reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?

1.12.2011, Jan Vítek, recenze
Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?
Dnešním námětem na recenzi je celkem 6 procesorových chladičů, které mají na svědomí firmy Enermax a Gelid. Pojďme se podívat, jak se předvedou modely Tranquillo, GX-7 a řada ETS v přímém souboji při chlazení výkonného procesoru.

Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si vyzkoušeli 6 vesměs nových chladičů od společností Enermax a Gelid, které toho mají mnoho podobného - jde o podobně zpracované modely (až na ETD-T60) se 120mm ventilátory, které nakonec dosáhly i velmi podobných výsledků. Ještě před závěrečným hodnocením se ale podívejme na tabulku s jejich orientačními cenami, přičemž ty aktuální najdete u každého z nich v kapitole s popisem.


Model
Cena s DPH
Enermax ETS-T40 (TA i VD)
1 000 Kč
Enermax ETD-T60-VD
1 400 Kč
Gelid GX-7
1 100 Kč
Gelid Tranquillo (rev. 2)
650 Kč
Noctua NH-U12P
1 400 Kč


Z cenového rozpětí se poněkud vymyká Gelid Tranquillo (rev. 2), jehož výhodou je tedy cena, ale na druhou stranu nám poskytne z testovaných modelů také nejnižší chladicí výkon. Podstatně lépe jsou na tom modely Enermax ETS-T40, u nichž si můžeme vybrat ze 3 provedení, která se však liší jen v detailech, jež se nevztahují ke kvalitě jejich chlazení. Tu můžeme považovat za velmi slušnou, i když jsme se tedy od nich nedočkali toho nejlepšího. Ovšem důležitá je jiná věc, a sice stabilní výkon při vyšších i nižších otáčkách.

Enermax ETD-T60-VD byl jediným chladičem v testu, který neměl věžovité provedení. Jeho výhodou je schopnost dobře chladit okolí socketu, ale velkou nevýhodou pak kromě vysoké ceny také značně klesající křivka výkonu s nižšími otáčkami, což v menší míře potkalo také jiný testovaný chladič - Gelid GX-7. Ten se však dokázal při nejvyšších testovaných otáčkách vyrovnat modelu Noctua NH-U12P a jeho cena je výrazně nižší.




Enermax ETS-T40 - klikněte pro zvětšení -


Pokud bychom měli některý chladič vyzdvihnout, pak by to byla řada Enermax ETS-T40 s cenou kolem 1000 Kč, jež poskytuje stabilní výkon, ale na druhou stranu si majitelé procesorů AMD musí dát pozor na to, že její montážní systém neumožňuje natáčení chladiče po 90°, což by mohlo znamenat problém. Žádný model v testu nepřevyšuje svým výkonem ostatní natolik, aby byl označen za nejlepší v testu, ovšem vzhledem k ceně a výsledkům i minulého testu si zaslouží díky příznivému poměru ceny a výkonu ocenění TREFA chladič Gelid Tranquillo rev. 2. To jen potvrzuje jeho oblibu mezi uživateli a také to, že se už nějakou dobu objevuje i v našich doporučených sestavách.




Ocenění TREFA získává chladič Gelid Tranquillo rev. 2.
za dobrý poměr ceny a výkonu. Logo ocenění je ke stažení zde.



Za zapůjčení Gelid GX-7 a Tranquillo (rev. 2) děkujeme firmě Gelid Solutions
Za zapůjčení Enermax ETS-T40 a ETD-T60 děkujeme firmě Enermax


----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Today we have examined and tested six mostly new coolers by Enermax and Gelid. These coolers have much in common - they are quite similar (except ETD-T60), they all use 120mm fans and in the end the test results were very comparable.

Gelid Tranquillo (rev. 2) is in this test a small black sheep, since it is much cheaper than the others. Therefore, the price point is its strong advantage, but on the other hand it was also the worst performing cooler. Both versions of Enermax ETS-T40 performed much better and their results were also stable on all the tested RPMs, but still not the best. One may choose among three versions of ETS-T40, even though these differ only slightly.

Enermax ETD-T60-VD was the only cooler in the test with traditional design, while all the others were towers. Its advantage lies in the ability to cool also the socket surroundings, but it also had one big disadvantage - much lower performance at sub-1000 RPM. That was to some extent also a problem of Gelid GX-7, but this cooler managed to perform neck to neck with Noctua NH-U12P at 1300 RPM and its price is significantly lower.

Should we praise one of the tested coolers, then it would probably be the Enermax ETS-T40 line, because its price is the second lowest in the test and its performance stable, but on the other hand its mounting kit does not allows us to install the cooler in 4x 90° directions. Therefore, none of the tested CPU coolers is significantly more powerful than others; however, with respect also to the previous test, Gelid Tranquillo rev. 2 is awarded with our TREFA prize because of its good price to performance ratio.
reklama