reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?

29.4.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?
Monitory EIZO byly vždy trošku dražší, série EcoView to však změnila. A dnes se do naší laboratoře dostal EV2736W. 27" model s QHD rozlišením, perfektní regulací jasu a typickou EIZO konstrukcí a ergonomií.

Struktura displeje



 - struktura displeje

PLS struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


A nyní již přichází důkaz, že jde o strukturu PLS a ne IPS jak se často o tomto monitoru dočtete. Pokud totiž namíříme složený makroobjektiv na monitor, tak uvidíte pěkně strukturu typickou pro PLS panely. Takže žádný IPS monitor, opravdu jde o PLS.


Teplota bílého bodu


Až neuvěřitelně dobře si vede monitor ve stabilitě barev při změně jasu. Dokonce i při minimálním jasu 1 cd/m2, se teplota od normálu prakticky neodchýlila. Rozdíl v barvách je minimální, pouhých 34 K. To je natolik malá hodnota, že ji zaručeně ani nepostřehnete.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Trošku horší to je s rozložením barev po ploše. Zde zkrátka rozdíl 537 K již znatelný je. Nejstudenější jsou barvy uprostřed monitoru. Naštěstí je změna relativně pozvolná a vzhledem k velikosti monitoru i málo postřehnutelná. Přesto, pokud se na ní zaměříte, tak ji uvidíte.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Další potvrzení, že jde o PLS panel, je také v měření gamutu. Ten se totiž nápadně podobá monitoru Samsung S27B970D. Problém má tedy s modrou barvou, která je výrazně přepálená. Už z tohoto pohledu bude asi všem jasné, že barvy nebudou zcela ideální, ale jen průměrné. Ale nepředbíhejme.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Hodně prozrazuje gamut CIE 1976, ve kterém je vidět problém s modrou barvou daleko více než u CIE 1931. Přesto jsou si diagramy prakticky rovny.


 - dE profil

Profil sRGB


Nejvíce nadějí jsem vkládal do sRGB profilu, který by teoreticky mohl gamut oříznout, a tím barvy hodně vylepšit. Bohužel se tak nestalo a barvy jsou pouze lehce nadprůměrné a průměrné. Naopak si ale můžete všimnout velmi dobrého podání šedých odstínů, které pro většinu lidí znamenají základ. Průměrná dE2000=2,81 je zvyšována hlavně nepřesnou modrou barvou, což je ostatně vidět i v grafu nad textem.


 - dE profil

Profil Paper

V režimu Paper se barvy posunou k teplotě 5000 K, a tak se samozřejmě i celá dE2000=3,97 posunula h horšímu. Přesto má režim Paper co říci, a pokud často čtete text, tak je Paper právě pro vás. Simuluje totiž klasický papír velmi dobře.


 - dE profil

Profil Movie


Posledním režimem je Movie. Ten poskytuje docela slušnou průměrnou odchylku dE2000=2,61. Přesto je stále modrá moc přepálená.


V menu lze také volit přímo teplotu barev v Kelvinech. Měření však ukázalo, že udávaná teplota je o cca 420-470 K nižší než reálná. Pokud tedy chcete barvy s teplotou 6500 K tak si v OSD navolte 6000 K, nebo postupujte dle našeho nastavení v následujícím odstavci.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=97
B=94
Jas: 37

Při tomto nastavení jsme dosáhli velmi vyrovnaných výsledků pro šedé odstíny. Modrá se ovšem vyhoupla ještě k horším číslům. Průměrná odchylka se stále motala kolem 2,7, konkrétně dE2000=2,76.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Až kalibrace a zavedení profilu dokáže s barvami něco udělat. Zde je jasně vidět, že monitor je velmi dobrý v barvách a jediné, co ho kazí, je gamut. Což je velká škoda, protože si myslím, že by zde EIZO mohlo trošku zasáhnout a gamut zkrátka oříznout. Moc práce by to jistě nedalo. Ale k čemu by potom byla řada CS, že? Samozřejmě není to jen o barvách, ale také DUE a ostatní technologie dělají CS/CX/CG řadu výjimečnou.

Ale abychom nezapomněli. Průměrná dE2000 po kalibraci se rovná 0,48.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Ještě se podíváme na to, co s barvami dělá ICC profil. Vidíte jen drobné změny. Největší jsou samozřejmě v modré barvě.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Také LUT křivka odhaluje změny v modré a červené barvě. Zelená zůstává prakticky beze změn.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově je monitor na slušné úrovni. Bohužel jej hodně kazí gamut, který je natolik posunutý vůči sRGB, že to může grafikům vadit. Jste tedy nuceni použít ICC profil a barvy na monitoru simulovat. Jde však o EV řadu, která je určena do kanceláří a zde zkrátka barvy nejsou až tak důležité. Přesto si myslím, že by alespoň základní ořez gamutu mohl monitor umožňovat.

reklama