reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Twister Storm a Pressure: výkon a ticho

27.4.2015, Jan Vítek, recenze
Enermax Twister Storm a Pressure: výkon a ticho
Dnes se podíváme na to, jak na tom jsou se zpracováním, výkonem a hlučností ventilátory Enermax Twister Storm a Twister Pressure a také u nich si provedeme test rozptylu vzduchu s využitím kamery a mlhovače.
Ventilátor Enermax Twister Pressure má na rozdíl od Twister Storm maximální otáčky jen 1800 RPM, čemuž odpovídají i jeho další specifikace. Tento model je ve spotřebě se svými 3,6 W již daleko umírněnější a také z jeho minimálních otáček 500 RPM můžeme vytušit, že jde již o ventilátor s podporou PWM.
 


Twister Pressure má také 9 lopatek jako Twister Storm, ale ty mají naprosto odlišný tvar. Dle označení ventilátoru můžeme vytušit, že tento model by měl poskytnout vyšší statický tlak, což si můžeme porovnat na hodnotě 1500 RPM. Na nich má model Storm dosáhnout 2,5 mm vodního sloupce, zatímco Pressure 2,7 mm. Je tedy v tomto ohledu dle specifikací výkonnější, ale ne o moc.

Model
Enermax Twister Pressure (UCTP12P)
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
Hmotnost
154 gramů
Otáčky
500 až 1200 / 1500 / 1800 RPM (PWM)
Průtok vzduchu
40 až 95 / 118 / 136 m3/h
Statický tlak
0,67 až 1,7 / 2,7 / 3,8 mm H2O
Hlučnost
14 až 21 / 23 / 25 dBA
Spotřeba
až 3,6 W (12 V / 0,3 A)
Životnost
přes 160 000 hodin
Ložiska
Twister Bearing

I zde máme ve specifikacích uvedeny 3 základní otáčky, resp. rozmezí otáček, která vždy začínají na 500 RPM a končí na 1200, 1500 a 1800 RPM. Ložiska jsou tu stejná jako u Twister Storm, takže by hlučnost obou testovaných ventilátorů měla být při nízkých otáčkách velmi podobná. Twister Pressure by tedy měl těžit z vyššího statického tlaku při stejných otáčkách a také z možnosti jejich automatické regulace pomocí PWM.


Zpracování Twister Pressure


Enermax se v tomto případě rozhodl využít odlišně tvarovaný rámeček, jenž má svou vnitřní část u lopatek zaoblenou a ne hranatou jako Twister Storm a zaoblené jsou i 3 paprsky, které drží motorek uprostřed rámečku. Jinak se ale v ohledem na praktickou stránku věci neliší. Jinak je zpracování také velmi kvalitní, což platí i pro použitý materiál. A i když má Twister Pressure odlišné tělo, jeho hmotnost je v podstatě stejná jako u Twister Storm. Liší se o pouhé 2 gramy.



Lopatky tohoto ventilátoru jsou ale na rozdíl od předchozího průsvitné a mají lehce metalízový nádech. Je jich také 9, ovšem mají odlišný tvar, neboť jsou zahnuty proti směru otáčení, tedy naopak. Jejich plocha je také odhadem mírně větší než v případě Twister Storm.



I zde tedy máme malý třípolohový přepínač pro volbu maximálních otáček 1200, 1500 nebo 1800 RPM.




Příslušenství


Dodávané příslušenství také není stejné jako u Twister Storm. Nedostali jsme žádné šroubky a silikonové trny pro rychlou montáž bez použití nářadí jsou zde daleko delší, takže je budeme moci protáhnout skrz celou šířku ventilátoru. Redukce pro Peripheral Power zůstala stejná.


reklama