reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek

18.11.2019, Milan Šurkala, recenze
Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek
Dnes se budeme v recenzi věnovat multifunkční tiskárně Epson L6190. Ta míří do domácích kanceláří a menších podniků. Nabídne totiž nízké tiskové náklady, podavač ADF a nechybí dokonce ani faxové připojení.
Pokud máte domácí kancelář, nebo potřebujete slušnou tiskárnu do menší firmy, asi se budete dívat po středních multifunkcích, a to jak laserových, tak i inkoustových. Dnešní ITS tiskárny totiž nabídnou tak levný tisk, že jim laserové tiskárny cenové kategorie do 10 tisíc Kč nemohou obvykle ani zdaleka konkurovat. Navíc tu obvykle máme i barevný tisk. Proto se dnes podíváme na zoubek tiskárně Epson EcoTank L6190, která vypadá pro toto použití jako dělaná.
 
Epson L6190
 
Po vybalení z krabice a odstranění všech lepících pásek na vás vykoukne poměrně velká černá "věc". Její rozměry jsou dle výrobce 375×347×231 mm a váží 7,3 kg. Vidíme, že je zde poměrně málo tlačítek, což je dáno tím, že Epson použil dotykový 6,1cm (2,4") barevný displej pro ovládání.
 
Epson L6190
 
Ten je umístěn na předním panelu, který je výklopný a můžete si jej tak nastavit do lepšího úhlu, pokud máte tiskárnu níže. Na panelu je v podstatě jen tlačítko pro zapnutí a vypnutí tiskárny (pokud je tiskárna pod proudem ve standby, jeho okruží svítí bílým světlem, možná až moc jasným), dále tlačítko s domečkem vás v menu vrátí na výchozí stránku a pak už je jen na druhé straně tlačítko s otazníkem, které spouští nápovědu.
 
Epson L6190
 
Displej je dotykový a musím říci, že byl o něco svižnější, než jsem očekával. U podobných produktů dochází obvykle k tomu, že je rozhraní kostrbaté, pomalé, animace spíše trapné a podobně. U L6190 sice rozhodně nemáte pocit, že byste ovládali moderní smartphone, uživatelské rozhraní ale působí vcelku moderně, citlivost na stisk je rozumná (hůře se mačkají tlačítka u kraje), a i když animace nejsou naprosto plynulé, působí docela příjemně.
 
Epson L6190 ADF
 
Překlopením krytu na horní části otevřete vstup pro podavač ADF, chce to ale trochu síly (trochu jsem se bál, že něco zlomím). Podavač má kapacitu na 30 listů A4 a je jednostranný.
 
Epson L6190 skener
 
Když vyklopíte víko skeneru, uvidíte plochu pro skenování až do formátu A4. Máme zde typický CIS skener s rozlišením 1200×2400 dpi. Víko je třeba vyklopit až do téměř pravého úhlu, což je první aretovaná pozice.
 
Epson L6190 podavač
 
Podavač je zde jen jeden a jeho kapacita má stačit až na 250 listů (max. 20 fotografických listů). Papíry se v tiskárně přetáčí, takže strana, na kterou chcete tisknout, musí být dole. Po zatlačení podavače zpět do tiskárny se vás L6190 zeptá, jaké papíry jste vložili a vy to odkliknete na dotykovém displeji. Maximálně by si měla poradit s gramáží 250 g/m2 (otestováno, žádný problém). Druhý podavač už tiskárna nemá.
 
Epson L6190 výstupní podavač
 
Nechybí pochopitelně ani výstupní podavač (nad tím vstupním). Jeho kapacita je dle Epsonu 30 listů.
 
Epson L6190
 
Hlouběji po stranách najdete dvě prohlubně, které naznačují, kde se vyklápí celé víko (tedy víko ADF podavače i s celým skenerem). Pak se dostanete k tiskové části Epsonu L6190.
 
Epson L6190
 
Nás bude pochopitelně nejvíce zajímat pravá část. Zde je další výklopné víko, které ukrývá 4 modré pacičky, pod kterými jsou velkoobjemové nádržky na inkoust. V našem případě byl inkoust už doplněn a nebylo ho třeba v průběhu testu ani doplňovat.
 
