reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií

8.11.2016, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií
Ze Švédska k nám přicestovala horká novinka, která staví na úspěchu původního a již letitého modelu Define Mini. Jde o skříň s označením C, která chce nabídnout moderní zázemí pro naši sestavu s menší základní deskou.
Kapitoly článku:
Dnes tu máme zbrusu novou a moderní počítačovou skříň Fractal Design Define Mini C, která by měla opět ukázat, že to Švédové s designováním funkčních PC skříní opravdu umí. Nebudeme je tedy šetřit, neboť na skříně této značky můžeme mít zcela oprávněně vysoké nároky a zvláště od nástupkyně starého oblíbeného modelu, Define Mini, který je v prodeji už od roku 2011. Bylo tak na čase, aby se na trh dostala inovovaná verze, od níž ale nemůžeme očekávat zásadní změny. Přeci jen počítačové skříně už dávno nejsou oblast, která zažívá prudký rozvoj a to je v podstatě jenom dobře, neboť tento rozvoj nám v minulosti přinášel různé zhůvěřilosti jako obrovské ventilátory přes celou bočnici, vysokosvítivé LED (čím víc, tím líp), snahu nacpat ventilátory všude, kam se vejdou, atd.


- klikněte pro zvětšení -

Očekávat můžeme spíše takové změny, které budou reflektovat vývoj počítačových sestav, čili například odklon od 5,25" zařízení, stejně jako potřeba méně diskových pozic. Stará verze také měla vepředu ještě rozhraní USB 2.0, což nová již nemá a dále lze očekávat větší důraz na vodní chlazení.



Skříň přišla pečlivě zabalena ve dvou krabicích a chráněna jako obvykle polystyrenovými bloky a igelitem. Veškeré příslušenství se nachází uvnitř ní samotné.

Model
Fractal Design Define Mini C (FD-CA-DEF-MINI-C-BL)
Celkové rozměry
413 x 210 x 412 mm (H x Š x V)
Hmotnost
6,8 kg
Materiál
SECC, plexi, plast
Kompatibilita
Mini ITX, Micro ATX
max. 168mm vysoký CPU chladič (170mm u verze bez bočního plexi)
max. 315 mm dlouhé karty (až 335 mm bez předního ventilátoru)
Šachty
2x 3,5"
3x 2,5"
Přední I/O panel
HD Audio, 2x USB 3.0 (typ A)
Sloty
5x
Chlazení
1x zadní 120mm (obsahuje Dynamic X2 GP-12)
3x přední 120/ 2x 140mm (obsahuje 1x Dynamic X2 GP-12)
2x vrchní 120/140mm
1x spodní 120mm

přední až 280mm radiátor
vrchní až 240mm radiátor
zadní 120mm radiátor
Ceny
Define Mini C - Black: 79,99 eur
Define Mini C - Black - Window: 84,99 eur

Fractal Design Define Mini C je určena pro malé základní desky Mini ITX či Micro ATX, ale ve skutečnosti není o moc menší než řada modelů pro desky ATX. Musí být dostatečně široká na to, aby pojala vysoký procesorový chladič i hluboká pro výkonné a dlouhé grafické karty. Ušetřit jsme mohli leda tak místo na výšku, což při počtu pěti záslepek moc velký rozdíl neudělá. Nicméně tady jde spíše o základní desky. Drtivé většině uživatelů bude stačit právě formát Micro ATX, na nějž se vejde vše důležité, klidně i 2 grafické karty. Však výkonná sestava se dnes dá složit i z daleko menší desky Mini ITX, kterou dnes využijeme i my.


Co se týče ostatních omezení, máme tu v našem případě maximálně 168 mm vysoký chladič, co musí stačit snad pro každý věžovitý model se 120mm ventilátorem. A (grafické) karty mohou být dlouhé až 335 mm, když vynecháme přední ventilátor, a to také musí stačit pro téměř každou. Ve výchozí konfiguraci pak máme prostor pro tři 2,5" zařízení a dvě 3,5", což pro běžný desktop také musí stačit, zvláště když máme na moderních deskách možnost využít ještě M.2 SSD. Pozice pro mechaniky tu už není vůbec žádná. Ty ustoupily pozicím pro ventilátory či radiátory, jichž je tu celkem 7, respektive ventilátorů může být až 7. Zaplněny jsou dvě - zadní a jedna z předních, a to ventilátory Dynamic X2 GP-12 s obvyklými otáčkami 1200 RPM.

