-Express rev. 1.0a (250 MB/s)
48-bits LBA pro podporu HDD větších, jak 137GB
RAID specifikace:JBOD, RAID 0, 1
RAID 5, 10
Podporované OS:Windows 2000, XP a Windows Server 2003

A takto o svém produktu píše výrobce:

"Kouwell KW-5103R5 je základní Serial ATA 3Gb/s řadič s podporou RAID (0, 1, 0+1, 5, JBOD) v provedení jako PCI-E x1 karta. Nabízí podporu pro dvě Serial ATA zařízení s rychlostí přenosu do 300 MB/s. K dispozici jsou dva interní konektory."


Kouwell KW-5103R5
reklama