reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?

21.4.2015, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?
Na recenzi k nám dorazila nová verze skříně Define R, čili etalonu tzv. tichých skříní, který je dnes tedy již k dispozici ve verzi R5. Neočekáváme od ní přitom žádnou revoluci, ale spíše evoluci reagující na moderní trendy a potřeby uživatelů. Jaká tedy je?
Fractal Design Define R5 byl představen loni v listopadu, a tak je již několik týdnů na trhu. Dnes se na tento nový "vzor tichých skříní" podíváme i my a nelze nezmínit také model Fractal Design Define R4, čili starší verzi a přímého předchůdce testované skříně. Ten přišel na trh již v roce 2012, takže už bylo opravdu na čase, aby Fractal Design přišel s novou verzí, která nabídne modernější výbavu a snad i lepší funkce.



Define R5 je stejně jako model R4 k dispozici v 6 verzích. Jde o tři základní v černé, bílé a titanově šedé barvě, přičemž každá z nich je k dispozici ještě s prosklenou levou bočnicí. Dnešní testovaný je prostý model v černé barvě, čili bez bočního plexi.



Ten přišel v prostém a jednoduše potisklém obalu, v němž byl ale dobře chráněn pomocí polystyrenových bloků, takže i když krabice obdržela několik šrámů, skříň samotná přišla bez škrábance.

Model
Fractal Design Define R5 (FD-CA-DEF-R5-BK)
Rozměry
232 x 451 x 521mm (Š x V x H)
Hmotnost
11,2 kg
Materiál
SECC, perforovaný plech, plast, hluk tlumící materiály
Kompatibilita
ATX, Micro ATX, Mini ITX
Šachty
2x 5,25"
8x 3,5" (všechny i pro 2,5")
2x 2,5" (zadní strana traye)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio
Sloty
7x
Chlazení
přední - 140mm Fractal Design Dynamic GP14 (1000 RPM) + další 140mm pozice
zadní - 140mm Fractal Design Dynamic GP14
vrchní - 3x 120/140mm pozice
spodní - 2x 120/140mm pozice
boční - 1x 120/140mm pozice

radiátory - vepředu (až 360 mm), nahoře (až 420 mm), dole (až 240 mm), vzadu (až 140 mm)

třistupňový regulátor otáček ventilátorů (až 3)
Verze
Black - FD-CA-DEF-R5-BK
Black Window - FD-CA-DEF-R5-BK-W
Titanium - FD-CA-DEF-R5-TI
Titanium Window - FD-CA-DEF-R5-TI-W
White - FD-CA-DEF-R5-WT

 


White Window - FD-CA-DEF-R5-WT-W

Nový model je o trochu nižší a kratší, ovšem stejně široký, a pak je také logicky lehčí, a to přibližně o kilogram. Co se týče kompatibility s deskami, výbavy pro úložná zařízení a výbavy panelu s předními I/O porty, v tomto případě se nic nezměnilo.

Fractal Design ale klade větší důraz na vodní chlazení, však tu máme nahoře místo pro až 420 mm dlouhý radiátor, ovšem co se týče ventilátorové výbavy, ta opět zůstala stejná. Máme tu dva 140mm kousky na otáčkách 1000 RPM a opět jednoduchý třírychlostní ovladač pro 3 ventilátory. Dle specifikací tedy nemůžeme očekávat velké změny, ale ony popravdě ani nebyly zapotřebí. Navíc specifikace nám o počítačové skříni ani zdaleka neodhalí vše, takže nezbývá, než se na ni podívat blíže.


Zpracování skříně


Vzhled se na první pohled příliš nezměnil. Stále tu máme holý přední panel, který vepředu narušuje pouze zářez ve vrchním okraji, skrz nějž může prosvítat hlavní LED kontrolka. Jde o plastová dvířka s povrchem, který imituje broušený hliník s černým eloxem. Takový luxus v podstatě ani není nutný, však by skříň pouze prodražoval a ušetřené prostředky ostatně lze využít daleko lépe. Třeba na to, aby bylo možné přehodit panty předního panelu, což je u nové verze skříně konečně možné. Ukazují na to ostatně už úchyty umístěné na pravé i levé straně, přičemž ve výchozí podobě jsou panty na levé straně.



Na druhé straně dvířek je nalepena speciální fólie, která má za úkol dvířka především usadit, aby nedrnčela a také jejich zesílené tělo dokáže zadržet více hluku unikajícího od předních ventilátorů a vůbec z celé skříně. V jejím odhaleném těle máme jednak dvě záslepky 5,25" pozic, které můžeme díky západkám snadno a rychle uvolnit i vrátit zpět. Pod nimi máme stejně snadno uvolnitelný rošt před předními ventilátory, který na první pohled vypadá zbytečně. Je v něm ale nalepena jemná síťka, takže jde zároveň o prachový filtr, a proto o jeho užitečnosti nelze pochybovat. Filtrovat bude vzduch nabíraný skrz boční průduchy. Nakonec tu je přepracovaný třístupňový regulátor pro až 3 ventilátory. Ten ve skutečnosti jen přepíná mezi 5, 7 a 12 V a využívá napájení přímo ze zdroje.



Levá bočnice byla také vylepšena. Je sice stále držena na místě pomocí dvou přítlačných šroubků, ale ty přišly vhod především při transportu skříně. Bočnice už není zasunovací, ale zaklápěcí a v zadní části má jednoduchou západku a také dva body, za něž se dokáže zachytit. Není tedy vůbec nutné ji přišroubovat, aby pevně držela. Stačí ji vepředu zaklesnout za jednoduchý pant a zavřít ji podobně jako dveře. Vybavena pak je jednou pozicí pro 120mm nebo 140mm ventilátor, v níž je přišroubována plastová záslepka, takže pokud pozici nevyužijeme, nebudou v bočnici strašit žádné průduchy, skrz něž by dovnitř proudil prach a ven zase hluk.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice už nemá k dispozici západku, takže tu je nutné po nasazení přišroubovat, aby nevypadla a především aby seděla pevně a nedrnčela. Na vnitřní straně obou bočnic máme nalepenou stejnou fólii, která je i v předním panelu. Jsou tedy pořádně těžké, ale právě díky tomu by neměly rezonovat, což je častý a velmi otravný problém spojený s hlučností.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní panel skříně už v sobě nenese osmou, vertikálně umístěnou záslepku, jaká byla v modelu Define R4. Namísto ní máme vedle 7 bílých záslepek průduchy. Další novinkou je, že vertikální pozici zadního ventilátoru můžeme upravit, aby co nejlépe odpovídala umístění procesorového chladiče, jehož vzduch má posílat dále mimo skříň. Podívat se také můžete na západky držící levou bočnici v pozici i bez využití šroubků, a to je vše, co je tu nového. Především z tohoto pohledu je zřejmé, že skříň Define R5 je stejně jako předchozí model velmi široká, díky čemuž lze jednak využít velký 140mm zadní ventilátor a potom tu bude velkorysý prostor pro procesorové chladiče i vedení kabelů za trayem základní desky.



Rošt zadního ventilátoru je sice klasicky vysekaný ze samotného SECC panelu, ale mřížka je relativně jemná a bude dobře propustná pro vzduch. Nevýhodou je, že lopatky 140mm ventilátoru se částečně schovávají za montážními body pro 120mm ventilátor, ale jinak to ani nešlo, pokud chtěl výrobce s nimi zachovat kompatibilitu.



Vrchní část skříně obsahuje jednak další ventilátorové pozice, které jsou kryty třemi na sebe navazujícími plastovými panely. Ty lze zevnitř snadno uvolnit, čímž se odhalí 3 pozice pro 120mm či 140mm ventilátory (nebo radiátory) s podobným zpracováním, jaké má i zadní ventilátorový rošt. Skříň Define R4 přitom měla vrchní pozice zaslepeny jinak, a to pomocí plastových panýlků, které se pod rošty přišroubovaly stejně jako případný ventilátor, takže rošty byly stále viditelné. Nový model má díky tomuto systému čistší vzhled a panýlky vyplňující ventilátorové pozice jsou také podlepeny hluk tlumícím materiálem. Ovšem přeci jen jsou mezi nimi a skříní škvíry, kudy může dovnitř vniknout tekutina, takže to není radno podcenit.

Přední panel má stejné rozložení prvků i výbavu jako model Define R4, ovšem provedení je daleko čistší a elegantnější, což platí především pro porty USB a audia. Máme tu 3,5mm porty pro sluchátka a mikrofon, malé tlačítko Reset, velké tlačítko Power přímo uprostřed a pak po dvou portech USB 2.0 a 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Spodek skříně také nezůstal beze změny. Průduchy se rozšířily v podstatě po celé ploše spodního panelu, takže zasahují i pod spodní diskovou šachtu. Pokud tu vyjmeme, uvolní se nám jedna z dalších 120/140mm ventilátorových pozic, přičemž další je hned vedle a obě pojmou až 240mm radiátor vodního chlazení (dle specifikací). Filtrování vzduchu pro tyto dvě pozice, stejně jako pro napájecí zdroj, zajistí jeden obrovský prachový filtr. Ten se již nevysunuje dozadu, ale dopředu, díky čemuž je snadno přístupný, stačí jen otevřít dvířka a popadnout jej.


- klikněte pro zvětšení -

Už z pohledu na vnější kabátek skříně Define R5 můžeme tedy vidět, že výrobce připravil řadu změn a vylepšení, díky nimž je nová verze lepší. A jak je na tom její vnitřní část?
reklama