reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?

1.12.2011, Jan Vítek, recenze
Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?
Dnešním námětem na recenzi je celkem 6 procesorových chladičů, které mají na svědomí firmy Enermax a Gelid. Pojďme se podívat, jak se předvedou modely Tranquillo, GX-7 a řada ETS v přímém souboji při chlazení výkonného procesoru.

Enermax ETD-T60-VD


Stejně jako Enermax ETS-T40 i ETD-T60 nepřichází pouze v jedné verzi. V tomto případě si můžeme vybrat mezi dvěma, a to ETD-T60-TB a testované ETD-T60-VD. Označení nám již jasně napovídá, že tyto verze se od sebe liší v použitém ventilátoru, takže v našem případě dostaneme model s klasicky provedenými lopatkami a s podsvícením Combo LED.





Specifikace se tedy týkají testované verze ETD-T60-VD:

Model
Enermax ETD-T60-VD
Rozměry
151 x 131 x 115 mm
Hmotnost
540 g
Materiál
6x 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
120 mm
800 -1800 RPM (PWM regulace)
33,3 - 76 CFM
0,97 - 2,28 mm vodního sloupce
16 - 26 dBA
100 000 hodin MTBF
Twister Bearing (ložiska)
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366
AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1
Verze
ETD-T60-VD - Combo LED
ETD-T60-TB - základní verze (max 86,7 CFM, 21 dBA při 1800 RPM)

Ze specifikací zjistíme, že tento model oficiálně podporuje také sockety AM3+ a FM1 od společnosti AMD, které u předchozích modelů uvedeny nejsou. Ovšem montážní systém těchto socketů se od staršího nijak neliší, takže jde pouze o to, že dané sockety nejsou uvedeny ve specifikacích.





Enermax ETD-T60 je jediným chladičem v testu, který není věžovitým typem, ale klasickým. Ovšem ne v pravém slova smyslu, protože zde již nejde o chladič vyrobený z jednoho kusu kovu. Takovým chladičům již v podstatě odzvonilo, pokud má jít tedy o výkonné modely. ETD-T60 již využívá pro spojení základny a hlavního pasivu výhradně heatpipe, které tak vedou teplo a zároveň drží celou konstrukci pohromadě.





Základna tohoto modelu je i s trubicemi poniklována a její zpracování je klasické. Heatpipe jsou uzavřeny mezi dva kusy kovu (část nad nimi bude pravděpodobně hliníková) a máme jich zde celkem šest s průměrem 6 mm. Čtyři vychází jedním směrem a dvě druhým, aby podpořily celou konstrukci i z druhé strany. Pak už se napojují na mohutná žebra, jež v sobě mají podobné vykrojené otvory jako předchozí ETS-T40. Tyto otvory mají usnadnit průchod vzduchu a zlepšit předávání tepla z těla chladiče do něj, alespoň dle názoru Enermaxu.





Co se týče ventilátoru, pak použitý 120mm model je naprosto stejný jako u ETS-T40-TA, takže jde o ventilátor s lopatkami, které jsou napůl průhledné a napůl zrcadlové, přičemž v rámečku jsou vícebarevné SMD LED. Pouze pro jeho připevnění nebyly využity kovové spony, ale velký plastový rámeček, jenž bude také trochu usměrňovat tok vzduchu.

Výhodou tohoto chladiče je, že jeho ventilátor lépe rozhýbe vzduch kolem procesorového socketu, takže se bude lépe chladit třeba oblast napájení s MOSFETy nebo i operační paměti. Věžovité chladiče na druhou stranu orientací svých ventilátorů lépe odpovídají klasickému směru proudění vzduchu skrz skříň, respektive to umožňují.


Příslušenství


Dodávané příslušenství až na drobnosti odpovídá tomu, co nalezneme i u chladičů ETS-T40, takže mezi ně patří jednak obrázkový manuál a pak jde o jeden sáček s veškerým příslušenstvím, sadu dalších spon pro montáž dodatečného ventilátoru nebo rámečky pro montáž chladiče na sockety AMD a Intel. Nakonec tu je samostatný sáček s drobným příslušenstvím, mezi něž patří také malá tuba s teplovodivou pastou Dow Coming TC-5121.





Ovšem rámečky pro montáž samozřejmě vypadají jinak protože se musely přizpůsobit zpracování základny a také tomu, že se k ní nedostaneme tak lehce jako u věžovitého chladiče.


Instalace


Jiný typ chladiče si tedy vyžádá také jinou montáž, respektive poněkud odlišný, či přímo opačný postup. Zde si budeme muset připravit nejdříve horní spony, které pevně ukotvíme na základnu, protože pak, až chladič přiložíme k základní desce, bychom se k nim jen těžko dostali.





Vybereme si tedy ty správné spony dle socketu, což je snadné. Ty pro AMD mají na svých koncích jen jeden otvor, zatímco ty pro Intel LGA mají tři velmi blízko sebe. Pro tyto spony si připevníme velké černé šroubky tak, aby mířily dolů. Následně delší sponu protáhneme skrz chladič, nasuneme ji packou na základnu a z druhé strany na ni našroubujeme druhou část. Tím vznikne konstrukce, za niž se chladič zachytí na socket.

Pak už můžeme chladič přiložit na procesor a přes ochranné podložky jeho šroubky ve sponách protáhnout otvory v základní desce, které následně zajistíme z druhé strany pomocí zadního rámečku a matek. Zde již může namísto klíče posloužit dodávaný adaptér, jímž budeme moci šestihranné matky utáhnout pomocí křížového šroubováku. V tomto případě také nemáme na socketech AMD možnost natočení po 90°, ale to vzhledem k typu chladiče nevadí.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Enermax ETD-T60-VD poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama