reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson L550: tisknu superlevně!

9.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson L550: tisknu superlevně!
Epson to se snižováním tiskových nákladů myslí opravdu vážně a jeho nová multifunkce L550 tiskne až za směšně nízké částky. Pojďme se podívat, jak je na tom i s kvalitou a rychlostí tisku nebo skenováním.
V dnešní recenzi se budeme věnovat multifunkci od Epsonu, modelu L550. Jde o kancelářský přístroj, který má bojovat proti laserovým multifunkcím menšími rozměry, výrazně nižší spotřebou elektrické energie i mnohem nižšími tiskovými náklady, a to i přesto, že využívá inkoust. Už dávno totiž neplatí, že laserovky tisknou vždy levněji. Zejména u levnějších zařízení je tomu naopak. Epson L550 je totiž CISS systém, inkoust nalíváte do velkých zásobníků na boku tiskárny. Jedna náplň stojí dokonce o trochu méně než cartridge do běžné tiskárny, ale její objem je téměř o jeden desítkový řád vyšší. Navíc při koupi dostanete další dvě lahvičky s černým inkoustem navíc.



Horní víko lze odklopit, pod ním najdete klasický CIS skener s rozlišením 1200×2400 dpi. Má aretaci zhruba v 80° úhlu, ale je dost slabá. Občas jsem měl pocit, že (s trochou nadsázky) postačí jen závan větru a víko poletí nemilosrdně dolů.





Na víku najdete podavač dokumentů (ADF), který pojme až 30 listů. Bohužel není oboustranný, a tak se o otáčení musíte starat ručně. Totéž se týká i tisku. Duplexní tisk tu je, ale jen v rámci ovladačů, které vás vyzvou k manuálnímu otočení papírů (tiskárna se postará jen o to, aby byl tisk po otočení správně rozvržen).





Po otevření tiskárny neuvidíte nic zajímavého. Cartridge tu nejsou, zásobníky inkoustu najdete na pravé straně tiskárny a z nich se jen nasaje trocha inkoustu do zásoby.





V podstatě tedy vidíte tiskovou hlavu, ale bez instalovaných náplní.





Na přední části je pak skloněný panel s tlačítky a malým LCD displejem.





Nelze si nevšimnout např. tlačítek pro fax, který je touto tiskárnou podporován. Naopak bezdrátovou síť tu nenajdete.





Zleva tu najdete tlačítko pro vypnutí a zapnutí multifunkce, dále kontrolku připojení k síti. Následuje dvouřádkový jednoduchý LCD displej a pod ním tři tlačítka pro volbu módu (kopírka, faxování, skener). Dále tu vidíte kontrolku ADF (automatického podavače). Směrem doprava je čtyřsměrný ovladač pro pohyb v menu a potvrzovací tlačítko OK. Spodním tlačítkem MENU vyvoláte menu nabídky a Back vás vrátí o úroveň zpět. V menu nabídkách se pohybujete šipkami do stran, což platí i pro nastavování jednotlivých parametrů. Protože má displej jen dva řádky, je navigace v něm poněkud komplikovanější, na což se podíváme ještě na konci této kapitoly.





Následují tlačítka, která využijete zejména u faxování. Fax nemám k dispozici, proto tato oblast nebude v recenzi otestována. Budou nás tedy zajímat až poslední tři barevná tlačítka. To červené zastavuje tisk, spodní dvě pak spouští tisk nebo skenování (tedy nikoli tlačítkem OK). Levé tlačítko B&W spouští černobílé skenování/kopírování, pravé zelené tlačítko pak spouští barevnou verzi. Jak je vidět, na tiskárnu se neuvěřitelně rychle chytá prach.





Výstupní podavač je už tradičně trochu vratký, ale samotný plast je relativně bytelný. Můžete použít i záklopku, která papíry zvedne o kousek výš. Epson L550 mě ale nepříjemně překvapil jednou zvláštní záležitostí. Po vytištění a vyjetí papíru z tiskárny se na pár sekund vždy ozval nepříjemný vysokofrekvenční zvuk. Původně jsem to měl za vadu kusu, ale naprosto totéž dělá i druhá tiskárna Epsonu, jejíž recenzi připravujeme. Ostatně i při skenování tato multifunkce umí trochu zvláštně hučet.





