reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?

21.4.2015, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?
Na recenzi k nám dorazila nová verze skříně Define R, čili etalonu tzv. tichých skříní, který je dnes tedy již k dispozici ve verzi R5. Neočekáváme od ní přitom žádnou revoluci, ale spíše evoluci reagující na moderní trendy a potřeby uživatelů. Jaká tedy je?

Pohled dovnitř skříně


Fractal Design Define R5 je s nasazenými bočnicemi velmi pevná skříň, na níž se můžeme klidně posadit, ovšem bez bočnic není její konstrukce nejpevnější. Zvláště v jednom směru, kdy se snažíme z levé strany skříně její zadní horní roh táhnout od sebe a přední zase k sobě. To je vůbec obecně slabé místo téměř všech skříní a zde by přišly vhod rohové výztuže. Pevnosti skříně také nepřidá to, že všechny tři šachty nejsou pevně přinýtovány a pouze přišroubovány, a to v případě dvou spodních jen dvěma šroubky.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se něco v porovnání s modelem Define R4 změnilo, pak je to tray základní desky. Ten není relativně plochý a namísto toho deska bude sedět v mělké "vaničce", zatímco díky vyvýšenému okolí bude na opačné straně více místa pro kabeláž. Však i bez nainstalovaných komponent se musíme potýkat s tlustým svazkem kabelů vedoucích k přednímu panelu, které nově dostaly pásky se suchým zipem. Pod tím prostředním můžeme vidět konektor SATA Power, který poslouží pro napájení ventilátorů řízených jednoduchým předním regulátorem. Z toho zase vycházejí 3 třípinové konektory. Konečně si tedy někdo všiml, že zařízení napájená pomocí konektorů Peripheral Power (čili MOLEX) jsou už přeci jen za zenitem, a v případě modulárních zdrojů tak není třeba kvůli takovému konektoru zapojovat celý kabel.


- klikněte pro zvětšení -

Vylepšeny byly i pozice pro instalaci 2,5" úložných zařízení, které vidíme na zadní straně traye. V případě Define R4 tu byly pouze montážní otvory, takže bylo nutné z druhé strany SSD či mobilní disky přišroubovat, jenomže po nainstalování desky s nimi už nešlo hnout. Nyní tu máme dva bílé rámečky, které můžeme zajistit z pravé strany, takže už nás něco takového jako nainstalovaná deska nemusí vůbec trápit.



V zadní části skříně nás může zaujmout především pozice zdroje, která je vybavena měkkými podložkami a packami, díky nimž si zdroj dobře sedne, nebude drnčet a také bude pevně zajištěn. Jeho hloubka bude v případě použití spodního 240mm radiátoru omezena na 165 mm. Jinak tu takové omezení neplatí.



Výrobce se rozhodl přepracovat přední šachty pro mechaniky, disky a SSD. Dispozice zůstaly stejné, ovšem u předchozího modelu R4 jsme mohli vysunout pouze velkou střední šachtu, kterou jsme mohli otočit o 90 °. Tuto možnost otočení máme stále, a navíc už můžeme ze skříně vymontovat i obě zbývající šachty, kvůli čemuž se nám prostor pro úložná zařízení smrskne jen na dvě 2,5" pozice na pravé straně traye. I to ale může leckomu stačit, však do jedné můžeme zapojit SSD a do druhé třeba mobilní pevný disk. Však kapacita těch dostupných jsou už 2 TB, což může leckomu stačit. Jenže se šachtami můžeme dělat i jiné opičárny, stačí se podívat do návodu.

Můžeme je totiž všelijak proházet, což pochopitelně platí pouze pro dvě diskové šachty, které neomezuje pozice záslepek v předním panelu. Můžeme je tak třeba nechat na sobě, ale posunout nahoru na místo odšroubované mechanikové šachty. Nebo můžeme malou diskovou šachtu vyjmout a na její místo dát tu větší a popřípadě lze vzít menší šachtu a posunout ji blíže ke zdroji, díky čemuž se nám uvolní místo za spodním ventilátorem v předním panelu, ale šachta se dostane velmi blízko ke zdroji, takže by mohla překážet. Možností je tedy mnoho, a to je dobře. Skříň si můžeme dobře přizpůsobit a v její výbavě šachet pro úložná zařízení ponechat skutečně jen to, co opravdu potřebujeme.

Uvolněné místo v přední části skříně můžeme využít pro instalaci velkých radiátorů vodního chlazení, přičemž vpředu může být dle specifikací až 360mm a nahoře dokonce 420mm, čili pro tři 140mm ventilátory. Navíc zbyde ještě dost místa pro případnou vodní pumu a expanzní nádobu.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se ještě podíváme na to, jak vypadá skříň s otevřeným předním panelem a také sundaným prachovým filtrem. Přední ventilátor nemá před sebou žádný zbytečný rošt a za ním už jsou pouze odnímatelné diskové pozice, čili pokud tu středovou nevyužijeme, bude vhodné v zájmu lepšího chlazení ji odšroubovat, aby nepřekážela.


Příslušenství


Základem příslušenství je velmi dobře zpracovaný manuál, který sice není v češtině, ale vše potřebné lze pochopit už z detailních obrázků. Pak už tu máme jen několik plastových pásků pro upevnění kabelů a sáčky s potřebnými šroubky a jinými nezbytnými drobnostmi.


reklama