Pro vodní chlazení tu jsou radiátorové pozice vpředu, nahoře a vzadu. Dozadu můžeme dát pochopitelně jen jeden 120mm radiátor s maximální šířkou 125 mm. Ty vepředu o velikosti až 280 mm mohou být široké maximálně 145 mm a pro vrchní 240mm platí omezení tloušťky, a to 40 mm, což není moc. Tady ale záleží hlavně na tom, jak se bude radiátor omezovat se základní deskou a jejími prvky. Takže teoreticky se nahoru může vejít i podstatně tlustší radiátor, ale to už je holt třeba vyzkoušet a přeměřit naživo.


Zpracování skříně


Hlavní rozdíl ve vnějším zpracování mezi novou Define Mini C a starou Define Mini je ten, že nová verze nemá přední dvířka, ale pouze pevný panel, který můžeme leda s použitím přiměřené síly odtrhnout (viz další kapitola). Celý přední panel je plastový s plastickou imitací broušeného eloxovaného hliníku, což ale vůbec není na škodu. Však opravdový hliník by tu byl jen na parádu a zbytečně by zvyšoval výrobní cenu skříně. V panelu najdeme krom toho pouze kombinovanou LED kontrolku a jinak nikde nic, ani logo výrobce. Díky tomu je celá skříň nenápadně elegantní, což platí zvláště pro verzi, která nemá boční plexi.



Testovaná verze byla vybavena velkým bočním plexisklem, které doslova o pár milimetrů zmenší prostor pro procesorový chladič, protože je o trochu tlustší než samotná bočnice. Pokrývá především oblast základní desky a už ne případných radiátorů vepředu a nahoře. Dole také není nic k vidění, protože prostor pro zdroj je odříznutý tunelem. Samotná bočnice nemá žádné vnitřní vyložení materiálem pro tlumení hluku, protože by to nemělo smysl a můžeme očekávat, že skříň bez plexiskla jej na ní mít bude. Přidržována je dvěma přítlačnými šroubky, které zůstávají v jejích otvorech, abyste je neztratili a není třeba ji vysunovat, pouze uvolnit šroubky a otevřít jako dveře.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice je vyrobena z rovného plechu, který už je proti rezonanci podlepen těžkou fólií. Jinak má také dva zadní šroubky plus malé madlo. Z těchto pohledů si také můžete všimnout, jak vysoké jsou nožky skříně, které musí vytvořit prostor pro vzduch proudící ke zdroji a případnému spodnímu ventilátoru. Skrz boční průduchy v předním panelu bude zase proudit vzduch k předním ventilátorům.


- klikněte pro zvětšení -

Přesuneme se k zadnímu panelu, kde už toho je k pokoukání více. Pozice zaplněná zadním 120mm ventilátorem je upravena tak, abychom si jej mohli posunout trochu nahoru nebo dolů, a to v závislosti na poloze procesorového chladiče.



Pak tu je 5 záslepek bílé barvy, což je jeden z rozlišujících znaků firmy Fractal Design, vedle nich jsou průduchy navíc a dole rámeček zakrývající pozici zdroje. Ten se totiž dovnitř musí zasunout právě z této strany, jinak to nepůjde. Daný rámeček je přidržován na místě jen dvěma přítlačnými šroubky a sám o sobě je až moc subtilní. Jak můžete vidět z fotografie, snadno se ohne, což se jeho přišroubováním ke zdroji trochu srovná, ale stejně. Takový díl sloužící k připevnění často hodně těžkého zdroje by mohl být pevnější.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled seshora odhalí jednak velkou záslepku a pak také hlavní vypínač s malým resetem po levém boku, kde jsou také 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon. Vpravo zase máme 2 konektory USB typu 3.0 (modré jazýčky už dávno nejsou pravidlem). Uvnitř skříně nalezneme záslepku z orámovaného perforovaného plechu (prachový filtr) do horní pozice, kterou lze nahradit za pevnou plastovou záslepku ModuVent v případě, že budeme chtít tuto pozici osadit ventilátory či radiátorem. Ve Fractal Design ale očividně počítají s tím, že většina uživatelů je osazovat nebude a dle mě to je oprávněné očekávání.


- klikněte pro zvětšení -

Téměř celý spodek skříně zakrývá velký prachový filtr s plastovým rámem, který se vysunuje dopředu a na rozdíl od řady jiných modelů drží pevně, dobře zapadne do celku a snadno se zasunuje i do stojící skříně. Slouží pro filtrování vzduchu především pod napájecím zdrojem a pak také pod spodními průduchy, které částečně zakrývá disková šachta. Tu je možné vyjmout a uvolnit tím místo pro 120mm ventilátor, nebo jen jeden pevný disk, který se přišroubuje přímo zespodu. Osobně však nevidím pádný důvod k tomu, abyste něco takového měli dělat.
reklama