reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?

24.6.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?
Věnujete se fotografii, tisknete větší množství grafiky? Pak je tu pro vás AdobeRGB monitor EIZO CX240, který podává ultimátní výsledky jak ve wide gamutu, tak i v sRGB. Jde o ideální monitor? Dočtete se v recenzi!

Odezva


V menu lze nalézt položku OverDrive. Ta má pouze dvě polohy - On a Off. Při vypnutí se sice zbavíte překmitu, ale odezva se výrazně prodlouží. Testování tedy probíhalo se zapnutým OverDrive. Bohužel ani se zapnutým OverDrive nedosahuje EIZO CX240 tak super výsledků jako jinak běžné IPS panely. Je to zkrátka daň, za to, že jde o grafický monitor, kde odezva není až tak důležitá.


EIZO CX240 odezva tabulka





Pokud se podíváte na tabulku překmitů, dobře zde uvidíte, že nepříjemných artefaktů se dočkáte jen relativně málo. Přesto tu jsou.

EIZO CX240 odezva graf

A nyní se podíváme na konkrétní odezvy. Tou první je 0-175-0. V ní vidíte překmit, který dosahuje téměř 15%.


EIZO CX240 odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Podobně na tom je i odezva 50-200-50. Naštěstí se neobjevil překmit u odezvy fall.


EIZO CX240 odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Zpracování obrazu si žádá jistou dávku energie, no, v tomto případě spíš výkonu. A proto je i inputlag trošku delší než jsme u většiny monitorů zvyklí. Celých 22 ms je na dnešní dobu hodně dlouhá doba. K tomu si připočítejte vyšší odezvu a je jasné, že na hry monitor asi nebude.


EIZO CX240 inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


U sledování videa oceníte hlavně barvy. Je však důležité se přepnout do sRGB režimu. Jinak jsou barvy zkrátka "trošku mimo". Je to dáno hlavně tím, že valná většina filmů je tvořena právě pro sRGB. Naopak fotografie je dobrá v AdobeRGB, ale to je spíš filozofická otázka. Vzhledem k tomu, že jde o 16:10 monitor, tak je sledování širokoúhlých filmů obdařeno o pruhy nahoře a dole. Ty můžete využít na titulky. Ale zpět ke kvalitě obrazu. Ta je zkrátka jedním slovem perfektní. Dobré barevné podání už v základu, perfektní podsvícení bez průsvitů a pro filmy dostateční odezva. Co víc si přát? Snad jen větší úhlopříčku, ale toto není filmový monitor! Jde o grafický monitor, kde jistě lidé ocení poměrně ideální velikost bodu.





EIZO CX240 průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé barvy patří k takovému průměru a to ovlivňuje i celkovou dynamiku filmů Ta je zkrátka o něco horší než u e-IPS a o řád horší než u VA obrazovky. Nebrte to však nijak špatně. Jde o grafický monitor, u kterého extrémně vysoký kontrast může být i nežádoucí.


EIZO CX240 jas černé barvy při maximálním jasu


EIZO CX240 jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her tento monitor zrovna nevyčnívá. Jeho odezva není až tak rychlá a inputlag je velký. Zkrátka na hry si pořiďte například EIZO FS2333 či jiný herní monitor. Přesto si myslím, že i zde má CX240 co nabídnout. Opět je to dáno kvalitním obrazem, resp. jeho barvami. Hry zkrátka a jednoduše vypadají přirozeně a pěkně je vidět, jak to kteří vývojáři umí s barvami. Některé textury jsou evidentně spíchnuty horkou jehlou a neodpovídají realitě. U tohoto monitoru zkrátka vždy můžete svést chybu na vývojáře, protože máte téměř jistotu, že chyba není na vaší straně.




Trochu horší je kontrast. Ten je bohužel u grafických IPS monitorů trochu nižší než u nejnovějších e-IPS panelů. Kvůli tomu jsou hry a hlavně filmy trochu plošší.

reklama