Vstupní podavač je vzadu a jeho instalace je jen o trochu složitější. Vytáhnete obě části podavače, sklopíte je kousek vzad a odklopíte průhlednou krytku proti prachu.





V zadní části vidíte přípojku na telefon a fax, dále je tu RJ45 konektor pro ethernetové síťové připojení a vzadu je USB port. Je dost zastrčený vzadu, což ztěžuje připojení kabelu ve stísněných prostorách (raději jej preventivně připojte dříve, než tiskárnu usadíte na finální místo). Vlevo je ještě vidět konektor pro kabel elektrické sítě.





V kartonovém balení uvnitř krabice naleznete šest lahviček s inkoustem, každá z nich má 70 mililitrů. Tiskárna pracuje jen se čtyřmi barvami, modrou, purpurovou, žlutou a černou. Tu černou tu ale najdete hned třikrát (dvě balení navíc).





 

 

 



Toto je zásobník se čtyřmi oddíly, každý pro jednu barvu. Vepředu je také přepínač pro zajištění přívodu inkoustu, např. v případě přepravy tiskárny.






Zde dobře vidíte čtyři hadičky s inkoustem. Celý zásobník se na tiskárnu jen nasadí, takže při přepravě může vcelku snadno spadnout.





Odklopíte pojistky, nalijete celou lahvičku inkoustu, vše zaklopíte a vrátíte zpátky. Tiskárna si nasaje a připraví inkoust, poté už můžete vesele tisknout.





Jak již bylo řečeno, LCD displej má zobrazení do dvou řádků, které je dost nepřehledné a nastavování poměrně komplikované. Mnohem raději bych tu viděl modernější barevné LCD s vyšším rozlišením. Pro nastavování se různě používá tlačítko MENU, směrová tlačítka a tlačítko OK. Ze začátku vám navíc přijde, že zde ani není moc logika v ovládání, ale po nějaké době už pochopíte, jak se jednotlivé menu nabídky rozklikávají a nastavují.





Tiskárna tedy vypadá slibně pokud jde o tiskové náklady, naopak trochu slabší je výbava, kdy v podstatně nepodporuje automatickou duplexní technologii (jak u tisku, tak u skenování).

Technické specifikace: Epson L550
Tiskárna
Technologie tisku piezoelektrická
Počet trysek 180 černých, 59 pro každou barvu
Velikost kapek 3 pl
Max. rozlišení 5760×1440 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 33 str/min (9 str./min. ISO/IEC 24734)
Rychlost tisku A4 barevně 15 str/min (4,5 str./min. ISO/IEC 24734)
Doba tisku 10×15cm fotografie -
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge 4 (černá, azurová, purpurová, žlutá)
Duplexní tisk ano (ruční)
Podporovaná gramáž papíru 64 - 95 g/m2 (+ fotografické papíry)
Zásobník papíru 100 listů, 20 fotografických papírů
Zásobník papíru ADF 30 listů
Kopírka
Max. rychlost -
Max. rozlišení -
Doby výtisku prvního kopie -
Skener
Max. rozlišení 1200×2400 dpi
Snímač CIS
Rozhraní -
Barevná hloubka 48 bitů (interně), výstup 24bitový
Rychlost skenování černobílé 2,2ms/řádek (300dpi), 2,4ms/řádek (600dpi)
Rychlost skenování barevné 7ms/řádek (300dpi), 12,7ms/řádek (600dpi)
Ostatní
Spotřeba 10 W (kopírování), 4,0 / 2,0 W (ready / standby), 0,3 W (vypnuto)
Rozměry 474 × 377 × 226 mm
Hmotnost 6,2 kg
Připojení USB 2.0, Ethernet (100Mbps), fax (33,6kbps)
LCD displej -
Hluk 37 dB(A)
Dodaný software Epson Easy Photo Print, Epson Event Manager, Epson Scan, EpsonNet Print
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama