reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2335W: konečně pořádné S-PLS?

16.7.2012, Pavel Kovač, recenze
EIZO EV2335W: konečně pořádné S-PLS?
Společnost EIZO přišla s novým monitorem pro všeobecné použití a hraní her. Slibuje kvalitní stojan, úhlopříčku 23", FullHD rozlišení a hlavně na monitor této značky přijatelnou cenu. Co poskytuje tato S-PLS obrazovka v podání světoznámého výrobce?

Netradiční design s perfektní ergonomií


Monitory EIZO se vždy vyznačovaly jednoduchým designem, který byl více průmyslový, než aby se pouštěl do nějakých extravagancí. Tentokrát si však neodpustil alespoň lehce experimentů. Spodní hrana je v půdorysné stopě lehce vyboulená a ještě v čelním pohledu zkosená. Osobně jsem s tímto designem spokojen, má drahá polovička měla však jiný názor. Finální posouzení nechám tedy na vás. Plusový bod v tomto designu jistě patří konektoru pro sluchátka, který je asi v nejlepším možném místě, a to na levé spodní straně a najdete jej i po hmatu.




Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


A protože jde o EIZO, obvykle profesionální monitory, tak i dekorace patří profesionálům - lámání sklo-ocelového nosníku v únoru 2011 na ČVUT. To uvádím pro zájemce, kteří by si vyžadovali vysvětlení jinak méně atraktivního obrázku.

Samotná konstrukce monitoru EIZO EV2335W patří již tradičně k tomu nejlepšímu, co lze na našem trhu sehnat. Zdvih je realizován sofistikovaným mechanismem, který pěkně drží monitor v nastavené poloze a zároveň není zbytečně tuhý. Pokud zatlačíte na monitor v horní straně jen jednou rukou, tak jej v klidu stlačíte dolů do požadované polohy. Totéž platí i opačně. Navíc se monitor při nastavování ani nehoupe a vše drží pěkně pohromadě.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Náklon je u monitoru uváděn 0° vpřed a 30° vzad. Testy však ukázaly, že náklon vpřed je celých 5° (tedy běžná hodnota) a náklon vzad 32° (tedy odpovídá téměř přesně udávané hodnotě). Sice netuším, proč EIZO uvádí nulový náklon vpřed, ale to je jeho věc. Naše testy však vše odhalí!




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Zdvih je na webu výrobce uváděn 165 mm a prakticky stejnou hodnotu jsem i naměřil, 170 mm. Opět se výrobce lehce podceňuje. Je to však lepší varianta, než aby uváděl něco, co poté nesplní. Je velmi příjemné sledovat, že monitor umí něco navíc, než je slibováno.




Zdvih monitoru (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka jsou umístěna lehce excentricky, mají velmi jednoduchý čtvercový tvar a jdou slušně idetifikovat i po tmě. Bohužel pro plné hmatové rozlišení chybí nějaké výstupky či podsvícení nápisů.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana je velmi jednoduchá. Zde se EIZO drží svého průmyslového designu do puntíku. Velká část plastů je perforovaná pro lepší odvod tepla. I přestože jde o monitor s LED podsvícením, tak je chlazení řešeno hodně poctivě. Noha monitoru je uchycena pomocí standardního VESA držáku s roztečí 100 mm. V noze jsou umístěna také jednoduchá dvířka, která slouží pro zkrocení kabelů. Jednoduché a účelné.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Které kabely můžete připojit k monitoru? Přetrvává zde klasický analogový D-Sub, jsou zde však i DVI a moderní DisplayPort. Pokud chcete využít sluchátek a DVI vstupu (popř. DisplayPortu bez zvukového kanálu), tak si zapojte ještě 3,5mm jack kabel.




Konektory


Dodávané příslušenství:
  • DVI, D-Sub, audio propojovací kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

EIZO EV2335W
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
6 ms (gtg)
Jas
2-250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1
Výrobní technologie
S-PLS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + FRC (8 bitů LUT)
Rozteč bodů
0,2655 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
D-Sub, DVI, DisplayPort
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
VESA 100 mm
Rozměry (ŠxVxH)
547x523x230 mm
Hmotnost
6,7 kg
Norma TCO
5.0
Pivot
ANO
Spotřeba
typ 21 W max 35 W
Různé variace tohoto modelu
černá, šedá (testovaná)
Speciální vlastnosti
-

Velmi zajímavý je fakt, že se EIZO uchýlilo k použití S-PLS obrazovky, která je relativně mladá a zatím nás až tolik nepřesvědčila. Uvidíme však, co s ní provede EIZO. Ten totiž dokáže i z obyčejné TN obrazovky udělat téměř grafický monitor. Sice má menší pozorovací úhly, ale barevně je velmi dobrý. Jak si povede tento, prozradí až naše testy v následujících kapitolách.
reklama