reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?

24.6.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?
Věnujete se fotografii, tisknete větší množství grafiky? Pak je tu pro vás AdobeRGB monitor EIZO CX240, který podává ultimátní výsledky jak ve wide gamutu, tak i v sRGB. Jde o ideální monitor? Dočtete se v recenzi!

Struktura displeje


EIZO CX240 struktura displeje

PLS struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Většina EIZO monitorů s IPS technologií používá klasickou H-IPS strukturu. Tedy onu klasickou strukturu co vypadá jako několik "červíků vedle sebe". Co je však zajímavé je, že EIZO na svých stránkách uvádí IPS panel. Podle fotografie je však nasazen PLS panel. Ano, PLS a IPS jsou si podobni jako vejce vejci (v podstatě se liší hlavně výrobcem), ale i tak by mohl výrobce udávat korektní označení.

Klasická IPS struktura je trochu jiná. Ve vrchní části subpixelu není zub, co je vidět na obrázku, a také nemá zakulacenou spodní hranu. Zkrátka je více podobná obdélníku. Zkrátka a jednoduše v EIZO CX240 je nasazen s nějvětší pravděpodobností PLS panel.


Teplota bílého bodu


Byl jsem hodně zvědavý, jak si monitor poradí s barevnou stálostí. Na tu se totiž výrobci až tak nesoustředí a často probíhá kalibrace pouze v jednom jasu. Obvykle kolem 120 cd/m2. EIZO CX240 dosáhlo stability s delta 85 K. Rozdíl tedy není velký, ale stále je pro někoho znatelný.


EIZO CX240 závislost teploty bílé na jasu


Pak přišlo na řadu měření teploty po ploše. Hned po zobrazení testovacího obrazce byly patrné výborné výsledky. Podívejme se na tabulku, kde je teplota téměř všude stejná.


EIZO CX240 teplota bílé


Odchylka teplot po ploše je pouhých 131 K, což není rozpoznatelné pouhým okem. Zástupce EIZA nám potvrdil, že maximální odchylka by neměla být vyšší než 150 K. Navíc jsou změny pozvolné, a tak se oko zkrátka přizpůsobí. Je vidět, že DUE od EIZA funguje výborně i na rozložení barev po ploše monitoru. Jsem rád, že se to daří alespoň někomu. Také jsem zvědavý, kdy na tento trend přistoupí i ostatní výrobci.

Je vhodné zmínit, že do redakce přišel nejprve kus, u kterého DUE fungovalo správně jen do teploty cca 5900 - 6000 K. Nad touto teplotou vykazoval obraz již téměř tradiční odchylky v teplotě, jak je známe od "komerčních" monitorů a jež byly dobře viditelné i lidským okem. Ze zastoupení EIZA jsme byli informování, že se jedná o vadný kus a poslali nám nový, u kterého už bylo vše v pořádku (viz tabulka výše). Pokud se vám tedy stane, že tento monitor vykazuje okem viditelné odchylky, reklamujte jej. EIZO by vám mělo vyhovět, jelikož si na funkčnosti DUE velmi zakládají a kusovou vadu nelze vyloučit u žádného výrobce či produktové řady.




Odchylka dE a barevný gamut


A nyní přichází to nejdůležitější. Gamut. Ten je totiž oproti verzi CS zvětšen na téměř AdobeRGB. Navíc je možnost si gamut nechat v OSD oříznout zpět na sRGB. Pro filmy, resp webovou grafiku, je sRGB velmi důležitý. Takže absence sRGB by byla velkou chybou. Naštěstí se tak nestalo.


EIZO CX240 gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


EIZO CX240 gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Co je navíc potěšující, je fakt, že sRGB simuluje EIZO CX240 velmi dobře. Takřka přesně se trefí. Zkrátka, co víc si přát? Nejspíš nic.


EIZO CX240 gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


EIZO CX240 gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976

Monitor má samozřejmě i režim, který jej přepne do sRGB. A nutno podotknout, že velmi dobře. V podstatě přesně pokryje sRGB. Právě simulace různých barevných prostorů je jedna z vlastností, co dělá grafický monitor grafickým.


EIZO CX240 dE profil

Profil sRGB


A nyní se podíváme na barevné podání. To je jedním slovem perfektní. Monitor v podstatě ihned po vybalení z krabice nepotřebuje žádný zásah. Zvolíte si barevný prostor, jas (přímo v cd/m2) a máte vystaráno. První sRGB podal průměrnou dE2000=0,48, což je více než skvělé.


EIZO CX240 dE profil

Profil Adobe RGB

A protože si vedl v režimu sRGB dobře, tak lze předpokládat, že i režim Adobe RGB bude slušný. A předpoklad se i potvrdil, průměrná odchylka je dE2000=0,5.
Dále tu je režim Paper, který odpovídá gamutu Adobe RGB ovšem má teplotu barev nastavenou na 5000 K (naměřeno 4835 K). Jiné změny zde nejsou.


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

Tentokrát nastavení pro monitor raději ani neuvedu. Jsou to totiž tak drobné korekce, které se zajisté budou lišit kus od kusu, že by vás mohlo naše nastavení jen zmást. Navíc pokud nemáte sondu, tak prakticky nemáte šanci tuto kalibraci přes OSD provést.


Kalibrace


V podstatě monitor kalibraci přes ICC profil vůbec nepotřebuje, což je samozřejmě dobrá zpráva. Máte tak jistotu, že kdekoli monitor zapojíte, získáte stejné barevné podání. Stejné barevné podání ve všech aplikacích, operačních systémech apod. Zkrátka přesně tak, jak to má být.

Změny přes ICC jsou opravdu jen minimální a také odchylka dE se prakticky nezměnila. Obvykle došlo jen k drobnému posunu do teplejších barev (ale opravdu jen lehce).


EIZO CX240 barevná změna

Barevné posuny v sRGB režimu s ICC profilem




Barevné posuny v Adobe RGB režimu s ICC profilem


EIZO CX240 LUT křivka

LUT pro sRGB




LUT pro Adobe RGB


reklama