Epson L6190
 
Přesnou kontrolu inkoustu tiskárna neumí, a tak jsou zde průhledné nádobky, v kterých můžete vidět, kolik ještě zbývá inkoustu. Záleží však na okolním na světle, jak moc dobře toto uvidíte.
 
Epson L6190
 
Na zadní straně toho na první pohled moc není, to hlavní se skrývá spíše po stranách tiskárny. V levé části si můžeme všimnout velmi důležitého detailu. Je zde uživatelsky vyměnitelná nádobka odpadního inkoustu. Pokud se naplní, není třeba zbytečně nákladné opravy nebo vyhození tiskárny, ale za něco málo přes 200 Kč seženete novou nádobku a během minuty tiskárna pojede znovu (odšroubujete jeden šroubek, vytáhnete starou, vložíte novou, zašroubujete šroubek). Jen je škoda, že totéž není možné u levnějších tiskáren.
 
Epson L6190 porty
 
Naopak v pravé části konečně vidíme porty k připojení tiskárny. Dole je to napájení elektřinou, pak tu máme EXT a LINE pro připojení telefonu a faxu. Faxovou část jsme v recenzi netestovali. Dále tu jsou vzadu porty USB pro připojení k počítači a RJ-45 pro připojení k počítačové síti.
 

 
Abyste měli představu, jak vypadá displej tiskárny, zde předkládám několik ukázek nabízených obrazovek. Základní menu ukazuje funkce tiskárny (kopírovat, sken, fax,...), nahoře jsou pak ještě funkce k bezdrátovému připojení a nastavení zvuku. Vřele doporučuji zvuk vypnout, je docela otravný. Pravý snímek ukazuje obrazovku pro kopírování.
 

 
Tiskárna vám pochopitelně umožní i konfigurovat nastavení tisku nebo kopírování.
 

 
Dost důležitá je sekce údržby, protože občas bude potřeba tiskárnu správně nastavit, aby tiskla s dobrou kvalitou. Testovaný kousek to rozhodně vyžadoval, nebyl totiž nějakou dobu používaný.
 

 
Epson EcoTank L6190 je moderní tiskárna, takže přítomnost bezdrátového rozhraní Wi-Fi už nepřekvapí. Jde o kancelářský model, takže tu najdete i funkci faxu.
 

 
Tiskárně nechybí ani nápověda, která ukáže, jak na tiskárnu, co dělat při různých problémech a některé postupy jsou i animované.
 
Technické specifikace: Epson EcoTank L6190
Tiskárna
Technologie tisku PrecisionCore
Počet trysek 400 černých, 128 pro každou barvu
Velikost kapek 3,3 pl
Max. rozlišení 4800×1200 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 33 str/min (15 str./min. ISO/IEC 24734)
Rychlost tisku A4 barevně 20 str/min (8 str./min. ISO/IEC 24734)
Rychlost tisku A4 oboustranně 6,5 str./min černobíle, 4,5 str./min barevně (ISO/IEC 24734)
Doba tisku 10×15cm fotografie 69 s
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge (náplně)
4 (černá, azurová, purpurová, žlutá)
Duplexní tisk ano
Podporovaná gramáž papíru 64 - 256 g/m2
Zásobník papíru 250 listů
Zásobník papíru ADF 30 listů
Max. objem tisku -
Kopírka
Max. rychlost neudáno
Max. rozlišení neudáno
Doby výtisku prvního kopie -
Skener
Max. rozlišení 1200×2400 dpi
Snímač CIS s LED diodou
Rozhraní -
Barevná hloubka 16 bitů na barvu (interně), 8 bitů na barvu (externě)
Rychlost skenování černobílé -
Rychlost skenování barevné -
Ostatní
Spotřeba 12 W (kopírování), 5,4 / 1 W (ready / standby), 0,3 W (vypnuto)
Rozměry 375 × 347 × 231 mm
Hmotnost 7,3 kg
Připojení USB 2.0, Ethernet (100 Mbps), fax (33,6kbps), Wi-Fi (IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi Direct)
LCD displej dotykový, úhlopříčka 6,1 cm
Hluk -
Dodaný software Epson Scan 2
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama