reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2335W: konečně pořádné S-PLS?

16.7.2012, Pavel Kovač, recenze
EIZO EV2335W: konečně pořádné S-PLS?
Společnost EIZO přišla s novým monitorem pro všeobecné použití a hraní her. Slibuje kvalitní stojan, úhlopříčku 23", FullHD rozlišení a hlavně na monitor této značky přijatelnou cenu. Co poskytuje tato S-PLS obrazovka v podání světoznámého výrobce?

Struktura displeje





S-PLS obrazovka u EIZO EV2335W (klikněte pro zvětšení)


A zde již máme důkaz toho, že stránky výrobce neuvádějí technologii panelu zcela přesně. Nejde totiž o IPS, ale o PLS obrazovku. Jde tedy o Samsung obrazovku a ne o LG Display, jak by se mohlo ze specifikací na webu výrobce zdát. Sice je tato odchylka drobná, protože IPS a PLS jsou si podobni jako vejce vejci, ale jedno vejce je sneseno v LG Display kleci a druhé v Samsung kleci. Slepice, co je snesla, je krmena pravděpodobně stejnou kukuřičnou moučkou.


Odchylka dE a barevný gamut


Barevný gamut je u monitorů vždy tak trošku problém. V poslední době se sem tam sice objeví e-IPS panel, co má prakticky přesné pokrytí sRGB barevného prostoru, ale jinak se vždy potácíme na rozmezí Adobe RGB a sRGB, nebo ještě hůře někde zcela mimo. U monitoru EIZO EV2335W jsem očekával slušný gamut blížící se sRGB. V menu lze totiž nastavit profil sRGB, a jak jsem u monitorů EIZO navyklí, tak to je obvykle i dodrženo. Bohužel tentokrát se při zvolení profilu sRGB s gamutem nic nestane. Zůstává tak za hranicí sRGB barevného prostoru. Bez zavedení profilu tedy nelze očekávat nějak super výsledky. Běžně je totiž v operačním systému Windows (a vlastně i ostatních) vše vztahováno na sRGB.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


Na diagramu CIE 1976 je vidět onen problém s modrou daleko výrazněji, ale zase nevidíte nepřesnost u zelené barvy. Každý diagram má svá pro a proti.


Teplota bílého bodu






Rozložení teploty bílé barvy se v dolní části monitoru trošku odchyluje od standardu 6500 K. Sice je odchylka kolem 250 K, ale i tak může být trénované oko trošku škádleno.




Naopak velmi dobře si zachovává teplotu při změně jasu. Zde jsou odchylky zcela minimální a nemusíte se bát, že se vám při změně jasu změní i barevné podání.


Barevná odchylka





Profil Native


Pokud necháte monitor tak, jak vypadne z krabice, dostanete velmi slušné barvy. Bohužel mimo gamut sRGB. Průměrná odchylka se tak kvůli jinému gamutu šplhá na dE(2000) = 2,64




Profil sRGB


Byl jsem hodně zvědavý, co udělá režim sRGB s barvami. Nejprve jsem sondou měřil Lab hodnoty a očekával, že se problematická modrá umoudří, a tím se dostaneme na gamut sRGB. Bohužel k ničemu takovému nedošlo. Lab hodnoty modré barvy se nepohnuly ani o píď. Proto je profil sRGB hodně podobný tomu Native. dE(2000) = 2,92.




Profil Paper


Profil Paper změní barvy k nepoznání. A vlastně ne. On pouze posune teplotu bílé barvy na 4400 K. Tím simuluje čtení klasického textu na běžném papíře. Ten, kdo pracoval někdy na monitoru s 5000 K a méně, ví, o čem mluvím. Pro ostatní: všechny barvy se zpočátku zdají až moc posunuté do tepla. "Bílá není bílá" ale spíš žlutá. Oko si však velmi rychle zvykne a najednou zjistíte, že "bílá je bílá". Text se čte opravdu výrazně lépe a méně unavuje oči.




Profil Movie


Poslední profil je Movie. Ten lehce přepálí barvy, aby byly filmy dynamičtější. Ale ve výsledku může i lehce uškodit. dE(2000) = 3,52

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=100
B=100
Kontrast: 50
Jas: 45

Monitor měl v rámci svého gamutu velmi dobré barvy. Díky tomu se nemuselo v OSD nic měnit. Proto zde dnes neuvedeme ani kvalitu barev bez kalibrace. Zato uvedeme kvalitu barev v rámci svého profilu. Můžete tak pěkně vidět kvalitu barev samotného monitoru v rámci daného gamutu. To, že je gamut mimo sRGB, je už však věc jiná.




Barvy v rámci gamutu monitoru


Kalibrace


A zde již máme kvalitu barev v rámci daného gamutu a se zavedeným ICC profilem.





Na následujícím obrázku můžete vidět, co s barvami udělal samotný ICC profil. Změny jsou tedy opravdu jen drobné.





A protože profil zavádí pouze drobné změny, tak není třeba jej ani přikládat k recenzi. Mohl by naopak uškodit. Pokud se smíříte s nestandardním gamutem, tak vás monitor odmění naprosto perfektním barevným podáním. Bohužel pro někoho je nemožnost simulovat sRGB docela zásadní a upřímně, osobně také nechápu, proč není už ve výchozím nastavení tento gamut simulován.
reklama