reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?

21.4.2015, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R5: ještě lepší než R4?
Na recenzi k nám dorazila nová verze skříně Define R, čili etalonu tzv. tichých skříní, který je dnes tedy již k dispozici ve verzi R5. Neočekáváme od ní přitom žádnou revoluci, ale spíše evoluci reagující na moderní trendy a potřeby uživatelů. Jaká tedy je?
Fractal Design Define R5 je novinkou z konce minulého roku, která má za úkol na trhu nahradit starší model Fractal Design Define R4. Ten se ale do důchodu ještě nechystá, protože je stále naskladněn u mnoha prodejců, ačkoliv osobně pokládám nový model za lepší a vzhledem ke shodné ceně na trhu není dle mého názoru při výběru co řešit. Nová Define R5 je důstojný nástupce skříně R4, ačkoliv to ze strohé řeči specifikací a z fotografií nevypadá. Opravdové změny se totiž objevily v konstrukci a provedení celé skříně, na níž se mi nelíbilo jen to, že bez nasazených bočnic je slabá.

Co se týče vnějšího kabátku Define R5, výrobce vylepšil především vrchní ventilátorové pozice a přední I/O panel. To jsou ale jen detaily ve srovnání s tím, jakými změnami prošly šachty pro úložná zařízení a celý systém chlazení. Nyní už můžeme vyjmout všechny 3 šachty a ne pouze jednu a všelijak je prohazovat, díky čemuž budeme mít k dispozici celý předek skříně, který můžeme využít dle libosti. Třeba právě pro instalaci mohutného systému vodního chlazení, jehož radiátory mohou být vepředu, vzadu, nahoře i dole a ten největší může nést tři 140mm ventilátory. Příjemným zlepšením je třeba i spodní vysunovací prachový filtr, který je přístupný zepředu a ne zezadu. Je tedy velmi dobře přístupný, což je dobře, protože lze očekávat, že právě vespod se bude zachytávat nejvíce prachu.



Ocenění TREFA získává skříň Fractal Design Define R5 za kvalitní provedení,
možnosti chlazení a konfigurovatelnost. Logo ocenění je ke stažení zde.

Dále Fractal Design zapracoval na předním panelu, u nějž už můžeme přehodit panty a také na provedení dvou přídavných 2,5" pozic, které u modelu Define R4 nebyly přístupné přes nainstalovanou desku, což je zásadní nedostatek. Nyní už na desce nezáleží. Vedle toho tu máme už spíše jen drobnosti, ale i ty potěší. Jde třeba o napájení regulátoru 3 ventilátorů pomocí konektoru SATA Power, takže není třeba zapojovat jen kvůli tomu celý kabel s konektory Peripheral Power (MOLEX), pokud tedy máte modulární zdroj. Pak jsou tu pásky se suchým zipem, které přidržují kabely nebo západky levé bočnice pro její pohodlnější zavírání.



Fractal Design Define R5 tedy nabízí řadu důležitých změn i kosmetických úprav a jde o vysoce funkční a konfigurovatelnou skříň, která může zajistit tiché a díky mnoha pozicím pro radiátory i velmi výkonné chlazení. Je tedy ještě lepší než už tak dobrá Define R4, takže není pochyb, že si také zaslouží ocenění TREFA. Rozhodnutí výrobce nabízet ji za stejnou cenu jako R4 to pouze podtrhuje.
 
English translation of the conclusion
Fractal Design Define R5 is a new case introduced at the end of the last year and it is supposed to replace the old Fractal Design Define R4. But the R4 is not willing to give up that easily, because it is still being offered in stock by many sellers. Still, the new model is in my opinion better in many ways and considering the same price of R4 and R5, the choice is quite obvious. So, the new Define R5 is a worthy successor to the R4, even though the specifications are more or less the same. What really changed are various aspects of the construction which are sometimes hard to notice at first sight. That includes the fact that without its side panels, the Define R5 is rather weak, which is the only real problem of this case that I could see.
 
Looking from outside, one can notice especially different top Moduvents and also different and more elegant front I/O panel. But these are just details in comparison with the new system of ODD and HDD/SSD cages as well as the cooling system. Now we can detach all three cages and move them to different positions, so we can use the whole front space for whatever purpose we like. For example, one can install a very potent watercooling system with radiators in the front, rear, top and bottom, while the largest of them can carry three 140mm fans. The bottom dust filter is now accessible from the front, so it is easy to slide out, which is important, because we can expect it to catch quite large amounts of dust.
 
Fractal Design also provided us with front door with interchangable opening direction, that is removable hinges. There are also 2,5" mounting plates in the motherboard tray. Define R4 did not have these, just holes in the tray, so it was not possible to detach the already mounted SSD once we've installed our motherboard. This problem is gone now. Otherwise there are other minor tweaks such as the fan controller's SATA Power cable instead of obsolete Peripheral Power that is hardly even used in these days, next there are velcro strips for cablemanagement and left side panel catches for easy and fast opening and closing.
 
Fractal Design Define R5 offers quite a lot of both significant and cosmetic improvements and as a whole it is a highly functional and configurable case that can host silent, yet very powerful cooling system. It is without a doubt much better than the good old Define R4, while it costs about the same, so it simply has to be awarded with our TREFA prize.
 
 

Plusy


+ Kvalitní provedení
+ Vylepšené možnosti chlazení
+ Panty předního panelu lze dát na druhou stranu
+ 2,5" pozice v trayi jsou přístupné z pravé strany
+ Stojí stejně jako Define R4


Minusy


- Bez nasazených bočnic je konstrukce slabá
 
 
Za zapůjčení skříně Fractal Design Define R5 děkujeme firmě Fractal Design.




Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte skříň Fractal Design Define R5?
V anketě šlo hlasovat od 21.4.2015 do 12.4.2016. Počet hlasujících: 9
Výborná67 %
Průměrná11 %
Špatná22 %
reklama