reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R4: větší, lepší, modernější

20.7.2012, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R4: větší, lepší, modernější
Již před více než rokem jsme si představili jednu z prvních skříní výrobce Fractal Design, a to model Define R3, který si odnesl ocenění TREFA. Úspěch ale nesklidil jen u nás, a tak bylo jasné, že bude další verze. Podívejme se na ni v naší exkluzivní recenzi.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice jsou dle očekávání velmi těžké, protože jsou stejně jako u předchozího modelu polepeny těžkým, ale tenkým materiálem. Ten slouží k tomu, aby si dobře sedly a nerezonovaly vlivem vibrací šířících se od pevných disků nebo ventilátorů. Díky tomu si také dobře drží svůj tvar, takže se nekroutí a není problém je nasadit na stojící skříň.




- klikněte pro zvětšení -


Po sejmutí bočnic se před námi objeví dobře známý interiér, který je převážně černý, ovšem obsahuje také elegantně působící bílé šuplíky pro pevné disky či SSD a stejně tak bílé záslepky a lopatky ventilátoru. Rozdíly mezi Define R3 a R4 by se přitom daly spočítat na jedné ruce ne zrovna šikovného truhláře. Když nebudeme brát v potaz to, co už jsme mohli vidět zvenčí, pak jde především o jinak zpracovanou šachtu pro pevné disky, kterou můžeme nejen vyjmout, ale i pootočit o 90°. Pak jsou tu jinak provedené otvory pro kabeláž v trayi a nakonec jinak zpracovaná pozice pro spodní ventilátor. Absenci nalepeného materiálu ve stropu jsme už zmínili v předchozí kapitole.




- klikněte pro zvětšení -


Z opačné strany můžete lépe vidět rozmístění otvorů, které jsou nyní větší a také je jich méně. Gumové krytky mají také širší okraje, takže už nebude tak snadné je při protahování kabelů vyvléknout z otvorů. Navíc díky tomu, že tu je více prostoru pro samotné kabely, našlo se i místo pro dvě standardní 2,5" SSD. Ty budeme moci přiložit právě z pravé strany a z té opačné je přišroubovat, ovšem je jasné, že v takovém případě musí mít uživatel jasno, že jejich demontáž bude znamenat rovněž odšroubování základní desky. Hledat můžete dvě čtveřice větších kulatých dírek přímo pod velkým otvorem v trayi.





Zadní část skříně již postrádá otvory pro hadičky vodního chlazení, ale zase má navíc jednu vertikálně uloženou záslepku. Ta je stejně jako ostatní držena pomocí přítlačného šroubku. Zadní 140mm ventilátor je napájený pomocí třípinového konektoru, který můžeme, ale nemusíme napojit na protějšek vedoucí od předního panelu s jednoduchým regulátorem otáček. Ten samotný je napájen pomocí jednoho Peripheral Power ze zdroje, ovšem dnes už bychom mohli ocenit spíše SATA Power. A nakonec je tu vidět pozice zdroje opatřená měkkými podložkami jak na styčných bodech dole, tak kolem otvoru v zadním panelu.





Přední část byla podstatně vylepšena pomocí modulární HDD šachty. Vrchní pozice pro dvě 5,25" mechaniky či jiná zařízení zůstaly stejné. Fractal Design se ani neobtěžoval je vybavit mechanismem pro rychlé upnutí, což mu samozřejmě nelze zazlívat. Šroubky ostatně využijete také pro montáž pevných disků či SSD do bílých kovových šuplíků, kde můžete vidět gumové podložky. Příslušné šachty jsou přitom dvě - spodní pro tři kousky (v ní se nachází také černá krabička s příslušenstvím) a vrchní pro šest disků.





A zrovna tuto šachtu můžeme velmi snadno vysunout a případně otočit. Stačí odstranit dva šroubky, které ji drží na místě a vysunout z drážek v plastových panelech. Díky čtyřem kulatým zarážkám nahoře a dole pak můžete šachtu jednoduše otočit, díky čemuž se disky dostanou do klasické pozice, tedy konektory směrem k základní desce. Pokud vám ovšem stačí tři HDD pozice dole plus dvě SSD za trayem základní desky, není třeba tuto šachtu instalovat vůbec a odměnou bude zlepšený průtok vzduchu od předního ventilátoru.





Přední plastový panel je také možné velmi snadno sundat, protože drží jen za šest plastových pacek. Drží jej sice shluk kabelů vedoucích od předních konektorů, diod a tlačítek, ale až na výjimečné případy jej nebudete muset vůbec sundávat, protože k mechanikovým pozicím i předním ventilátorům se snadno dostanete přes záslepky, které jsou jeho součástí.


Příslušenství


Zmíněná malá černá krabička obsahuje pouze drobné příslušenství v podobě šesti sáčků s různými šroubky či distančními sloupky, pak několik gumových podložek využitelných třeba při instalaci ventilátorů a nakonec pár plastových pásek pro ukotvení kabelů.






reklama