reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flexibilní silikonové klávesnice - mají co nabídnout?

25.4.2008, Jan Vítek, recenze
Flexibilní silikonové klávesnice - mají co nabídnout?
V dnešní recenzi se ukáží tři flexibilní silikonové klávesnice, které se na našem trhu již poměrně rozšířily. Zde je otázkou, na jaké použití se tyto klávesnice hodí a jak se na nich vůbec píše. To budou moci ukázat dva modely značky Acutake a jeden Redstar.
Kapitoly článku:
  1. Flexibilní silikonové klávesnice - mají co nabídnout?
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Na vyzkoušení jsme měli již pěknou řádku klasických klávesnic a také několik podsvícených modelů. Zatím jsme si ale nepředstavili flexibilní klávesnice vyrobené ze silikonu, které se dají jednoduše srolovat dle potřeby, jsou odolné proti prachu a vodě, a díky tomu jsou i snadno omyvatelné. Celkem se představí tři modely od dvou firem:
  • Acutake - DarkRoll Keyboard
  • Acutake - LightRoll Keyboard
  • Redstar - Flexibilní silikonová klávesnice (RS-KB-FLEX)


- klikněte pro zvětšení-

Všechny tři klávesnice toho mají spolu velmi společného, jak je vidět již na první pohled a dokazuje to i manuál, který je u firem Acutake a Redstar naprosto totožný. Redstar však své silikonové klávesnice nabízí již přes rok. Předem mohu říci, že zpracování a design jsou naprosto stejné a jediné, čím se klávesnice od sebe viditelně liší, je barva silikonu a také podsvícení, které jako jediná z trojice nabízí Acutake LightRoll Keyboard. Proto jistě nebude na škodu, když se budu na klávesnice většinou obracet jako by byla testována jedna jediná.

Flexibilní silikonové klávesnice
ModelyAcutake DarkRoll Keyboard
Acutake LightRoll Keyboard
Redstar Flexibilní silikonová klávesnice
Rozměry495 x 138 x 12 mm
Materiálsilikon
Počet kláves109 standardních
Zdvih2 - 3 mm
RozhraníUSB a PS/2


- klikněte pro zvětšení-

Klávesnice jsou tedy vyrobeny z měkkého silikonu, jenž zaručí, že je možné je bez rizika srolovat, aby mohly být snadněji přenášeny. Přesto ale nejsou v tomto směru nezničitelné. Do těsné ruličky je srolovat můžete, ale není radno je v ohybu lámat, tlačit na ně ve srolovaném stavu a nechat na nich po delší dobu položené těžké předměty. Mohlo by se pak stát, že vodivé vrstvy se v některém místě poškodí a to by byl konec klávesnice.


- klikněte pro zvětšení-

Ze spodní strany klávesnic nenajdeme kromě několika malých samolepek vůbec nic, takže se jimi vůbec nebudeme zabývat a mrkneme se na ně seshora. Všechny modely mají na pravé straně měkkým silikonem zakrytou oblast, kde se evidentně skrývá veškerá elektronika včetně třech světelných diod pro indikaci zapnutí Num Lock, Scroll Lock a Caps Lock. Kromě toho na tomto místě uvidíme firemní loga.


- klikněte pro zvětšení-

Z horní části zakryté elektroniky vychází kabely zakončené velkým USB konektorem. Všechny klávesnice mají ve svém balení ale přidanou ještě redukci na klasický PS/2 port.



Klávesnice jsou všechny vybaveny celkem 109 standardními klávesami, z nichž je mezerník rozdělen na dvě poloviny. Mezi standardní klávesy se zde počítá také trojice ve složení Wake Up, Sleep a Power pro oživení počítače, jeho uspání, nebo rovnou vypnutí. Kvůli nim se klávesy Print Screen, Scroll Lock a Pause/Break musely přesunout o řádek dolů.



Jinak na rozložení kláves neni nic nestandardního, snad až na dvojici nepopsaných kláves po stranách mezerníků, které však nemají vůbec žádnou funkci, stejně jako trojice "čudlíků" nad numerickou částí.
reklama