reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Core 500: pro vaše Mini ITX

13.1.2016, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Core 500: pro vaše Mini ITX
Počítačová skříň Fractal Design Core 500 je určena pro malé základní desky Mini ITX, na nichž si můžeme díky ní postavit i vysoce výkonnou sestavu, i když s jistými omezeními. I na ty se zaměříme v naší dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
Dnes tedy budeme zkoumat malou skříň pro stále populárnější formát základních desek Mini ITX, které dnes mohou posloužit jako základ i velice výkonného počítače. Musí nám ale stačit jeden jediný slot PCI Express pro grafickou kartu a pokud nám taková deska nenabídne další uspokojivou výbavu, další rozšíření pomocí karet není možné. Jinak tu ale máme dost pozic pro pevné disky, SSD a dokonce i optickou mechaniku, instalovat můžeme také výkonný ATX zdroj a vodní chlazení. Nicméně stále jde o malou skříň, kde nebude místa nazbyt, a tak se některé komponenty budou navzájem omezovat.


- klikněte pro zvětšení -

Cílem recenze je tedy také zjistit to, v čem by mohly spočívat případné problémy s kompatibilitou ve snaze vytvořit ve Fractal Design Core 500 výkonnou sestavu. Zvláště zde tedy musíme brát ohled na daná omezení, která jsou v následující tabulce uvedena v kolonce Kompatibilita.



Samotná skříň je dodávána v prosté lepenkové krabici s jednoduchým černým potiskem. V ní se rozhodně nepronese, však sama váží jen 4,4 kg.

Model
Fractal Design Core 500 (FD-CA-CORE-500-BK)
Celkové rozměry
250 x 213 x 380 mm
Hmotnost
4,4 kg
Materiál
plast, SECC
Kompatibilita
základní desky Mini ITX
zdroje o hloubce až 170 mm (nemodulární), 160 mm (modulární)
až 170 mm vysoký chladič CPU
až 310 mm dlouhá karta
Šachty
3x 3,5" pozice
3x 2,5" pozice
1x 5,25" externí pozice
Přední I/O panel
2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
2x
Chlazení
1x 120/140 mm zadní (instalován 140mm Fractal Design Silent Series R3 @ 1000 RPM)
2x 120/140mm vrchní (nebo až 280mm radiátor s tloušťkou max 100 mm)

instalace 240mm a 280mm radiátoru vyžaduje odstranění ODD šachty
magnetický prachový filtr nahoře a vlevo, další filtr pod zdrojem

Testovaná skříň tedy moc místa nezabere, i když na hloubku má 380 mm, aby se do ní vešla deska, ATX zdroj i poměrně dlouhá grafická karta. Předesílám ale, že budeme muset věnovat zvlášť vysokou pozornost výběru právě napájecího zdroje, který nám může zhatit zprovoznění celé sestavy. Stejně tak mohou nastat problémy při instalaci procesorového chladiče nebo případného vodního chlazení, ale tomu se budeme věnovat později.

Na tak malou skříň je velice slušná nabídka pozic pro úložná zařízení. Pro pevné disky i 2,5" SSD jsou tu shodně tři a navíc také jedna mechaniková. Můžeme přitom využít všechny tyto pozice, a do skříně tak nainstalovat až sedm úložných zařízení, což nám drtivá většina desek formátu Mini ITX ani neumožní. Nicméně v takovém případě bych nechtěl rozvádět mezi tolik zařízení potřebnou kabeláž, neboť ta jsou rozeseta všude možně.

Nabídka předního I/O panelu je standardní, čili dva USB 3.0 a dva 3,5mm audio konektory. Pro základní chlazení nám bude naprosto stačit dodávaný 140mm ventilátor, který tak malou skříň musí být schopen dobře odvětrat. Případně si můžeme nahoru dát dva další stejně velké (případně až 280mm radiátor), ale tím si snížíme užitnou výšku. Ale instalovat další ventilátory nahoru snad nebude nutné, vždyť zdroj se bude větrat okolním vzduchem nasávaným skrz spodní průduchy a karta zase bude mít k dispozici boční průduchy. Nutno dodat, že všechny hlavní nasávací otvory jsou kryty prachovými filtry.


Zpracování skříně


Fractal Design Core 500 nepatří mezi drahé skříně, takže výběr materiálů tomu odpovídá. Vepředu sice můžete vidět něco, co připomíná černě eloxovaný broušený hliník, ale jde pouze o plastovou imitaci. Zbytek skříně je převážně z plechu SECC s černým nátěrem, který má v případě krytu tloušťku 1 mm a vnitřní konstrukce je spíše 0,8mm. To musí pro takto malou skříň naprosto stačit, aby byla pevná a poskytla našemu hardwaru dobrou oporu. Zpracování je už na první pohled kvalitní a ve vysoké míře jsou zde využity plechy s přeloženými okraji, které zvyšují tuhost konstrukce a chrání naše prsty před pořezáním.


- klikněte pro zvětšení -

Vnější kontrukce nás ničím nepřekvapí. Vepředu máme plastový panel s jednou 5,25" záslepkou, filtrovanými postranními průduchy a nahoře je I/O panel se dvěma USB 3.0, dvěma audio konektory pro sluchátka a mikrofon, kontrolkou disků a tlačítky Power a Reset. Tento panel ale není součástí předního panelu, který tak můžeme sundat, aniž bychom si ze skříně začali tahat kabely, což se bude hodit při instalaci jednoho z 2,5" SSD. V hlavním krytu skříně ve tvaru U máme potřebné průduchy, a to jednak v levém boku pro nasávání vzduchu grafickou kartou, pak tu jsou horní výdechy pro případné ventilátory/radiátor a nakonec menší pole průduchů v pravé části, kde se bude nacházet výdech počítačového zdroje.


- klikněte pro zvětšení -

Když se podíváme na spodní část skříně, uvidíme menší gumové nožky a také vysunovatelný prachový filtr pod pozicí zdroje. Je zřejmé, co tu hrozí. Nebude vůbe vhodné tuto skříň provozovat položenou na koberci, protože výškový rozdíl mezi nožkami a prachovým filtrem je pouze 7 mm, takže ten by se mohl kobercem snadno ucpat, což by ohrožovalo napájecí zdroj.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části máme prostor pro I/O porty základní desky a také dvouslotovou grafickou kartu. Nejvíce místa zabere zadní 140mm ventilátor, namísto nějž můžeme nainstalovat také menší 120mm kousek. Pro napájecí zdroj je tu konektor, od kterého uvnitř vede kabel dále do skříně. Kryt skříně zajišťují celkem čtyři přítlačné šroubky a další je nad pozicí karty, aby mohl posloužit k jejímu zajištění. To tedy nad rámec dvou šroubků přidržujících záslepky.


Příslušenství


Uvnitř skříně máme malý sáček s nezbytnými šroubky a také plastovými páskami pro ukotvení kabelů, které zvláště zde přijdou vhod. Vedle toho už je zde jen brožurka s nabídkou skříní značky Fractal Design a obrázkový manuál, z nějž vše pochopíte i bez popisných textů.

reklama