reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO FS2333: herní bestie od japonců

22.10.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO FS2333: herní bestie od japonců
Firma EIZO se na poli monitorů usadila jako věhlasný výrobce profesionálních grafických produktů. V nedávné době se však začala daleko víc soustředit i na obyčejné uživatele a hlavně na hráče. Dnešní recenze odhalí, co tento 23" drobeček umí.

Struktura displeje






Vzpomínáte na strukturu panelu S-PLS? V poslední době struktura IPS doznala znatelných změn a výrazně se podobá právě S-PLS. Původně jsem si myslel, že někteří výrobci změňují PLS za IPS. Protože vlastnosti PLS a IPS jsou prakticky stejné a zákazník to nepozná. Ale EIZO by jistě takovou chybu neudělalo, navíc má přímo PLS monitor. Takže je zde jediná varianta, a to, že IPS se svou strukturou přiblížila PLS.


Odchylka dE a barevný gamut


Gamut, ach ten gamut. U běžných panelů je totiž docela problém pokrýt přesně sRGB prostor, který je zkrátka standardem a pro hry a sledování filmů je to takřka nutností. Zde však jsou dva problémy, resp. paradox. Tím je fakt, že kvalitní gamut něco stojí a hráči chtějí levný monitor. No a jak z toho? Vždy jde o nějaký kompromis a EIZO to zvládlo docela pěkně.




Tovární nastavení





Největší problém je v modré barvě, tak jako u ostatních levných IPS panelů s LED podsvícením. Uvidíme však, jak si s tímto faktem poradila odchylka barev.




Profil sRGB


Při aktivovaném profilu sRGB se dostaneme na slušné odchylky dE(2000). V průměru jde o 2,89, což je na herní monitor slušný výsledek. Pokud by však gamut byl přesnější k sRGB, tak by se jistě dostala odchylka dE do lepších mezí.




Profil Game


Jistě vás zajímá i profil Game. Ten výrazně znatelně vylepší podání šedé, avšak barvy se posunou do horších mezí. Celkově tedy doporučuji spíš profil sRGB, pokud si chcete užít hru v barvách kterou výrobce zamýšlel. Průměrná dE(2000) = 3,04.




Profil Cinema


V profilu Cinema se barvy kompletně posunou do živějších. Obraz je lehce přesaturován, a tím se i odchylka dE samozřejmě zhorší. Profil Cinema má dE(2000) = 3,99.




Profil ECO


Docela zajímavý je profil ECO, který sníží jas monitoru a přesto má barvy docela slušné. Bohužel podání černé je znatelně horší než v případě profilu sRGB. Průměrná dE(2000) = 2,92.



Nastavené 6500 K v OSD


Při nastavení 6500 K v OSD menu se barvy dostanou asi do nejlepších dimenzí. Pokud tedy chcete mít monitor s těmi nejlepšími barvami bez kalibrace, tak si nastavte v OSD 6500 K a máte vystaráno. Průměrná dE(2000) = 2,04.



Profil Paper


Poslední profil Paper sníží jas a hlavně posune teplotu obrazu k 5000 K, takže ve výsledku je barevné podání oproti profilu sRGB zkrátka horší než u 6500 K. V tom je celá záhada tohoto zhoršení. Barvy jako takové jsou však slušné, a pokud necháte oku chvilku na zvyk, tak si profil Paper na čtení opravdu zamilujete.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=97
G=98
B=95
Jas: 48

Po kalibraci přes OSD se trošku zlepší podání šedé, avšak celkově jsou barvy stále nedokonalé. Je to dáno hlavně faktem, že monitor má gamut odlišný od sRGB. Museli bychom měřit oproti profilu, který má gamut shodný s monitorem.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Jakmile nasadíme kalibraci, tak se monitor promění v prakticky grafický. Je vidět, že EIZO má vždy našlápnuto na to, mít velmi dobré barvy a jen záleží na tom, jak si s nimi pohraje ve výrobě, a jak draho daný monitor prodá. Ano, je to velmi zjednodušený pohled na věc, ale v podstatě to je tak.





Změny v barvách jsou docela malé. Hlavní část se odehrává v modrých odstínech, což je očekávatelné.








LUT křivka je docela zajímavá. Co na ní můžete vypozorovat je fakt, že zelená barva se musela trošku uskromnit ve světlých tónech. To, že jsme tento fakt neviděli na gamutu, je dáno tím, že se na něj díváme pouze jako průmět v dané jasu. Pokud se však podíváme na 3D graf, tak si můžete všimnout onoho problému v zelené daleko lépe. Obvykle tento graf v recenzích neuvádíme, ale jako vysvětlení LUT jsem ho pokládal za nutný.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Co se týče barevného podání, tak je monitor velmi dobrý. Až tak dobrý, že si dovolím tvrdit, že většina uživatelů ani kalibraci nebude potřebovat. Je to dáno hlavně tím, že teplota bílého bodu je téměř přesně 6500 K. Takže pokud hledáte herní monitor a občas si chcete užít i pěkné barvy, tak je to zkrátka ideální volba.

reklama