reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Externích 5.1 kanálů od Creative

30.3.2011, Jan Vítek, recenze
Externích 5.1 kanálů od Creative
Nebaví vás u vašeho notebooku poslouchat zvuk z integrovaného zvukového čipu a rádi byste si pořídili něco lepšího? Tím může být Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro, tedy externí zvuková karta pro USB s podporou 5.1 kanálů a dálkovým ovladačem.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Pokud je tato karta určena jako externí náhražka integrovaného zvukového čipu v notebooku, pak ji musíme také s takovým řešením poměřovat. Využit k tomu byl model Asus B80A vybavený klasickým čipem třídy Realtek High Definition Audio. Ještě předem ale uvedu, že s externí kartou Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro po dobu provozu nevznikly žádné potíže a vše fungovalo tak, jak má. Zvukovka se po prvotní instalaci vždy po opětovném připojení ihned ohlásila a začala automaticky pracovat. Nastavena pak byla v systému na 24 bit a 96 kHz.



Co se týče nezávislého využití více kanálů, pak pro to jsem využil ASIO4ALL verze 2.10, které bez problémů zprovoznilo 4 kanály. To bylo posléze úspěšně vyzkoušeno v Traktor DJ Studio s nastavením, jež ukazuje obrázek výše, a to bez jakéhokoliv dalšího nastavování (ASIO Settings). Lze tedy předpokládat, že ani jinde nebudete mít problémy.

Kvalita zvuku linoucího se z konektorů X-Fi Surround 5.1 je v porovnání s integrovanou zvukovkou zmíněného notebooku zcela jistě znatelně vyšší. Především je zvuk vyrovnanější, čistší a má dle mého názoru i bohatší a prokreslenější basy a středy. Výšky zase znějí z integrované zvukové karty jako obvykle trošku kovově a ukřičeně, což se v tomto případě zklidnilo. Zvuk se zkrátka a dobře v podání X-Fi Surround 5.1 uklidnil, vyrovnal a dal vyniknout detailům.

Pro pořádek ještě uvedu, že jsem k posouzení využil především sluchátka Sennheiser HD-497 a pak obvykle používané nahrávky v kvalitě FLAC nebo 320kbps MP3 - Black Francis - Test Pilot Blues, Peter Gabriel – A Different Drum, Air - Electronic Performers, Courtney Pine - Hardtimes a jiné.


Závěrečné hodnocení


Nová verze Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro dle našich zjištění nabízí oproti starší bez označení Pro pouze jiný a menší dálkový ovladač. Její hardware jinak vypadá naprosto identicky a stejně tak i nabídka funkcí. To ale není výtka směrem k výrobci, neboť ten již prodej staršího modelu dle všeho ukončil a nový tak na něj pouze navazuje (proto v grafu s cenou najdete název starší verze).


- klikněte pro zvětšení -

Komu se bude tento produkt hodit? Určitě ne uživatelům, kterým stačí notebook vybavený základním zvukovým řešením, nebo těm, kteří využívají digitální zvukový výstup třeba v podobě rozhraní HDMI. Na své si naopak přijdou zájemci o kvalitnější zvukové řešení, které bude ale stále nabízet analogový signál (i když X-Fi Surround 5.1 Pro má pochopitelně i S/PDIF) pro až 5.1kanálový zvukový systém. Osobně jsem byl se zvukem spokojen, ovšem někteří uživatele se setkali s občasným praskáním.

Samotné zařízení má dobře zpracované tělo s velkým kovovým knoflíkem pro softwarové nastavení hlasitosti, užitečný dálkový ovladač spolupracující se základními přehrávači ve Windows, ale jeho ovladače a utility by zasloužily integrovat do jednoho přehledného a funkčního celku. Takto jsou roztroušené a hlavní nastavení tu máme dokonce dostupné ve dvou různých aplikacích. Pro využití Dolby Digital EX a DTS nám nakonec Creative umožnil stažení softwaru PowerDVD.


Slušné provedení s velkým ovladačem hlasitosti
Roztroušený doprovodný software
Kvalitní zvuk (na svou třídu) s více kanály
Dálk. ovladač nelze nastavit pro jiné aplikace
Dolby Digital EX, DTS
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1350 Kč s DPH, záruka 2 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama