reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií

8.11.2016, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií
Ze Švédska k nám přicestovala horká novinka, která staví na úspěchu původního a již letitého modelu Define Mini. Jde o skříň s označením C, která chce nabídnout moderní zázemí pro naši sestavu s menší základní deskou.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice se otevírají pohodlně ne vysunutím, ale jako dveře s jedním velkým volným pantem za předním panelem, přičemž přítlačné šroubky z bočnic nevypadnou, takže je nelze ztratit. Otevře se nám prostorný interiér, který má nahoře jednu velkou komoru, kterou nic nenarušuje. Pozice zdroje, stejně jako diskové šachty, je umístěna dole v kovovém tunelu, takže je až na průduchy nahoře oddělena od zbytku skříně.


- klikněte pro zvětšení -

Tray pro základní desku má za sebe zasunutý již zmíněný prachový filtr, jímž můžeme nahradit vrchní plastovou záslepku ventilátorových pozic. Vedle toho ale má především také plochý kovový modul přidržovaný dvěma packami a jedním přítlačným šroubkem, do nějž můžeme umístit tři 2,5" zařízení. Nechybí pak ani 4 hlavní kryté otvory pro protáhnutí kabelů od zdroje a předního panelu, jež jako obvykle doplňuje řada poutek pro zajištění těchto kabelů. Pro to samé slouží také 3 pásky s logem výrobce a suchým zipem, jež zajišťují především právě kabely vedené od předního panelu. Dole můžete vidět šachtu se dvěma kovovými šuplíky (jeden nese krabičku s příslušenstvím) pro 3,5" pevné disky. Ty se dovnitř upevní pomocí speciálních šroubků se širokou hlavičkou přes gumové podložky, aby byly pohlcovány jejich vibrace. Celý šuplík s diskem se pak už jen zasune a zacvakne v šachtě.

Tuto šachtu lze také přesunout blíže ke zdroji, nebo rovnou vyjmout, a to skrz otvor v přepážce přímo nad ní, kterou vidíte na fotografii nahoře. Posunout ji můžeme kvůli tomu, aby se dopředu lépe vešel před šachtu ventilátor, popřípadě rovnou i radiátor. A pokud šachtu zcela vyjmete, stále máte možnost do samotného dna skříně přišroubovat holý pevný disk, a to také přes gumové podložky.


- klikněte pro zvětšení -

Mrknout můžeme také na zmíněnou perforovanou výplň horního panelu (prachový filtr), která poslouží v případě zapojení ventilátorů v horní pozici a stejná fotografie ukazuje i obě bočnice: pouze pravá má uvnitř nalepenou těžkou podložku sloužící pro utlumení vibrací. Levá bočnice má svou podstatnou část zaplněnou plexisklem, takže dávat do úzkých okrajů stejnou podložku by nemělo valný smysl.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř skříně v zadní části najdeme 5 bílých záslepek připevněných opět přítlačnými šroubky a pak už jen ventilátor Dynamix X2 GP-12 s otáčkami 1200 RPM, prostý 120mm model s napájením pomocí 3pinového konektoru. Fractal Design zde už vypustil jednoduchý třípolohový regulátor otáček, který stejně nebyl uživatelům moc po chuti, takže je třeba se spolehnout na základní desku a/nebo zdroj. Přední ventilátor je totiž napájen stejným způsobem a případnou redukci na Peripheral Power si musíme zajistit sami.



V přední části je vidět, že instalovaný ventilátor se nachází v prostřední pozici, a má tak nad sebou a pod sebou ještě po jedné. Všechny jsou opatřeny plastovým prachovým filtrem a z provedení montážních otvorů je vidět, že ventilátory můžeme jednotlivě posunovat ve vertikálním směru. Tray je za pozicí základní desky vyvýšen, díky čemuž bude za ním více místa pro kabely a především tlustý ATX svazek.



Přední panel můžeme popadnout za spodní vykrojenou část (lepší to je po předchozím vysunutí spodního prachového filtru) a silou odtrhnout od skříně. Objeví se velká a hrubá plastová mřížka, která zabírá téměř celou výšku skříně a právě její součástí je i přední prachový filtr. Samotný panel je vylepen stejnou podložkou, jakou má pravá bočnice.


- klikněte pro zvětšení -

Právě odsud můžeme uvolnit přední ventilátory a odšroubovat přepážku v tunelu oddělujícím obě hlavní komory ve skříni. To bude nutné k tomu, aby vůbec šlo osadit spodní ventilátorovou pozici v předním panelu, přičemž diskovou šachtu bude třeba také trochu odsunout směrem ke zdroji. Osobně se mi líbí především to, že tato šachta i ventilátory nemají pevnou pozici danou montážními otvory. Jde spíše o montážní drážky, takže lze pozici těchto komponent jemně vyladit dle potřeby.


Příslušenství


Krom obrázkového manuálu, z nějž lze vše podstatné pochopit i beze slov, tu máme malou krabičku s nezbytnostmi, což jsou různé šroubky, distanční sloupky včetně malého adaptéru pro jejich připevnění křížovým šroubovákem a pak několik plastových pásek pro upoutání kabelů. Toť vše.


reklama