reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2436WFS: trefa do černého

8.1.2013, Pavel Kovač, recenze
EIZO EV2436WFS: trefa do černého
EIZO přišlo na náš trh s novou řadou monitorů EcoView (EV). Dnes recenzovaný EV2436WFS-BK ukázal, jak mohou být i levná EIZA na velmi vysoké úrovni. Dokáže však bojovat s konkurencí, která je dnes opravdu velká? Vše se dočtete v recenzi.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


EIZO nasadil klasický e-IPS panel z předchozí generace. Dnešní nejnovější panely mají trošku jinou strukturu (více podobnou PLS obrazovce). Na druhou stranu je docela možné, že EIZO si dal požadavek na panel od firmy LG přímo na zakázku, resp. je třeba vyroben s jistými upřesňujícími parametry a přísnější kontrolou, což by mohlo vysvětlovat lepší podsvícení. O barvy se dnes stará hlavně elektronika.


Teplota bílého bodu


Doposud jsme byli zvyklí na fakt, že s rostoucím jasem se zvyšovala i teplota barev. U nové lineární regulace podsvícení je jev opačný. Myslím, že to byl hlavní důvod proč se dodnes nepoužívala lineární regulace podsvícení. Zkrátka moc razantně měnila barevné podání, a tak výrobci přistoupili k řešení pomocí PWM.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Rozložení barev po ploše je docela slušné. Na monitor který nemá kompenzaci podsvícení je dokonce velmi dobré. Spodní strana je sice znatelně studenější, ale rozdíl 380 K mezi maximem a minimem není až tak velký. Ano, pro grafiky je velký, ale pro ně tento monitor není určen.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


EIZO vyrábí dva typy monitorů. Jedny sRGB a jedny AdobeRGB. Ty s širokým gamutem si však nechává pro profi řady. A ví, co dělá. Dávat AdobeRGB monitory do rukou lidem, kteří netuší, co je barevný prostor, prostě nemá smysl a ve výsledku by to uškodilo. A proto má EIZO EV2436WFS sRGB gamut téměř přesný. Drobné odchylky jsou v modré a zelené barvě, ale jsou opravdu jen drobné.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Při zapnutí monitoru je monitor v nativním režimu, který odpovídá 6500 K. Pokud tedy nastavíte 6500 K v OSD, tak vlastně nic nezměníte. Také sRGB režim je vlastně 6500 K s upraveným jasem. Ve výsledku je tedy sRGB = 6500 K = native. I při měření se to potvrdilo a monitor vykazoval průměrnou barvenou odchylku u všech těchto režimů dE(2000)=1,68. Všechny barvy jsou takříkajíc pod čarou a běžný člověk nepozná rozdíl od ideálu. Cvičené oko sice rozdíl poznat může, ale opět připomínám, že jde o řadu EcoView určenou do běžných kanceláří a ne o CX či CG řadu.


 - dE profil

Profil sRGB=6500K=native


Profil sRGB je jednoduše to nejlepší, co u monitoru můžete nastavit.


 - dE profil

Profil Movie dE(2000)=4,18


Asi na všech monitorech je profil Movie málokdy použitelný. A ani zde jsem nebyl přesvědčen, kdy bych tento profil použil. Daleko lepší pocit z filmu jsem měl u profilu sRGB.


 - dE profil

Profil Paper dE(2000)=4,05


Při profilu Paper se změní teplota barev na cca 4000 K, což razantně změní pojetí všech barev při běžném pohledu. Je třeba si však uvědomit, že pokud běžnou žárovkou posvítíme na papír, tak máme teplotu bílé podobnou. Jde tedy hlavně o simulaci tohoto jevu.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=96
B=93
Kontrast: 50
Jas: 37

Kalibraci monitoru prakticky není třeba provádět. Teplota bílé je velmi dobrá i z výroby. Samozřejmě to nemusí být i váš případ, ale stabilita EIZO monitorů je rozhodně na vysoké úrovni, takže lze očekávat dobré výsledky téměř všude.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci se barvy ještě rapidně zlepší. Průměrná odchylka dE(2000)=0,51 je zkrátka více než skvělá.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Barvy ICC profil upravil jen lehce. Hlavní změny se udály u červené barvy.


 - barvná změna


 - LUT křivka


LUT křivky upravující barvy jsou zvlněny hlavně ve světlejších tónech. To značí drobný problém (ale opravdu jen drobný) s gamou v těchto světlejších partiích.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Ve výsledku je monitor řady EcoView na barvy velmi dobrý. Chybí mu sice vlastnosti jako je přirozenější podání bílé (tento má špinavou povrchovou úpravu), nebo kompenzace podsvícení, které jsou až u vyšších EIZO monitorů. Přesto dokáže tento v podstatě Entry-level monitor oslovit velkou řádku lidí. Například i začínající grafik bude s tímto EIZEM více než spokojený.

reklama