reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Core 500: pro vaše Mini ITX

13.1.2016, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Core 500: pro vaše Mini ITX
Počítačová skříň Fractal Design Core 500 je určena pro malé základní desky Mini ITX, na nichž si můžeme díky ní postavit i vysoce výkonnou sestavu, i když s jistými omezeními. I na ty se zaměříme v naší dnešní recenzi.

Instalace - 1. sestava


Do skříně Fractal Design můžeme tedy nainstalovat i velice výkonnou sestavu, ale jsou tu jistá omezení, která by nám to mohla zhatit. Tato omezení vycházejí především ze vztahu zdroj - grafická karta a už z první fotografie je zřejmé, o co jde. Zdroj je umístěn tak, že jeho kabeláž míří k levému boku skříně a může zasáhnout i do prostoru, který budeme potřebovat pro delší grafické karty. Pokud se rozhodnete pro tzv. Mini ITX karty, jejichž délka nepřesahuje 170 mm (rozměry desky Mini ITX), pak vás zdroj nemusí moc trápit, samozřejmě pokud nebude mít hloubku 20 cm.

Problém nastává v případě, kdy grafická karta přesáhne desku až do prostoru zdroje a v takovém případě můžeme narazit buď na něj nebo na jeho (byť neosazené) konektory modulární kabeláže. Právě tento případ nastal v našem případě, kdy byl dovnitř instalován zdroj Lepa G1000, jenž má bez konektorů hloubku 175 mm a aby se vedle něj a jeho zapojených konektorů vešla karta, musel by mít k dispozici aspoň 200 mm. Fractal Design tedy velice správně uvádí, že modulární zdroj může mít v tomto případě hloubku maximálně 160 mm a nemodulární až 170 mm, i když bych řekl, že ani se 175mm nemodulárním zdrojem nebudou problémy.


- klikněte pro zvětšení -

Další problémy mohou nastat při instalaci samotného zdroje. V našem případě musel být zalomený konektor přivádějící k němu proud natočen tak, že svým kabelem bránil tomu, aby mohl být zdroj zasunut na místo. Kvůli krajní pozici konektoru na zdroji přitom nešlo kabel připojit až dodatečně, takže muselo být použito trošku té hrubé síly, aby zdroj zapadl na místo. Zde je ale zřejmé, že se s takovým problémem nemusíme vůbec setkat. Stačilo by, kdyby byl konektor ve zdroji otočen, nebo alespoň posunut o kousek od okraje a bylo by po problému.


- klikněte pro zvětšení -

V ostatních ohledech je instalace bezproblémová, i když poněkud složitá, a to především s ohledem na to, že kabely jsou vesměs na takovou skříň příliš dlouhé a není zde moc míst, kde můžeme ty přebytečné schovat. Pokud si tedy chcete vytvořit úhlednou sestavu, budete muset trošku popřemýšlet a hlavně využít dodané stahovací pásky a kabely zkracovat nebo upevnit ke konstrukci skříně, ale to je ošemetné, neboť míst k tomu vhodných moc není. Využít samozřejmě nelze žádné okrajové části, protože pak by kabely či jen pásky vadily v zasunutí krytu.


- klikněte pro zvětšení -

Sestava, kterou vidíte výše, byla založena na následujících komponentách:
  • Základní deska Gigabyte E2100N s integrovaným a pasivně chlazeným APU od AMD
  • Paměti Kingston DDR3-1600 MHz 2x 4 GB
  • Zdroj Lepa G1000
  • HDD Samsung HD103SJ
  • SSD OCZ Trion 100

Jde pochopitelně o sestavu, která je poněkud nesmyslná, ale v této recenzi nám posloužila jen pro ukázku toho, jaké problémy mohou nastat při instalaci různých komponent a toho, že i v takto jednoduché sestavě je naložení s přebytečnými kabely složité. My si nyní ale ukážeme ještě druhou, daleko sladěnější sestavu.


Instalace - 2. sestava


Nyní je tedy na řadě sladěnější a daleko upravenější sestava, která je založena na následujících komponentech:
  • Základní deska Intel Clear Folk DH67CF (čipset H67)
  • Procesor Intel Core i5-2400S + BOX chladič
  • Grafická karta Gigabyte GeForce GTX 960 (GV-N960IXOC-2GD)
  • Paměti Kingston DDR3-1600 MHz 2x 4 GB
  • Zdroj Seasonic S12II-330 330W
  • HDD Samsung HD103SJ v chladiči Scythe Quiet Drive
  • SSD OCZ Vector 180

Máme tu tedy počítač založený na čtyřjádrovém Core i5 generace Sandy Bridge, které ještě dobře utáhne grafickou kartu Gigabyte s čipem GeForce GTX 960, která je právě ve velikosti pro Mini ITX desky, jejichž půdorys nepřesahuje. Ovšem použitý zdroj má hloubku pouze 150 mm a navíc ani není modulární, takže by bylo možné použít i podstatně výkonnější i delší kartu, a to až 310mm, ale na takovou bychom zase potřebovali silnější zdroj. V takovém případě by jen stačilo svazek kabelů trošku umravnit, aby kartě nepřekážel. Díky krátké kartě jsme kabely ale mohli klidně nechat na místě, protože ničemu nepřekáží. Mimochodem, i v tomto případě byla instalace zdroje kvůli pozici jeho napájecího konektoru složitější.


- klikněte pro zvětšení -

Zde jsem také už věnoval více pozornosti samotným kabelům, takže hlavní ATX kabel mohl být částečně schován do hlavní 3,5" pozice pevného disku, neboť ten sám je umístěn v 5,25" chladiči a tlumiči Scythe Quiet Drive. Sepnuty a nad tlumič umístěny byly nepotřebné kabely z předního panelu stejně jako byly na pravé straně upnuty datové SATA kabely. Nad deskou je tedy volný prostor, nehrozí, že by se něco mohlo zamotat do ventilátorů a vzduch bude moci snadno proudit ven.


- klikněte pro zvětšení -

Sestava v naprosto stejném složení se vejde také do trošku upravené skříně Lian Li PC-Q07, kde ale použité komponenty rozhodně nemají tak vysoký komfort. To dobře ilustruje už jen fakt, že odvětrávání této skříně musí zvládnout pouze zdroj, zatímco zde máme 140mm ventilátor, jenž je na svých méně než 1000RPM otáčkách velice tichý a nízkým hlukem se pak odmění také chladič procesoru a díky přístupu k čerstvému vzduchu i napájecí zdroj a grafická karta. V zátěži je tedy sestava v Core 500 daleko lépe chlazená a tišší, i když zabere více místa.

reklama