reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra

25.10.2005, Pavel Kovač, recenze
FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra
Každá moderní domácnost se dnes neobejde bez DVD přehrávače, počítače a popřípadě i harddiskového rekordéru. Co když ale stačí jen jeden přístroj? Barebone systém od firmy FIC splňuje všechny tyto požadavky a přídává spousty dalších funkcí.
BIOS a přetaktování

Ačkoli se jedná papírově o desku, která má relativně velké možnosti pro přetaktování, tak ji výrobce obdařil BIOSem, který jakékoli přetaktování neumožňuje. Na jednu stranu to je docela škoda, na druhou stranu asi ví, co dělá a že chlazení je uzpůsobeno přesně na míru a nějaké vyšší takty (teploty) procesoru by již nemusel chladič zvládnout popřípadně rapidně by se zvětšil hluk samotného přístroje, a to jak jistě uznáte, tak v místnosti, kde chcete sledovat filmy a poslouchat hudbu, není zrovna nejlepší vlastnost.


Základní menu BIOSu typu Award



Frequency/Voltage Control

Ani položka Frequency/Voltage Control nenabízí prakticky žádné možnosti nastavení. Jediné pokročilejší nastavení, které lze u BIOSu měnit, je podpora HyperThreadingu, tato funkce se skrývá pod položkou Advanced BIOS Features.


Advance BIOS Features

Smíříme se s výchozí frekvencí pamětí a procesoru a pustíme se do testů.


Výkonnostní testy

Nejdříve se zaměříme na výkonnostní testy. Zde se však ledacos dá předpokládat již ze samotných specifikací. A tak jistě pro většinu z vás nebudou nijakým překvapením.


Sada testů programu Everest Ultimate Edition

FIC Spectra - Everest Ultimate Edition testy
Propustnost pamětí při čtení
4829MB/s
Propustnost pamětí při zápisu
1820MB/s
Latence pamětí
99,9ns
CPU Qeen
2437
CPU PhotoWorks
3295
CPU ZLib
15325kB/s
FPU Julia
1733
FPU Mandel
3025
FPU SinJulia
1421

SiSoft Sandra 2005


FIC Spectra - SiSoft Sandra 2005
CPU Arithmetic
ALU - 9297MIPS
FDU/SSE2 - 3805/6505MFLOPS
CPU Multimedia
Integer - 22624 it/s
Floating-Point - 29945 it/s
Mem-Bandwith
Int Buff`d - 4529 MB/s
Float Buff`d - 4533 MB/s

Naprosto stejně je tomu i u programu Sandra 2005. Zkrátka žádné překvapení se nekoná. Na druhou stranu proč by také mělo, že?

HDTach


FIC Spectra - HDTach
CPU usage
2 %
Avarage read
50,4 MB/s
Burst
124,9 MB/s
Přístupová doba
20,5ms

U programu HDTach jsem byl velmi zaražen přístupovou dobou. Jak je vidno, tak pevný disk má AAM nastaveno na Quiet aby nerušil při práci. Je to rozhodně lepší, než kdyby výrobce nechal původní hodnotu a disk by vám nepříjemně "chroupal". Spousta uživatelů by byla schopna tuto situaci řešit sama, ale musíme si uvědomit, že přístroj je určen převážně pro méně zdatné jedince v oblasti výpočetní techniky.

3dmark 03


FIC Spectra - 3dmark 03
Počet bodů
1958
Game Test 1
69,8 FPS
Game Test 2
10 FPS
Game Test 3
9,7 PS
Game Test 4
15,2 FPS

Celkové skóre v 3DMarku03 není nikterak slavné. Avšak zcela odpovídá grafické kartě. Je celkem škoda, že zde není přítomno výkonnější grafické jádro, které by zvládalo i nové hry. V tom případě by se dalo uvažovat i o využití Spectry jako herní "konzole".

Aquamark 3


FIC Spectra - Aquamark 3
Počet bodů
17925


Testy na měření výkonu máme zdárně za sebou a teď se podíváme na to jak je na tom náš krasavec, co se týče zvuku a obrazu.

Testovací sestava

Pro testování byla použita televize SONY KV-E294D. Ta sice nepatří mezi nejlepší, avšak dokáže i tak odhalit nekvalitní DVD přehrávače. Pro zvuk posloužil reciever ONKYO TX-DS484 a k němu napojené čtyři kusy reprobeden Tanoy Mercury M3 plus jeden středový od stejné značky.




Kvalita obrazu

Obraz jsem posuzoval na dnes již postarší, avšak stále dobré televizi SONY KV-E2941D. Propojení TV a grafické karty bylo samozřejmě pomocí S-Video kabelu. Grafická karta poskytovala velmi dobře prokreslený obraz, bez výrazného chvění na ostrých přechodech a co je hlavní, tak s krásným podáním barev. Jen je škoda, že Windows XP MCE neposkytují možnost změnit rozlišení na PAL popř. NTSC (v našich končinách je samozřejmě PAL). Nejnižší rozlišení bylo 800x600 a při výstupu na klasickou CRT TV (PAL) dochází k přepočítání na 720x576, čímž lehce utrpí kvalita obrazu. Také je opravdu škoda, že obraz má na horním a dolním okraji černé pruhy, a tak je vlastně lehce širokoúhlejší, než by měl být.


Kvalita zvuku

Nejdříve jsem zaměřil svá ouška na prostorový zvuk. K tomu posloužily Hvězdné války Ep1 a 2. Při zapojení S/PDIF zvuku (použil jsem jiný přehrávač, který dokázal převést digitální prostorový zvuk - Media Player Classic) byl zvuk prakticky bez chyby, což bylo logické. Jediné, co mě vadilo, bylo občasné "lupnutí" v reprobednách, jako by se ztratila cestou nějaká data. Avšak kabel je odzkoušený a relativně kvalitní ProfiGold PGD561.

Při propojení klasickými analogovými kabely se ovšem zvuk celkem zhoršil. Ovšem vzhledem k tomu, že se jedná o integrované řešení, jde o velmi dobrý výsledek. Jen výšky byly lehce oříznuté a celkově méně výrazné.

Poté jsem do přehrávače vložil mé asi nejoblíbenější album - "Sometimes God Hides: The Young Persons Guide To Discipline" a poslouchal a poslouchal. O digitálním přenosu zvuku se nemá ani cenu zmiňovat, zde je vše v rukou recieveru. Takže se zaměřme na analogový, zde docházelo k mírnému zastření ve výškách (stejně jako u prostorového zvuku) a také jsem postřehl, že středy jsou mírně čistší, než bych si přál. Avšak moje ucho není tolik vycvičené, abych zaregistroval něco více.
reklama